Αναχώματα προς τα δεξιά και προς τα αριστερά του υψώνει το ΠαΣοΚ, όχι στη λογική της περιχαράκωσης αλλά της επισήμανσης του διακριτού ρόλου του τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Η Χαριλάου Τρικούπη μέσω ενός άτυπου ενημερωτικού σημειώματος του Τομέα Επικοινωνίας, επιχειρεί να αποδομήσει την απόφαση της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως σε ότι αφορά τη στροφή της Κουμουνδούρου προς το κέντρο και την νέα στρατηγική συμμαχιών, μιλώντας για «ποινικοποίηση της Κεντροαριστεράς». Αντί για στροφή στον ρεαλισμό επικράτησαν οι αριστερίστικες φωνές, επισημαίνεται στο σημείωμα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο από ποτέ, αδυνατώντας να αντιληφθεί τις πραγματικές προτεραιότητες των πολιτών και της χώρας και να συμβάλει στην προώθηση τους , κατασκευάζει ένα εμφυλιοπολεμικό σκηνικό και παραμένει προσκολλημένος στο ερώτημα αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει η συμφωνία της Βάρκιζας το 1945», τονίζεται.
Παράλληλα ο Χρ. Πρωτόπαπας, υπεύθυνος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου από την πλευρά του ΠαΣοΚ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα real.gr επισημαίνει ότι το ΠαΣοΚ ως ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα δεν έχει και δεν μπορεί να έχει στρατηγική σύγκλιση με τη ΝΔ. «Μετέχουμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνευθύνης η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία με στόχο την έξοδο από την κρίση. Αυτή και μόνο είναι η σχέση μας με τη ΝΔ. Άλλωστε οι αξιακές και στρατηγικές μας επιλογές δεν επιτρέπουν κάτι διαφορετικό», σημειώνει. και προσθέτει ότι το ΠαΣοΚ δεν ενδιαφέρεται να γίνει δεκανίκι κανενός ούτε να συμμετάσχει σε θεσμικά παιχνίδια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι «δεν συμφωνούμε σε τυχόν πρόταση για τον κ. Καραμανλή».
«Μας ενδιαφέρει να εκφράσουμε και πάλι την μεγάλη Κεντροαριστερά μαζί με άλλες δυνάμεις που πιστεύουν σε βαθιές και ριζοσπαστικές αλλαγές (…) Στόχος μας είναι να είμαστε ένα από τα κόμματα που – όταν γίνουν οι εκλογές- θα πάρουν εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις». Ο κ. Πρωτόπαπας, τάσσεται υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με το Ποτάμι στην προοπτική κοινής δράσης της Κεντροαριστεράς, αρκεί όπως παρατηρεί, να αποδεχθεί μέσα από συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις ότι ανήκει στην Κεντροαριστερά. Θεωρεί θετική την πρόταση του Σπ. Λυκούδη για την άμεση σύσταση κοινής επιτροπής από την Ελιά, το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ και λαμβάνει καθαρή θέση στον εσωτερικό διάλογο που αναπτύσσεται στο ΠαΣοΚ: Μιλά για πρωτοβουλίες μέσω της Ελιάς που θα καταλήξουν σε ένα ανοιχτό, γνήσιο ζωντανό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και υποστηρίζει ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να κατέλθει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές μέσα από το σχήμα της Ελιάς.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενιαία Κεντροαριστερά, αναδεικνύεται, στο σημείωμα του Τομέα Ενημέρωσης του ΠαΣοΚ, και η άλλη πλευρά αυτή που σχετίζεται με τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνεται, «η πολυδιαφημισμένη κεντροαριστερή στροφή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψευδεπίγραφη,παραπλανητική και υποκριτική. Δεν υφίσταται καμία κεντροαριστερή στροφή ή κεντροαριστερό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, εντοπίζεται μια «ποινικοποίηση» της κεντροαριστεράς,καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως αποτελεί «ανάχωμα για να αποκοπεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ» και αιτία όλων των δεινών της χώρας! Κηρύσσει δε τον ανένδοτο στην κεντροαριστερά: «η αντιμετώπιση της κεντροαριστερής ανασύστασης είναι κεντρικό πρωτεύον καθήκον για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονικό ρόλο».
Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι ο διχαστικός και εμφυλιοπολεμικος λόγος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ενταθεί και ότι αποτελεί κακέκτυπο ταξικής ανάλυσης της δεκαετίας του ’50, καθώς διαχωρίζει τους πολίτες σε εργάτες και λαϊκά στρώματα, και σε δυνάμεις του πλούτου και της διαπλοκής, ενώ μάλιστα αφήνει κατηγορεί τους πολίτες που ψήφισαν ΠαΣοΚ/Ελιά θεωρώντας πως είτε παραπλανήθηκαν είτε είναι διαπλεκόμενοι. Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το σημείωμα, προσπαθεί να δικαιολογήσει τη συνεργασία με εκπροσώπους του δήθεν προοδευτικού πολιτικού τυχοδιωκτισμού και να εξωραΐσει το κήρυγμα αποστασίας που κάνει: «Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠαΣοΚ του μνημονίου και της δεξιάς συγκυβέρνησης, που δεν χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια που έχουν ως μόνο στόχο να ανακόψουν τη δυναμική μίας πραγματικής, ριζοσπαστικής αριστερής αλλαγής. Παρά τις διαφορές μας, είμαστε ανοιχτοί να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες για να σταματήσει η καταστροφή».
Επισημαίνεται επίσης το γεγονός ότι «από το κείμενο της απόφασης έχει εξαφανιστεί η δέσμευση του κ. Τσίπρα στην δευτερολογία του ότι θα φέρει πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα υποβρύχια και τα ναυπηγία Σκαραμαγκά με υπογραφές από βουλευτές και άλλων κομμάτων. Προφανώς η θέση του αυτή δεν «πέρασε» από την ΚΕ. Ισως γιατί κάποιοι κατάλαβαν πως η λάσπη δεν τους βοηθά καθώς υπέστησαν δεινή ήττα σε όλες τις σχετικές κοινοβουλευτικές συζητήσεις ενώ επι της ουσίας έχουν αποδεχθεί ( ψηφίζοντας «παρών» στην τελευταία ρύθμιση του Απριλίου 2014 που παραπέμπει ρητά στη ρύθμιση του 2010 ) το νόμο του 2010, τον μόνο που θωρακίζει τα συμφέροντα του δημοσίου».