πρόσωπα & αριθμοί

Διευρύνεται από την 1η Νοεμβρίου 2014 η συνεργασία των ακτοπλοϊκών εταιρειών Attica Συμμετοχών και ΑΝΕΚ στις γραμμές της Αδριατικής και της Κρήτης.

Διευρύνεται από την 1η Νοεμβρίου 2014 η συνεργασία των ακτοπλοϊκών εταιρειών Attica Συμμετοχών και ΑΝΕΚ στις γραμμές της Αδριατικής και της Κρήτης. Η συμφωνία που προβλέπει συνδυασμένα δρομολόγια από πλοία των δύο εταιρειών σε Ελλάδα – Ιταλία και στη γραμμή Πειραιάς – Kρήτη ξεκίνησε το 2011 και ανανεώθηκε το 2013 με ισχύ ως το 2017. Ως σήμερα η συνεργασία ήταν στις γραμμές της Ανκόνας και του Ηρακλείου.
Πρεμ Γουάτσα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax
Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας Eurobank Properties. Η εταιρεία θα μετονομαστεί σε Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, ανήκει σε ποσοστό 66% στη Fairfax, ενώ η συμμετοχή της Eurobank έχει περιοριστεί στο 20%.
Νικήτας Θεοφιλόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος
Δωρεάν κατάρτιση σε 120 εν ενεργεία καπνοπαραγωγούς προσφέρει η Παπαστράτος σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, η θυγατρική της Philip Morris σε συνεργασία με το Ιδρυμα Παπαστράτου θα προσφέρει υποτροφίες ύψους 5.000 ευρώ έκαστη σε 20 νεοεισαχθέντες φοιτητές σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Πάνος Γερμανός, ιδιοκτήτης της εταιρείας Συστήματα Sunlight
Σε συνεργασία με τον βελγικό όμιλο λιανικής τροφίμων Delhaize στη Σερβία προχώρησε η Συστήματα Sunlight, συμφερόντων Πάνου Γερμανού. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ και αφορά μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον τομέα των μπαταριών έλξης (motive power) για τα περονοφόρα οχήματα.
Πέτρος Σεπετάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Βίκος ΑΕ
Τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά της εταιρείας Βίκος ΑΕ απέσπασαν διακρίσεις στον φετινό διαγωνισμό International Taste & Quality Institute κερδίζοντας το Superior Taste Award. Συγκεκριμένα, το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος καθώς και το ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Ζαγοροχώρια Βίκος Spark απέσπασαν την ανώτερη διάκριση τριών αστεριών.
Ανδρέας Λιβέρης, πρόεδρος της Dow Chemical και μέλος της ΤΗΙ
Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – THI), κατά τη διάρκεια εκδήλωσής της στη Νέα Υόρκη, άθροισε 2,293 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο της συγκέντρωσης πόρων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Η Ελληνική Πρωτοβουλία προσέφερε 500.000 δολάρια για τη στήριξη και προώθηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.
Η συγχώνευση των ΕΛΒΑΛ και ΕΤΕΜ και οι αντιδράσεις
Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ΕΛΒΑΛ και ΕΤΕΜ ενέκριναν την 1η Οκτωβρίου το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης των δύο εταιρειών με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης οι μέτοχοι της ΕΤΕΜ θα ανταλλάξουν έξι μετοχές της ΕΤΕΜ που κατέχουν με μία νέα μετοχή της ΕΛΒΑΛ, οι δε μέτοχοι της ΕΛΒΑΛ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό μετοχών που κατέχουν. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε με βάση εκθέσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών RSM Greece SA και Deloitte Business Solutions SA οι οποίοι πραγματοποίησαν τις αποτιμήσεις των εταιρειών.

Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι της μειοψηφίας της ΕΤΕΜ υπό την οικογένεια Καλλέργη διαφωνούν με τη συγκεκριμένη σχέση ανταλλαγής θεωρώντας την άδικη για τους μετόχους της ΕΤΕΜ.
Αντιθέτως, οι μέτοχοι της ΕΛΒΑΛ θεωρούν ότι είναι ευνοϊκή για την ΕΤΕΜ δεδομένου ότι η ΕΤΕΜ είναι ζημιογόνος με αρνητικά ίδια κεφάλαια ενώ η ΕΛΒΑΛ καταγράφει κέρδη. Η ΕΤΕΜ είναι θυγατρική της ΕΛΒΑΛ, η οποία με τη σειρά της είναι θυγατρική της Βιοχάλκο. Το σχέδιο συγχώνευσης και η σχέση ανταλλαγής τελούν υπό την έγκριση των συνελεύσεων των δύο εταιρειών.
125 νέες προσλήψεις
Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) 1,1 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η εταιρεία Κωτσόβολος, θυγατρική πλέον της αγγλικής Dixons, για τη χρήση 1/5/2013 – 30/4/2014 έναντι ζημιών 5,2 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Ως αποτέλεσμα των συνεχών επενδύσεων της εταιρείας δημιουργήθηκαν 125 νέες θέσεις εργασίας με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων της να ανέρχεται πλέον στους 1.811.
40 χρόνια λειτουργίας της Optima
Τα 40 χρόνια ζωής της εταιρείας Optima γιόρτασε τον Σεπτέμβριο η οικογένεια Παντελιάδη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον χώρο των τυροκομικών προϊόντων με brands όπως Hπειρος, Dirollo, Kerrygold, Adoro, Ταλαγάνι κ.ά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Optima ΑΕ κ. Στέφανος Παντελιάδης τόνισε: «Προχωρούμε σε επιλεκτικές εξαγορές και επενδυτικές συμμετοχές, αλλά και σε διεθνείς συνεργασίες που θα υλοποιηθούν εντός του 2015».
Επενδύσεις 1,2 εκατ. ευρώ από τη Foodlink
H εταιρεία Foodlink ΑΕ του Ομίλου FDL, η μόνη εταιρεία του κλάδου των Logistics εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΕΝ.Α), προχώρησε σε επενδύσεις της τάξεως των 800.000 ευρώ εντός του 2014. Πιο συγκεκριμένα, η Foodlink επεξέτεινε τους αποθηκευτικούς χώρους κατάψυξης και ψύξης, ενώ παράλληλα τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε και η λειτουργία νέου κέντρου διανομής και αποθήκευσης ξηρού φορτίου, εμβαδού 10.000 τ.μ., στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής. Οι συνολικές επενδύσεις του oμίλου FDL θα φτάσουν για το 2014 στο 1,2 εκατ. ευρώ.
«Αποκατάσταση μισθών χωρίς επιστροφή στο 40ωρο»
Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της διοίκησης του ΟΤΕ για τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας. Η σύμβαση που λήγει προέβλεπε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και μεσοσταθμική μείωση μισθών 11% (12% το 2012, 11% το 2013 και 10% το 2014) με αντιστάθμισμα τη μείωση των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα σε 35 ώρες. Μεταξύ των αιτημάτων που θέτουν στη διοίκηση του ΟΤΕ οι συνδικαλιστές για να υπογράψουν τη νέα σύμβαση περιλαμβάνονται δύο εύλογες διεκδικήσεις: η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και η επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2011 από την 1/1/2015 (υπήρχε και σχετική πρόβλεψη στη σύμβαση που λήγει). Παράλληλα, ζητούν να διατηρηθεί το 35ωρο απασχόλησης την εβδομάδα και να μη γυρίσουν στο 40ωρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία