Εξαλλη με την αναβολή μείωσης του ελλείμματος της Γαλλίας η Μέρκελ

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο 3% που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες το 2017, δηλαδή με δύο χρόνια καθυστέρηση συγκριτικά με την αρχική της υπόσχεση.

Εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος η εκπλήρωση των δημοσιονομικών του δεσμεύσεων, δηλώνει σε σκληρό τόνο η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιώντας πως διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη σκιά της ανακοίνωσης της Γαλλίας ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ πριν από το 2017, τέσσερα χρόνια μετά τον αρχικό στόχο.

«Μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
υπογράμμισε η Μέρκελ μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι.

«Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που μπορούμε να πούμε ότι η κρίση είναι εντελώς πίσω μας»
τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, διαμηνύοντας ότι «συνεπώς είναι τώρα σημαντικό για τον καθέναν να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις του με αξιόπιστο τρόπο».

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από τα ίδια τα κράτη-μέλη. Είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους να μελετήσουν το ‘μάθημά’ τους για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους» συνέχισε η καγκελάριος χωρίς να κατονομάσει ρητώς τη Γαλλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ είχε αρνηθεί νωρίτερα να σχολιάσει τις γαλλικές ανακοινώσεις για το έλλειμμα παραπέμποντας σταθερά στην Κομισιόν.

«Δεν θα πω τίποτε εκ μέρους της γερμανικής πλευράς για το περιεχόμενο [του σχεδίου προϋπολογισμού]. Εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το ελέγξει και να το εκτιμήσει» δήλωσε.

«Υποστηρίζουμε την Κομισιόν στον προσεκτικό της έλεγχο επί των σχεδίων όλων των κρατών-μελών»
υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπιστία όλων των δημοσιονομικών κανόνων.


Η Γαλλία αναβάλλει για το 2017 το στόχο μείωσης του ελλείμματος

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο 3% που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες το 2017, δηλαδή με δύο χρόνια καθυστέρηση συγκριτικά με την αρχική της υπόσχεση.

Οι νεότερες προβλέψεις της κυβέρνησης, οι οποίες ανακοινώθηκαν ενόψει της παρουσίασης στην Εθνοσυνέλευση του νέου προϋπολογισμού από τον υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, κάνουν λόγο για δημοσιονομικό έλλειμμα 4,3% το 2015 και υποχώρησή του στο 2,8% έως το 2017.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Σαπέν είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γαλλία θα παραμείνει χαμηλός και προέβλεψε ότι εφέτος η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί οριακά.

«Αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε το ρυθμό μείωσης του ελλείμματος στην οικονομική κατάσταση της χώρας»
, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σαπέν, ξεκαθαρίζοντας ευθέως ότι η νέα κυβέρνηση Βαλς δεν θα βιαστεί να εξορθολογήσει τα δημοσιονομικά της ριψοκινδυνεύοντας να βυθιστεί στην ύφεση και στον αποπληθωρισμό.

«Η οικονομική πολιτική μας δεν αλλάζει, αλλά το έλλειμμα θα πρέπει να περιοριστεί με πιο αργό ρυθμό από τον αρχικώς σχεδιασθέντα κι αυτό εξ αιτίας των οικονομικών περιστάσεων, δηλαδή της πολύ ασθενικής ανάπτυξης και του πολύ χαμηλού πληθωρισμού»
, είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος υπουργός.
Η στρατηγική τόνωσης της οικονομίας που έχει καταστρώσει η κυβέρνηση του Παρισιού στηρίζεται στη μείωση των φόρων, ωστόσο η συνεπαγόμενη μείωση των δημοσίων εσόδων θα έχει ως συνέπεια περαιτέρω περιορισμούς στις κρατικές δαπάνες.
Συγκεκριμένα, στόχος της Γαλλίας είναι να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 50 δισ. ευρώ ετησίως έως το έτος 2017, που είναι άλλωστε έτος εκλογής νέου προέδρου στη χώρα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk