Στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι καθοριστικός για την έξοδο από την κρίση, κατέληξαν ομιλητές και εκατοντάδες συμμετέχοντες από 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εργασίες του συνεδρίου για τις ΜμΕ, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ιταλικής Προεδρίας, στη Νάπολη της Ιταλίας.

Στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος βρέθηκαν για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ στην Ευρώπη της κρίσης και αναζητήθηκαν παραδείγματα βελτίωσης των όρων δραστηριοποίησης και ανταγωνισμού για τις ΜμΕ.

Ιδιαίτερα για την περιφέρεια τονίστηκε η ανάγκη να διαμορφωθεί πλαίσιο αποτελεσματικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων, βελτίωσης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, προώθησης της καινοτομίας και μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους συμμόρφωσης.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ.Καββαθάς, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης για τις ΜμΕ, Δ.Ασημακόπουλος και ο επίσημος εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών ΜμΕ στην ΕΟΚΕ, Π.Γκόφας, καθώς επίσης και άλλοι εκπρόσωποι ελληνικών συνομοσπονδιών και φορέων.

«Κάθε μέρα που περνά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, «στους κόλπους της ΕΕ γίνεται καθολική πεποίθηση ότι χωρίς τη συντεταγμένη αναδιοργάνωση των παραγωγικών δυνάμεων των κρατών μελών και την ανάδειξη των κυρίαρχου ρόλου που έχουν οι ΜμΕ στις τοπικές και περιφερειακές αγορές, η ανάπτυξη θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός.»

» Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της δικής της ευρωπαϊκής Προεδρίας το προηγούμενο εξάμηνο, υποτίμησε εμφαντικά τη σημασία των ΜμΕ ως μοχλών της αναπτυξιακής προοπτικής. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν ανέλαβε εκείνο το διάστημα τις απαραίτητες πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων των ΜμΕ και την προώθηση μεταρρυθμίσεων προς όφελος της μικρής επιχειρηματικότητας και της εγχώριας παραγωγής και αγοράς.»

«Είναι πια καιρός η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι εκτός από το μνημόνιο, τις ιδεοληψίες της και κάποια ολιγοπώλια, υπάρχει η πραγματική αγορά, η κοινωνία και τα μηνύματά τους. Και αυτά πρέπει επιτέλους να τα λάβει σοβαρά υπόψη της» τόνισε ο κ. Καββαθάς.