Ισπανία: Εγκαταλείπει την πολιτική ο αρχηγός των Σοσιαλιστών

Ο απερχόμενος ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα αποχωρήσει πλήρως από την πολιτική και θα παραχωρήσει την έδρα του στο Κοινοβούλιο για να επιστρέψει στη διδασκαλία. Ο Ρουμπαλκάμπα είχε προαναγγείλει μετά τις ευρωεκλογές την παραίτησή του από την κεφαλή του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE), το οποίο θα επιλέξει νέα ηγεσία σε έκτακτο συνέδριο τον Ιούλιο.

Ο απερχόμενος ηγέτης της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης στην Ισπανία, Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Σεπτέμβριο θα αποχωρήσει πλήρως από την πολιτική και θα παραχωρήσει την έδρα του στο Κοινοβούλιο για να επιστρέψει στη διδασκαλία.

Το κύριο κόμμα της ισπανικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να ανακτήσει ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους στράφηκαν στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) το 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και έπειτα από δύο διαδοχικές κυβερνητικές θητείες των σοσιαλιστών.

Ο Ρουμπαλκάμπα, πρώην καθηγητής Χημείας, είχε ανακοινώσει πως θα παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του κόμματος όταν οι σοσιαλιστές έχασαν εννέα από τις 23 έδρες τους στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα.

«Τον Σεπτέμβριο θα αποχωρήσω από την έδρα μου στο Κοινοβούλιο και θα επιστρέψω στο πανεπιστήμιό μου. Ήρθα το 1993, πάνε 21 χρόνια, είναι πολύς καιρός», δήλωσε σήμερα κάνοντας μια σύντομη δήλωση προς τους δημοσιογράφους στην κάτω βουλή.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) θα επιλέξει νέους ηγέτες σε έκτακτο συνέδριό του τον Ιούλιο. Το κόμμα έχει δηλώσει πως θα πραγματοποιήσει φέτος τις πρώτες ανοικτές προκριματικές εκλογές του, πριν από τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν πριν από τις αρχές του 2016, σε μια προσπάθεια να επιδείξει μεγαλύτερη διαφάνεια και να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους.

Αριστερά κόμματα, η Ανοιχτή Αριστερά και ο νέος πολιτικός σχηματισμός Podemos, κέρδισαν 17% των ψήφων στις ευρωεκλογές σε βάρος τόσο των σοσιαλιστών όσο και του Λαϊκού Κόμματος.

Τα δύο κόμματα, τα οποία κυριαρχούν στην ισπανική πολιτική αφότου η χώρα επέστρεψε στη δημοκρατία κατά τη δεκαετία του 1970, κέρδισαν και τα δύο μαζί λιγότερο από το 50% των ψήφων.

Κόσμος
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk