Στην εξαίρεση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους από την υποχρέωση υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών προχώρησε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου τροποποιώντας εγκύκλιο που είχε εκδοθεί τον προηγούμενο Ιανουάριο από τον τότε επικεφαλής της ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη.

Η εγκύκλιος Θεοχάρη (1022/17.1.2014) ανέφερε πως κάθε φυσικό πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάθε νομικό πρόσωπο και νομική οντότητα, καθώς και οι αγρότες, υποβάλλουν καταστάσεις φορολογικών στοιχείων, πελατών και προμηθευτών, για τα εκδοθέντα και τα ληφθέντα φορολογικά στοιχεία, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης αυτών (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Ωστόσο, από τις νομικές οντότητες η εγκύκλιος Θεοχάρη δεν εξαιρούσε τις υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μόνες του Αγίου Όρους.

Σημειώνεται πως το άρθρο 105 του Συντάγματος αναφέρει πως η χερσόνησος του Άθω, από τη Μεγάλη Βίγλα και πέρα, η οποία αποτελεί την περιοχή του Αγίου Όρους, είναι, σύμφωνα με το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του, αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, του οποίου η κυριαρχία πάνω σ’ αυτό παραμένει άθικτη. Βάσει του ίδιου άρθρου τα τελωνειακά και φορολογικά πλεονεκτήματα του Αγίου Όρους καθορίζονται με νόμο.