ΣΕΒ: Θετική η επιτάχυνση επιστροφής ΦΠΑ σε εταιρείες εξαγωγών

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, εκφράζει, ωστόσο, ανησυχία για τη μείωση των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες.

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, εκφράζει, ωστόσο, ανησυχία για τη μείωση των εξαγωγών τους τελευταίους μήνες.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της εξαγωγικής ρευστότητας την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τη δημιουργία ειδικού καταλόγου επιχειρήσεων, με σκοπό την άμεση, κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο επιστροφή του ΦΠΑ σε αυτές, με έμφαση σε εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις.

Για τον ΣΕΒ, τονίζεται, η στήριξη της εξωστρέφειας και της υγιούς επιχειρηματικότητας αποτελεί βασικό πυλώνα για την αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας και την ουσιαστική επάνοδο στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης.

Όμως, προσθέτει ο ΣΕΒ, η παρατεταμένη υποχώρηση των εξαγωγών κατά τους τελευταίους μήνες του 2013 και πρώτους μήνες του 2014, «εντείνει τις ανησυχίες για την πορεία του εμπορικού ισοζυγίου και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

» Η αναστροφή της πτωτικής τάσης θα έρθει μόνο αν επιμείνουμε χωρίς αμφιταλαντεύσεις στην προώθηση μιας Ολοκληρωμένης Πολιτικής για τις Εξαγωγές με συμμετοχή στο ΑΕΠ, σε ποσοστό άνω του 40% μέχρι το 2020, και με έμφαση στις ακόλουθες βασικές προτεραιότητες:

*Εξορθολογισμός των άμεσων επιβαρύνσεων στο κόστος παραγωγής των παραδοσιακών εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες σηκώνουν το βάρος του 70% των ελληνικών εξαγωγών.

*Περαιτέρω αποκατάσταση της ρευστότητας μέσα από (α) τη δρομολόγηση της βελτιούμενης ρευστότητας των Ελληνικών τραπεζών προς τη χρηματοδότηση της εξωστρεφούς οικονομίας και των υγειών επιχειρήσεων (β) παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη εξωστρεφών δραστηριοτήτων (γ) αξιοποίηση δανειακών προϊόντων και προϊόντων κεφαλαιοδότησης αντί των παραδοσιακών κρατικών ενισχύσεων.

* Ριζική αναμόρφωση των τελωνειακών υπηρεσιών προς την κατεύθυνση της (α) παροχής εξειδικευμένων και κατά προτεραιότητα υπηρεσιών στις επιχειρήσεις με σημαντικές εξαγωγικές ροές (β) ταυτόχρονης (one-stop) τελωνειακής και φορολογικής διεκπεραίωσης με συμψηφισμό χρεωστικών/πιστωτικών φόρων και τελών κατ’ αναλογία με πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες της ΕΕ

* Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στις λοιπές διαδικασίες διασυνοριακού εμπορίου, όπως είναι η άρση εμποδίων στις τελωνειακές διαδικασίες, η κατάργηση πάσης φύσεως μη ανταποδοτικών τελών/δασμών στις εξαγωγές, κίνητρα πιστοποίησης των εξαγωγέων ως εγκεκριμένοι οικονομικοί φορείς, κτλ.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk