Για πρώτη φορά βρετανική μελέτη υποδεικνύει άμεσο συσχετισμό ανάμεσα στη συχνή ποδηλασία και στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη που έχει γίνει ως σήμερα γύρω από τις επιδράσεις της ποδηλασίας στην υγεία των ανδρών, στην οποία συμμετείχαν 5.000 εθελοντές, οι ερευνητές του University College του Λονδίνου είδαν ότι η χρήση ποδηλάτου για περίπου εννέα ώρες την εβδομάδα εξαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε μεσήλικoυς άνδρες.
Οι επιστήμονες ωστόσο δήλωσαν ότι, παρά τα ανησυχητικά ευρήματά τους, δεν εντόπισαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πολύωρη ποδηλασία οδηγεί σε προβλήματα ανδρικής γονιμότητας ή σε στυτική δυσλειτουργία.
Ως γνωστόν, η ποδηλασία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο των όρχεων εξαιτίας της άβολης θέσης επάνω στη σέλα του ποδηλάτου. Ο πρώην πρωταθλητής ποδηλασίας Λανς Αρμστρονγκ είχε διαγνωσθεί θετικά το 1996. Κατά τους ειδικούς όμως είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω σπορ συσχετίζεται με την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.
Τα νέα ευρήματα


Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία που συνέλεξαν οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου ενδεχομένως να κρύβεται η διαρκής πίεση που ασκεί η θέση του αναβάτη στον προστάτη. Σημαντικό ρόλο φάνηκε να παίζει ακόμη η προχωρημένη ηλικία των ποδηλατών.

«Τα αποτελέσματα, παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρα. Ενδεχομένως μάλιστα η συγκεκριμένη ομάδα ανδρών που ασχολείται με την ποδηλασία να είναι πιο ευαισθητοποιημένη γύρω από την υγεία της, γεγονός που από μόνο του αυξάνει την πιθανότητα διάγνωσης. Οι μεσήλικοι ποδηλάτες, που έφταναν τους 2.500, δεν αποτελούσαν μεγάλο μέρος του δείγματος. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα αποτελέσματα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε σε δεινούς ποδηλάτες που παραμένουν στη σέλα του ποδηλάτου τους για περίπου εννέα ώρες την εβδομάδα και όχι σε άτομα που απλά πηγαίνουν στο γραφείο τους με το ποδήλατο»
υπογραμμίζει ο συγγραφέας της μελέτης δρ Μαρκ Χάμερ.
Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να τονίσει ότι η ποδηλασία συνοδεύεται από αρκετά ευεργετικά οφέλη για την υγεία, όπως π.χ. η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και της εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Βάσει των ευρημάτων μας εντοπίσαμε έναν άμεσο συσχετισμό ανάμεσα στον κίνδυνο εμφάνισης προστάτη και στην εντατική ποδηλασία σε ποδηλάτες άνω των 50 ετών»
αναφέρουν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Men’s Health».
Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι «η αυξημένη σωματική άσκηση, π.χ. μέσω της ποδηλασίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις ως προς τα επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας στον ευρύτερο πληθυσμό».

HeliosPlus