Λιγότερα προνόμια στους συνδικαλιστές

Ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών, τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση, αλλά και ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων

Ο περιορισμός των συνδικαλιστικών αδειών, τα όρια προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση, αλλά και ο νέος τρόπος χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων μέσω των εργατικών εισφορών συνιστούν την ατζέντα της νέας τριμερούς συνάντησης (κυβέρνηση, εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα – αυτή τη φορά – υπό την προεδρία και πάλι του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας).
Η πρώτη συνάντηση, που έγινε την προηγούμενη Τρίτη στη Γενεύη, «κατάφερε να ισορροπήσει» όλες τις απόψεις και να αποφευχθεί η ένταση που θα προκαλούσε τυχόν εμμονή σε αλλαγές σε θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις ή ο τρόπος κήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ωστόσο, η συμφωνία που επετεύχθη στη Γενεύη τελεί υπό την τελική έγκριση της τρόικας, προκειμένου να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα.
Επιμέρους σημεία


Πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κοινωνικοί εταίροι ήθελαν να αποφύγουν την επαναφορά θεμάτων όπως οι ομαδικές απολύσεις και το λοκ άουτ και συναίνεσαν «ευκολότερα» στην επανεξέταση ορισμένων – επιμέρους – σημείων του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982.
Η συνάντηση στη Γενεύη, η οποία συντονίσθηκε από τον γενικό διευθυντή του ILO κ. Γκάι Ράιντερ, πιστώνεται στο ενεργητικό του υπουργού Εργασίας κ. Ι. Βρούτση και της γενικής γραμματέως Απασχόλησης κυρίας Αννας Στρατινάκη, που κατάφεραν τη δύσκολη αυτή περίοδο να εξισορροπήσουν αντίθετες απόψεις και να βγάλουν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα «καυτά» θέματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, η επαναφορά του λοκ άουτ κ.λπ.
Ωστόσο, σημαντικούς πόντους κέρδισε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, ο οποίος επέμενε στην ανάμειξη του ILO, το κύρος του οποίου δίνει άλλη βαρύτητα τόσο στις μελέτες που προηγήθηκαν (για τις ομαδικές απολύσεις) όσο και στην τελική συμφωνία.

1.
Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν πως πρέπει να δοθεί περαιτέρω χρόνος (τουλάχιστον ένα έτος) στο νέο καθεστώς, το οποίο υιοθετήθηκε πρόσφατα και μεταθέτει την ευθύνη έγκρισης των ομαδικών απολύσεων στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και στον γενικό γραμματέα Απασχόλησης. Την κοινή αυτή θέση φαίνεται να στηρίζει και η μελέτη του διεθνούς οργανισμού.

2.
Για το λοκ άουτ όλες οι πλευρές συμφωνούν πως δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος απαγόρευσης.

3.
Κατά της αλλαγής του τρόπου προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων τάχθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι, ενώ η μελέτη του καθηγητή της Νομικής Σχολής κ. Κ. Παπαδημητρίου κατέδειξε ότι το νομικό καθεστώς που είναι σε ισχύ «κινείται στο κέντρο της ευρωπαïκής κλίμακας» και ως εκ τούτου δεν χρήζει τροποποίησης.
Ωστόσο, από τα συμπεράσματα της συνάντησης προκύπτει ότι «υπάρχουν τομείς του συνδικαλιστικού νόμου (1264/1982) που χρήζουν βελτιώσεων» όπως και «ορισμένες πρακτικές στρέβλωσης του νόμου».
Η προστασία


Ολα αυτά θα συζητηθούν στην επόμενη συνάντηση της Αθήνας. Πάντως, ως «σημεία βελτιώσεων» και «στρεβλώσεις» αναφέρονται οι εκτεταμένες – σε διάρκεια – συνδικαλιστικές άδειες που προβλέπονται στον νόμο, αλλά και το ζήτημα της προστασίας των συνδικαλιστών σε περιπτώσεις απολύσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Παπαδημητρίου, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει «ειδικό προστατευτικό καθεστώς» για τους συνδικαλιστές, αλλά προβλέπονται «ειδικοί και σπουδαίοι λόγοι» που όταν συντρέχουν μπορεί να αρθεί η προστασία. Πάντως και στον 1264/82 προβλέπονται ειδικοί λόγοι για την απόλυση συνδικαλιστών. Το ζήτημα είναι κατά πόσο η καταγγελία της σύμβασης θα γίνεται αφού προηγηθεί «ειδική άδεια» από δικαστήριο ή διοικητικό όργανο (ισχύει σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία) ή ο έλεγχος της νομιμότητας της απόλυσης θα ακολουθεί όπως συμβαίνει σε Ισπανία και Ιταλία.
Τέλος, στη συνάντηση της Αθήνας θα τεθεί και το θέμα της χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.


Μελέτη
Η λήψη αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσον της κλίμακας των ευρωπαϊκών κρατών για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για την κήρυξη των απεργιών.
Αυτό επισημαίνεται στα συμπεράσματα της μελέτης του καθηγητή της Νομικής Σχολής κ. Κ. Παπαδημητρίου που ερεύνησε το ισχύον νομικό καθεστώς για τις απεργίες και τη συνδικαλιστική δράση στις χώρες της Ευρώπης. Η μελέτη και τα συμπεράσματα παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή στη συνάντηση της Γενεύης.
Στο ένα άκρο της κλίμακας βρίσκονται η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία, που απεργία κηρύσσεται από άτυπες ομάδες εργαζομένων. Και στο άλλο άκρο η Βουλγαρία, στην οποία απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας (50%+1) του όλου αριθμού των εργαζομένων σε μια επιχείρηση και το Ηνωμένο Βασίλειο που απαιτείται δημοψήφισμα με τη συμμετοχή όλων των μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Ως προς τον χρόνο προειδοποίησης πριν από την απεργία, απαιτείται στις περισσότερες χώρες, εκτός Γαλλίας και Ιταλίας. Οι 24 ώρες που ισχύουν στην Ελλάδα είναι από τις συντομότερες προθεσμίες προειδοποίησης.
Σε όλες τις χώρες όπως και στην Ελλάδα απαιτείται η παροχή προσωπικού ασφαλείας, ενώ η μελέτη σημειώνει ότι στη χώρα μας υπάρχει «έντονη παρέμβαση των δικαστηρίων στις απεργιακές κινητοποιήσεις που αξιολογούν όλο το εύρος τους, δηλαδή αιτήματα, διαδικασίες κ.λπ.».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk