Στην αποκάλυψη ότι η τρόικα χαρακτήρισε ως «πολύ θετική» την πρότασή της κυβέρνησης για τη συνολική διαχείριση των χρεών από επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια, που μπορεί να έχουν και οφειλές προς την εφορία ή και τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρησε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR.

Ο υπουργός τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει όσα στοιχεία έχει ζητήσει η τρόικα και πως έχουν προγραμματιστεί σήμερα και αύριο δύο συναντήσεις στελεχών της ελληνικής πλευράς και των τεχνικών κλιμακίων, ώστε να οριστικοποιηθούν οι παράμετροι και οι λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι δόσεις θα είναι 100 ή 120, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Οι δόσεις της ρύθμισης θα είναι πάρα πολλές. Είπατε δύο αριθμούς: 100 και 120 δόσεις, δηλαδή 9 ή 10 χρόνια, περί αυτού συζητάμε, το οποίο όμως ουσιαστικά δεν κάνει κάποια σημαντική διαφορά».

Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων οφειλετών από τους πλειστηριασμούς, καθώς η ισχύουσα απαγόρευση λήγει στο τέλος του 2014, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά αυτό πρέπει να είναι σε θεσμικά και νομοτεχνικά ορθή βάση. Το πλαίσιο που λήγει φέτος είναι κατά γενική ομολογία αποτυχημένο, καθώς από τις εκατοντάδες χιλιάδες οφειλετών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μόλις 3.000 έχουν υπαχθεί σε αυτό».

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, θα προωθηθεί νέο, σύγχρονο και πλήρες Πτωχευτικό Δίκαιο για Επιχειρήσεις και δεύτερο Πτωχευτικό Δίκαιο για Ιδιώτες, τα οποία θα αντικαταστήσουν ουσιαστικά τον «νόμο Κατσέλη» και άλλες διάσπαρτες ρυθμίσεις για την προστασία των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών και οφειλετών.

Σε ότι αφορά τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών (στεγαστικά, καταναλωτικά, οφειλές από πιστωτικές κάρτες) ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι δεν μπορεί να δώσει εικόνα για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης, καθώς ακόμη το θέμα δεν έχει τεθεί προς συζήτηση με την τρόικα.