Την εκτίμηση ότι η κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια τελειώνει με την αποκατάσταση των ανισορροπιών που την προκάλεσαν και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέφρασε μιλώντας στην «ανοιχτή συζήτηση» που οργάνωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) ο πρόεδρός της Γ. Ζανιάς.
Όπως είπε σχετικά στην εκδήλωση με θέμα «Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξης: Προτάσεις Πολιτικής», τώρα ξεκινάει η αποκατάσταση των αρνητικών συνεπειών της κρίσης σε όρους χαμένης παραγωγής, εισοδημάτων και πολύ υψηλής ανεργίας.
Ωστόσο, ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, σε επτά μέτωπα, που επιδέχονται βελτιώσεων.


«Όπως γνωρίζετε, τα συνήθη πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν γίνει πλεονάσματα, το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται γύρω από το όριο του 3% που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, το σύνηθες για δεκαετίες έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει πλέον γίνει πλεόνασμα, ενώ, μετά από καιρό, η ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο γύρισε θετική φέτος την άνοιξη και, είμαι σίγουρος, πως έχει γυρίσει θετική στο τρίμηνο που τελειώνει σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι» τόνισε ο κ. Ζανιάς.


«Έχοντας ως χώρα βιώσει τις τρομερές συνέπειες, που όμοιες στην οικονομική ιστορία είχαν παρατηρηθεί στο Great Depression στις ΗΠΑ, αυτό που τώρα προέχει είναι η πλήρης και αποτελεσματική εισαγωγή των ασφαλιστικών δικλείδων που δεν θα επιτρέψουν να ξαναζήσουμε μια τέτοια κρίση» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δικλείδες αυτές αφορούν στη θεσμοθέτηση των κατάλληλων checks and balances για τον έλεγχο των κρατικών δαπανών, την εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, και, πιο σημαντικό απ’ όλα, την τοποθέτηση της οικονομίας σε ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό μονοπάτι.
Όπως είπε ο κ. Ζανιάς, κατά την φάση διόρθωσης των οικονομικών ανισορροπιών υπήρξε επίσης πρόοδος και στις τρεις παραπάνω ομάδες θεσμικών αλλαγών και πολιτικών με τη μεγαλύτερη πρόοδο να έχει σημειωθεί στην εισαγωγή συστημάτων για τον έλεγχο των κρατικών δαπανών (π.χ . Commitment Registry κλπ).
Και συμπλήρωσε ότι η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου από αυτό που στηριζόταν στην κατανάλωση, και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό με δανεικά, σε ένα που θα στηρίζεται στις επενδύσεις, την παραγωγή και τις εξαγωγές, υποστηρίχτηκε από μια σειρά παρεμβάσεων του οικονομικού προγράμματος που τρέχει.
«Έτσι, η κατανάλωση μειώθηκε σημαντικά λόγω μείωσης κάποιων εισοδημάτων αλλά και αύξησης κάποιων φόρων κατανάλωσης, ενώ έγιναν μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας από την εποχή της εισαγωγής του ευρώ αλλά και απελευθέρωσαν ένα σημαντικό αναπτυξιακό απόθεμα που ήταν εγκλωβισμένο σε χρόνιες δομικές στρεβλώσεις» εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
Μεταρρυθμίσεις
«Η μεταρρυθμιστική ατζέντα για το άμεσο μέλλον είναι ακόμη γεμάτη και αφορά κυρίως διαρθρωτικές αλλαγές. Πιστεύω πως υπάρχουν επτά τομείς παρεμβάσεων που χρειάζεται να συνεχιστούν και εντατικοποιηθούν. Αυτοί οι τομείς μάλιστα πιστεύω πως μπορούν να έχουν και το απαραίτητο ownership» τόνισε ο κ. Ζανιάς.
Και παρέθεσε τις προτάσεις του για παρεμβάσεις σε 7 μέτωπα. Συγκεκριμένα:
«1) Φορολογία
Εδώ χρειάζονται πολλά πράγματα ακόμη τόσο στη φορολογική πολιτική όσο και στη φορολογική διοίκηση.
