Τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών ΕΛΒΑΛ και ΕΤΕΜ ενέκριναν την 1η Οκτωβρίου το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με τη συγχώνευση των δύο εταιρειών με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη.
Σύμφωνα με το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης οι μέτοχοι της ΕΤΕΜ θα ανταλλάξουν 6 μετοχές της ΕΤΕΜ που κατέχουν με 1 νέα μετοχή της ΕΛΒΑΛ, οι δε μέτοχοι της ΕΛΒΑΛ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό μετοχών που κατέχουν. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής καθορίσθηκε με βάση εκθέσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών RSM Greece SA και Deloitte Business Solutions S.A. οι οποίοι πραγματοποίησαν τις αποτιμήσεις των εταιρειών.

Τα ανωτέρω τελούν υπό την έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων των δύο εταιρειών, εντός των προθεσμιών που ορίζονται από τις σχετικές διατάξεις του Ν. 2190/20 για την έγκριση της συγχώνευσης, οι οποίες θα συγκληθούν μετά από τις σχετικές καταχωρίσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι μέτοχοι της μειοψηφίας της ΕΤΕΜ υπό την οικογένεια Καλλέργη διαφωνούν με τη συγκεκριμένη σχέση ανταλλαγής θεωρώντας την άδικη για τους μετόχους της ΕΤΕΜ. Αντιθέτως, οι μέτοχοι της ΕΛΒΑΛ θεωρούν ότι είναι ευνοϊκή για την ΕΤΕΜ δεδομένου ότι η ΕΤΕΜ είναι ζημιογόνος με αρνητικά ίδια κεφάλαια ενώ η ΕΛΒΑΛ καταγράφει κέρδη. Η ΕΤΕΜ είναι θυγατρική της ΕΛΒΑΛ, η οποία με τη σειρά της είναι θυγατρική της Βιοχάλκο.