Η ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης είναι «ιερή» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα επί πολωνικού εδάφους και σε «επιχείρηση» καθησυχασμού της λόγω της ουκρανικής κρίσης ανακοίνωσε στρατιωτικό πρόγραμμα ύψους ενός δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της ανάπτυξης αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.

«Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια της Πολωνίας, όπως και την ασφάλεια των συμμάχων μας στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δικής μας ασφάλειας και είναι ιερή» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την επιθεώρηση κοινής μονάδας Αμερικανών και Πολωνών πιλότων F-16.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ο Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία να μην πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση στην Ουκρανία και την κάλεσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους αυτονομιστές προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ΝΑΤΟϊκή αρχή της συλλογικής άμυνας ανακοινώνοντας το στρατιωτικό πρόγραμμα ύψους ενός δισ. δολαρίων -για την υλοποίηση του οποίου απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Πολωνός πρόεδρος από πλευράς του ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό στο 2% του ΑΕΠ, κίνηση την οποία ο Ομπάμα χαιρέτισε ως «υπενθύμιση ότι κάθε ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος πρέπει να αναλαμβάνει το μερίδιό του» στη Συμμαχία.

Η «Πρωτοβουλία Καθησυχασμού της Ευρώπης» αφορά την εκ περιτροπής ανάπτυξη νέων αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων «αναπτύξεων μεγαλύτερης διάρκειας» στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα της Βαλτικής, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Επανεξετάζουμε την παρουσία των δυνάμεών μας στην Ευρώπη υπό το φως των νέων προκλήσεων για την ασφάλεια στην ήπειρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος κατά την έναρξη της τετραήμερης περιοδείας Ομπάμα, η οποία θα τον οδηγήσει επίσης στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα χρησιμεύσει επίσης για να αναπτυχθούν οι δυνατότητες χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και ο Μόλδοβας, ώστε να τους επιτραπεί να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της και να ενισχύσουν την άμυνά τους, αναφέρει επίσης ο Λευκός Οίκος.

Το Reuters επισημαίνει πως στην ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος δεν δεσμεύεται ωστόσο για αύξηση της μόνιμης αμερικανικής παρουσίας, όπως ζητούν ορισμένοι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Τον Απρίλιο 150 Αμερικανοί στρατιώτες εστάλησαν στην Πολωνία για στρατιωτικές ασκήσεις εν μέσω της έντασης με τη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Στη Βαρσοβία βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος και θα έχει συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στο πολωνικό έδαφος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο της G7, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Σότσι, και εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις της 70ής επετείου από την Απόβαση στη Νορμανδία -όπου και θα πραγματοποιηθεί μπαράζ συναντήσεων κορυφής που δεν περικλείουν όμως κατ’ ιδίαν συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζουν την Τρίτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ με αντικείμενο τις μακροπρόθεσμες στρατιωτικές συνέπειες των ρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία.