Τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της από εκείνες της PayPal ανακοίνωσε η eBay. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της δημοφιλέστερης ιστοσελίδας δημοπρασιών παγκοσμίως Τζον Ντόναχιου, «η διατήρηση των δύο εταιρειών ως ένα σώμα μετά το 2015 δεν αποτελεί ανταγωνιστικό και στρατηγικό πλεονέκτημα για καμία από τις δύο».
Το λεγόμενο spin off των δύο εταιρειών αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Η PayPal θα αποτελεί μια ξεχωριστή, εισηγμένη εταιρεία που θα εστιάζει στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων στις ηλεκτρονικές πληρωμές αλλά και στις συναλλαγές μέσω κινητών συσκευών.
Νέες διοικήσεις


Διευθύνων σύμβουλος της eBay μετά την απόσχιση της PayPal θα αναλάβει ο Ντέιβιντ Γουένιγκ, κάτι που σημαίνει την απομάκρυνση του Ντόναχιου από το τιμόνι της εταιρείας. Ο Ντόναχιου μαζί με τον τωρινό οικονομικό διευθυντή της eBay Μπομπ Σουάν, που επίσης θα αφήσει το πόστο του, δεν θα αναλάβουν καμία άλλη διοικητική θέση αλλά θα εποπτεύσουν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας του διαχωρισμού. Οσον αφορά την ηγεσία της PayPal, τα ηνία πρόκειται να αναλάβει ο Νταν Σούλμαν, μέχρι πρότινος εξέχον στέλεχος της American Express.
Η απόφαση της διάσπασης δικαιώνει τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή και μέτοχο της eBay Καρλ Αϊκαν, ο οποίος από τις αρχές του έτους είχε πιέσει το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής εταιρείας να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, ιδίως μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τον περασμένο Μάρτιο με επιστολή του προς τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου της eBay ο Αϊκαν είχε προτείνει να πουληθεί το 20% του PayPal μέσω μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς. Τότε ο Ντόναχιου είχε απορρίψει την πρόταση αυτή, υποστηρίζοντας ότι οι δύο εταιρείες είναι πιο ισχυρές ενωμένες.
Σημειωτέον ότι τα έσοδα της PayPal αυξήθηκαν 19% το 2013, διπλάσια σε σχέση με της eBay. Τα ετήσια έσοδά της υπολογίζονται σε 7,2 δισ. δολάρια ενώ του eBay στα 9,9 δισ. δολάρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