Εκατοντάδες ταξιδιωτικούς bloggers, συγγραφείς τουριστικών media, παράγοντες και επαγγελματίες της διεθνούς τουριστικής αγοράς, από περίπου 50 χώρες, θα υποδεχθεί για τέσσερις μέρες τον Οκτώβριο η Αθήνα, με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής πρωτεύουσας σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό διεθνώς. Η διοργάνωση Travel Bloggers Exchange –TBEX Europe 2014 πραγματοποιείται στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών, από τις 23 έως 25 Οκτωβρίου, από τον δήμο Αθηναίων, το υπουργείο Τουρισμού, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων, (ΕΑΤΑ) και το Athens Convention & Visitors Bureau (ACVB), ενώ συνδιοργανωτής είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).
Το TBEX Europe 2014 διεκδίκησαν και πέτυχαν ο Δήμος Αθηναίων και το ACVB, ύστερα από μία δύσκολη και ανταγωνιστική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, στο πλαίσιο της έκθεσης IMEX America, στις ΗΠΑ.
Η Αθήνα θα προσφέρει σε όσους συμμετέχουν στη μεγάλη τουριστική διοργάνωση, σειρά προγραμμάτων φιλοξενίας, εκδηλώσεις, δράσεις εξοικείωσης και χορηγιών. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ετοιμαστεί περίπου 70 ειδικές προτάσεις περιηγήσεων οι οποίες έχουν ήδη αναρτηθεί στο site που δημιoύργησε για το ΤΒΕΧ ATHENS το ACVB http://tbex.thisisathens.org, προκειμένου οι δημοσιογράφοι και bloggers, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, να επισκεφθούν περιοχές της μητροπολιτικής Αθήνας. Επίσης μετά την ολοκλήρωση του TBEX, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, θα διοργανωθούν ταξίδια εξοικείωσης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο Πήλιο/Βόλο, στην Πελοπόννησο, στην Ηπειρο, στα Μετέωρα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μία κρουαζιέρα στις Κυκλάδες.
Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, στις 23 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα του TBEX Europe 2014, θα διοργανωθεί από το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων (ACVB), εκδήλωση καλωσορίσματος των συμμετεχόντων στον χώρο «Τεχνόπολις». Θα διαμορφωθεί ένας πολυχώρος Ελληνικής Γαστρονομίας καθώς και Πολιτισμού και Αναψυχής, όπου θα παρουσιαστούν καλλιτεχνικές εκθέσεις με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ, προβολές ντοκιμαντέρ για την ελληνική κουλτούρα, τον τουρισμό και την ιστορία, συναυλία σύγχρονης ελληνικής μουσικής, ενώ θα πραγματοποιηθούν δοκιμές ελληνικών γεύσεων και κρασιών.
Τη δεύτερη μέρα θα γίνει η εκδήλωση του μεγάλου διεθνούς χορηγού του TBEX 2014 (Expedia), ενώ το Σάββατο 25 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και με συνδιοργανωτές τους καταστηματάρχες της «Pandrossou Street Market», οι οποίοι θα διοργανώσουν Street Party, με φαγητό, ποτά καθώς και μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η βραδιά θα κλείσει στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.
Στο πρόγραμμα φιλοξενίας του συνεδρίου συμμετέχουν ως Platinum Χορηγοί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), η AEGEAN AIRLINES και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ). Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα χορηγήσει εισιτήρια για δωρεάν είσοδο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, ο ΟΑΣΑ τα εισιτήρια για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) τις κάρτες Athens Spotlight.