Η σημερινή χρονική συγκυρία μας βρίσκει με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σχεδόν παντού. Υπάρχουν όμως δύο εξαιρέσεις που πιστεύω πως δείχνουν και την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών ώστε να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική και εξωστρεφής ανάπτυξη.
Μέσα στη λαίλαπα των αυξήσεων φόρων υπήρχαν δύο φόροι που μειώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα και πριν ακόμη από την κρίση. Πρόκειται για τον ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Τέτοιου είδους μειώσεις φόρων και εισφορών οδηγούν την οικονομία σε ένα rebalancing το οποίο είναι απαραίτητο και το οποίο έχει επιτυχώς εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Εννοείται βέβαια πως πρέπει να εξαφανιστούν σταδιακά και οι διάφορες έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις που εισήχθησαν μέσα στην κρίση.
Στον τομέα της φορολογίας βέβαια χρειάζεται και η συνέχιση της εισαγωγής σύγχρονων συστημάτων στην φορολογική διοίκηση γιατί μόνο με βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης μπορούμε να μεταβούμε σε μια εποχή ουσιαστικής μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
2) Επιχειρηματικό περιβάλλον
Αποτελεί έναν τομέα στον οποίο χρειάζονται, παρά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει, πολλές ακόμη παρεμβάσεις που διορθώνουν αγκυλώσεις από την απλή γραφειοκρατία μέχρι τον καθορισμό χρήσεων γης.
3) Λειτουργία αγορών
Και εδώ αρκετά έχουν γίνει αλλά απομένουν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ακόμη ώστε οι αγορές να λειτουργούν ανταγωνιστικά, οι τιμές να δίνουν τα σωστά σήματα και να μην ζουν κάποιες ομάδες σε βάρος του συνόλου.
Μάλιστα, κάποιες δομές αγορών έχουν σημαντικό βαθμό συσχέτισης και με την φοροδιαφυγή, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη στις προτάσεις πολιτικής.
4) Αποκρατικοποιήσεις
Οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να φέρουν αρκετά κεφάλαια στην Ελλάδα ενώ μπορούν να έχουν έναν πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο (πχ λιμάνια) και βελτιωμένη αποτελεσματικότητα στην οικονομία. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν πρέπει να υποκατασταθούν δημόσια μονοπώλια από ιδιωτικά.
Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ισχυρή εποπτεία για διασφάλιση του δημόσιου και καταναλωτικού συμφέροντος. Σε κάποιες περιπτώσεις που η δημόσια παραγωγή κάποιων αγαθών δεν είναι αποτελεσματική πρέπει να εξεταστεί και η δημόσια παροχή κάποιας δημόσιας υπηρεσίας αντί της δημόσιας παραγωγής.
5) Δημόσια διοίκηση
Ο μεγάλος ασθενής ο οποίος επηρεάζει την λειτουργία των πάντων. Το πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης λύνεται με την εισαγωγή συστημάτων που δουλεύουν, δημιουργούν κίνητρα και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα.
Η δημιουργία μιας αξιόπιστης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης χρειάζεται χρόνο και γι’ αυτό η μεταρρύθμισή της θα μπορούσε να εποπτεύεται από μια ανεξάρτητη επιτροπή (ίσως ένα παρακλάδι ή μια Επιτροπή του ΑΣΕΠ) η οποία θα δημοσιεύει εκθέσεις για την πρόοδο της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.
6) Δικαιοσύνη
Διασφάλιση κράτους δικαίου, προβλεψιμότητας αποφάσεων των δικαστηρίων και ταχύτητας στην εκδίκαση των υποθέσεων.
7) Παιδεία
Αν δεν κάνουμε ένα εθνικό σχέδιο για την παιδεία, ξεκινώντας από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε 30 χρόνια θα είμαστε πάλι σε κρίση».