Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος υπέγραψε την Τετάρτη το νόμο της παραίτησής του, παραδίδοντας τα σκήπτρα στο γιο του Φίλιππο, ο οποίος ανακηρύσσεται τα μεσάνυχτα βασιλιάς Φίλιππος Στ’ και ορκίζεται την Πέμπτη.

Ο 76χρονος βασιλιάς, ο οποίος ήταν πολύ συγκινημένος αλλά συγκρατούσε τα δάκρυά του, υπέγραψε το νόμο ενώπιον του Φιλίππου -τον οποίο έπειτα αγκάλιασε- και ενώπιον όλων των μελών της βασιλικής οικογένειας κατά τη διάρκεια τελετής στο Βασιλικό Ανάκτορο της Μαδρίτης.

Ο Χουάν Κάρλος διέσχισε την επιβλητική αίθουσα για να πάει να υπογράψει το νόμο με τον οποίο τερματίζεται η 39χρονη παραμονή του στον θρόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ισπανία πέρασε από τη δικτατορία του Φράνκο στη δημοκρατία.

Ο Χουάν Κάρλος γύρισε προς τις πολυθρόνες όπου τον περίμεναν χειροκροτώντας τον η σύζυγός του Σοφία, ο Φίλιππος και η σύζυγός του Λετίθια, η οποία θα ανακηρυχθεί βασίλισσα, και αγκάλιασε το γιο του.

Έπειτα συμβολικά, φορώντας κοστούμι και ροζ γραβάτα, ο βασιλιάς άλλαξε θέσεις με τον Φίλιππο, ο οποίος επίσης φόραγε ένα σκούρο κοστούμι με μπλε γραβάτα. Η πρίγκιπας θα ανακηρυχθεί τα μεσάνυχτα βασιλιάς, μετά την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Χουάν Κάρλος φίλησε στο μάγουλο τη σύζυγό του, το ρόλο της οποίας είχε αναγνωρίσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας παραίτησης τη 2α Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ανάγνωσης του νόμου παραίτησης, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας παρέμειναν καθισμένα στις θέσεις τους σιωπηλά. Ο βασιλιάς δεν έκρυβε τη συγκίνησή του.

Η Λετίθια δεν άφησε στιγμή από τα μάτια της τις δύο της κόρες, που κάθονταν πιο πέρα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας: Τη Λεονόρ, οκτώ ετών, που θα γίνει την Πέμπτη η νεότερη διάδοχος της Ευρώπης και την αδελφή της Σοφία, επτά ετών.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης, ο Μαριάνο Ραχόι, επικύρωσε μετά τον βασιλιά το νόμο, ο οποίος παρουσιάστηκε σε έναν πίνακα με χρυσές λεπτομέρειες.