Εννέα άτομα, ανάμεσά τους ένας αρχιφύλακας του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, συνελήφθησαν για αρχαιοκαπηλία. Ειδικότερα πρόκειται για άτομα ηλικίας από 32 ως 70 ετών και συγκεκριμένα, ένας υπήκοος Αλβανίας και οκτώ Έλληνες μεταξύ των οποίων και ο αρχιφύλακας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων, που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος καθώς επίσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της παράβασης των νόμων περί καταχραστών του Δημοσίου και περί όπλων.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο συλληφθείς αρχιφύλακας και σε βάρος του διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης (ΕΔΕ).

Επιπλέον, αναζητούνται, ως συνεργοί τους έξι ακόμα άτομα, εκ των οποίων τα πέντε έχουν ταυτοποιηθεί.

Επεσήμανε ακόμη ότι «είναι προφανές ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που επιβάλλουν οι νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας, προκειμένου οι άνθρωποι οι οποίοι χρησιμοποιούν παρανόμως και προς ίδιον όφελος τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας – τα οποία είναι η κληρονομιά της και αποτελούν τεκμήρια εθνικής σημασίας για αυτόν τον τόπο – να παίρνουν το “μάθημα” το οποίο πρέπει να πάρουν. Οι επιτυχίες της Αστυνομίας αυτού του είδους αποτελούν παραδείγματα για κάποιους οι οποίοι θα ήθελαν να ακολουθήσουν τα ίδια στρεβλά μονοπάτια».

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτης Στάθης είπε πως η υπηρεσία του σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το τελευταίο δίμηνο διερευνούσε υπόθεση, που σχετίζεται με εγκληματικό δίκτυο, το οποίο δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα και εξακολούθηση παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Και συμπλήρωσε ότι «στο πλαίσιο της ενεργηθείσας προδικαστικής έρευνας, ύστερα από παραγγελία του Εποπτεύοντος Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και μετά την άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής ανταπόκρισης, κατόπιν σχετικών Βουλευμάτων αρμοδίων Δικαστικών Συμβουλίων, διακριβώθηκε η εγκληματική δράση των εμπλεκομένων προσώπων, η μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) ενώ ταυτοποιήθηκαν οι επιμέρους ρόλοι τους, στο πλαίσιο της εσωτερικής διάρθρωσης της οργάνωσης.»

Κεντρικό ρόλο στον «πυρήνα» του εγκληματικού δικτύου, όπως ανέφερε ο κ. Στάθης, διαδραμάτιζε 52χρονη συλληφθείσα, η οποία είναι αρχαιοπώλης και διατηρεί κατάστημα εμπορίας αρχαιολογικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας. Πρόσθεσε πως η γυναίκα συνεργάζονταν, στο πλαίσιο των παρανόμων δραστηριοτήτων της, με 50χρονο συλληφθέντα και με 49χρονο επίσης συλληφθέντα αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων σημείωσε επιπλέον ότι μετά από έρευνα προέκυψε πως η 52χρονη εμπλέκεται σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας εκτός από τους συγκεκριμένους συνεργούς της και με δυο ακόμη ιδιώτες οι οποίοι αναζητούνται.

Και επεσήμανε «παράλληλα, αποκαλύφθηκε και περιφερειακός “κλώνος” του εγκληματικού δικτύου και διασύνδεση του 50χρονου συλληφθέντα με τρεις εκ των συλληφθέντων και δύο εκ των αναζητουμένων, για λογαριασμό των οποίων ο 50χρονος προέβαινε σε εκτίμηση αρχαίων αντικείμενων, που είχαν στην κατοχή τους, ενώ στη συνέχεια μεθόδευε τον τρόπο και την περαιτέρω διαδικασία πώλησης τους σε υποψήφιους αγοραστές».

Άμεσος συνεργάτης του 50χρονου, τόνισε ο κ. Στάθης, στις παράνομες δραστηριότητές του, προέκυψε ότι είναι 49χρονος συλληφθείς. «Οι συγκεκριμένοι, από κοινού με άλλους τρεις συνεργούς τους, εκ των οποίων ο ένας διέθετε ειδικό μηχάνημα για ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων, μεθόδευαν ανασκαφή στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου προφανώς είχαν εντοπίσει αρχαία».

Το πρωί της Τετάρτης οργανώθηκε επιχείρηση από την ΕΛ.ΑΣ. σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στην Αθήνα, στο Γαλάτσι, στου Ζωγράφου, στην Καλλιθέα, στο Χαλάνδρι, στις Αχαρνές, στο Ελληνικό, στον Πειραιά, στο Μαρκόπουλο, στη Βάρη και στο Λαγονήσι, καθώς επίσης στην Καρδίτσα και στην Κοζάνη.

Κατά τις έρευνες έγιναν έρευνες σε σπίτια, χώρους και οχήματα των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στην οικία του 70χρονου συλληφθέντος βρέθηκε και κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων: Μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων το προαναφερόμενο εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα της ελληνορωμαϊκής περιόδου (1ος αιώνας π.Χ.), του γλύπτη της αρχαιότητος Πραξιτέλη, με προέλευση από την Αρκαδία, σωζομένου ύψους 0,65 μ. (δεν σώζονται τα κάτω άκρα από το ύψος των γονάτων).

Το άγαλμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναπαριστά ανδρική νεανική μορφή, σχεδόν γυμνή, που φέρει διαγωνίως δορά λυγκός, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα αρχαίου σατύρου. Το εν λόγω αρχαίο μνημείο το οποίο και κατασχέθηκε αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνοτροπίας του «χιασμού» (contrapposto) των κλασικών χρόνων και η αξία του εκτιμάται στο χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Επιπλέον από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διενεργείται λεπτομερής καταμέτρηση των αρχαίων που βρέθηκαν στην κατοχή του 70χρονου τα οποία θα μεταφερθούν προς φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Επίσης στο σπίτι του 50χρονου από την Κοζάνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων χρυσό πεντόλιρο και οκτώ χρυσές λίρες, πιστόλι διαμετρήματος 7.65 με γεμιστήρα, 26 φυσίγγια των 9 χιλιοστών, 25 φυσίγγια των 7.65, 21 φυσίγγια των 0,32, πτυσσόμενο αναδιπλούμενο μαχαίρι μήκους λάμας 9 εκ., συσκευή κινητού τηλεφώνου και κάρτα sim.

Στο κατάστημα της 52χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων «μαρμάρινη κεφαλή αγάλματος και μαρμάρινο κεφάλι από αγαλματίδιο, πιθανόν κυκλαδικής τέχνης, 26 ψηφιακοί δίσκοι και δύο συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB), 14 φωτογραφίες μεταλλικού αρχαίου αντικειμένου, 16 έγχρωμες φωτοτυπίες που απεικονίζουν άγαλμα αντρικής μορφής, υδρία από αλάβαστρο, μαρμάρινο άγαλμα αντρικής μορφής, μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής, μια κεφαλή, αρχαία μινωική λάρνακα, το ανώτερο μέρος επιτύμβιας στήλης και αρχαία κοσμήματα, 16 έγγραφα με τίτλους «Μούσα», «Αναπαυόμενος Σάτυρος», «Αλαβάστρινη Υδρία με πώμα», «Απόλλων Μουσηγέτης» και «Μαρμάρινη κεφαλή», εκτυπώσεις από το διαδίκτυο που αφορούν στο Σάτυρο του Πραξιτέλη και στον Πραξιτέλη, 5 ξενόγλωσσα κείμενα που απεικονίζουν κεφαλές και αγάλματα αντρικής και γυναικείας μορφής».

Εντοπίστηκαν ακόμη «χειρόγραφες σημειώσεις και δηλώσεις ατόμου με τα στοιχεία του 70χρονου, τέσσερα αποκόμματα χαρτιού και 13 σελίδες που περιγράφουν όσα απεικονίζονται στις έγχρωμες φωτογραφίες (κεφαλές και αγάλματα αντρικής και γυναικείας μορφής), έγγραφο έντεκα σελίδων με τίτλο «Κατάλογος Αρχαίων Αντικειμένων» στην κατοχή του 70χρονου, 7 έγχρωμες φωτοτυπίες που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα με τις αντίστοιχες τιμές, τέσσερις 4 σελίδες εκτυπώσεων δημοσιευμάτων του διαδικτύου σχετικά με τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απόκομμα εφημερίδας σχετικό με αρχαίο βραχιόλι, 15 φωτογραφίες που απεικονίζουν κεφαλή αγάλματος, κόσμημα και κεφαλή ανδρός, 13 πακέτα εγγράφων σε ξένη γλώσσα αναφερόμενα σε αρχαία αντικείμενα, 11 ασπρόμαυρες φωτοτυπίες που απεικονίζουν άγαλμα γυναικείας μορφής, κεφαλή αγάλματος γυναικείας μορφής, στέμμα-στεφάνι και αρχαίο δικαίο, 10 μπλοκ αποδείξεων, καθώς και 6 ντοσιέ-φάκελοι με αποδεικτικά αγοράς και πιστοποιητικό γνησιότητας του καταστήματος της 52χρονης».

Στην οικία της 52χρονης στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, «φωτοαντίγραφο αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος, φωτοαντίγραφο δημοσιεύματος με θέμα την αρχαιοκαπηλία, συσκευή κινητού τηλεφώνου και τρεις κάρτες sim, 13 ταινίες – αρνητικά φιλμ, που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα και νομίσματα, απόκομμα ταινίας-αρνητικό φιλμ που απεικονίζει αρχαίο αντικείμενο, 119 φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα, νομίσματα και κοσμήματα, δίζωνη εικόνα με θέμα «Δέηση», όπου απεικονίζονται ο Άγιος Μελέτιος, ο Άγιος Χαράλαμπος και ο Άγιος Δημήτριος, η οποία χρονολογείται από το έτος 1800, εκκλησιαστική εικόνα του Αγίου Γεωργίου, κατασκευασμένη το 19ο αιώνα με μεταλλική επένδυση και εικόνα του Αγίου Γεωργίου, χρονολογίας 1877»

Στην οικία της κόρης της 52χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν «πέντε φωτογραφίες που απεικονίζουν κεφαλή αγάλματος και τέσσερα αποκόμματα χαρτιού με χειρόγραφες σημειώσεις, που αναγράφουν και στις δυο όψεις αριθμούς, πιθανόν χρηματικά ποσά και κωδικούς».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. επίσης στην οικία του 49χρονου στην Κατερίνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο συσκευές ανίχνευσης μετάλλων με τα εξαρτήματά του, ενώ στην κατοχή του 32χρονου αλλοδαπού φορητή συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb stick) και συσκευή κινητού τηλεφώνου.

Σχετικά με τη δράση τους επισημαίνεται από τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν δρούσαν ευκαιριακά αλλά με οργάνωση και προσχεδιασμό.

Ανάμεσα στους «ρόλους» τους ήταν η διαμεσολάβηση κατά την αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων, η εκτίμηση της αξίας τους, η συνεργασία με τον Αρχιφύλακα και η κατοχή και χρήση ειδικού μηχανήματος για την ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων.

Επιπροσθέτως, λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, πως οι εμπλεκόμενοι είχαν διαμορφώσει κατάλληλη επαγγελματική υποδομή, για την παράνομη δραστηριότητά τους, όπως φωτογραφικό υλικό αρχαίων αντικειμένων απαραίτητο κατά την διαπραγμάτευση παράνομης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων, λόγω του όγκου και της ευαισθησίας των αρχαίων αντικειμένων κ.λπ.

Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα Πέμπτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.