Μείωση του δημόσιου χρέους για πρώτη φορά μετά το PSI

Στην αύξηση του ΑΕΠ και στη σημαντική μείωση των κρατικών τίτλων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν από το 2016 και μετά στηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την αισιοδοξία του για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών τα επόμενα χρόνια.

Στην αύξηση του ΑΕΠ και στη σημαντική μείωση των κρατικών τίτλων που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν από το 2016 και μετά στηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την αισιοδοξία του για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014.
Η μείωση αυτή είναι η πρώτη που καταγράφεται μετά το PSI το 2012 και οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μεγέθυνση της οικονομίας.
Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης κρατικών τίτλων από το 2016 και μετά υποχωρούν σημαντικά. Συγκεκριμένα, από τα 20 δισ. ευρώ περίπου φέτος και το 2015, μειώνονται σε 7 δισ. ευρώ το 2016, σε 9 δισ. ευρώ το 2017 και σε μόλις 4 δισ. ευρώ περίπου το 2018.
Αύξηση ΑΕΠ
Αναφορικά με την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Εκτιμάται ότι θετικές επιδράσεις θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.
Σημαντική προβλέπεται να είναι και η βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας, που αναμένεται να επηρεαστούν θετικά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και από την προβλεπόμενη, μερική, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη μετά την απόφαση να διεξαχθούν μια σειρά από στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση – σε ετήσια βάση – του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η αύξηση της μεταφερόμενης επίδρασης του 2014 στο 2015 καθώς η εξέλιξη του ΑΕΠ στα 2 τελευταία τρίμηνα του 2014 αναμένεται θετική και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης αύξησης του τουρισμού και το 2015.
Αναφορικά με την απασχόληση, επισημαίνεται ότι το ποσοστό ανεργίας, αντιδρώντας με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται να μειωθεί.
Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,5% του εργατικού δυναμικού, από 24,5% το 2014. Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk