Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι καταλήγουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με φτώχεια με φόντο τις πολιτικές που οδηγούν σε συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, όπως διαπιστώνει με ανησυχία ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ στη σχετική έκθεσή του.

Τα αποτελέσματα της διάβρωσης του ευρωπαϊκού μοντέλου, όπως αναφέρει ο οργανισμός, λόγω της κρίσης επιδεινώνονται με τον συνδυασμό του χαμηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος και καταλήγουν να αλλάζουν «τους όρους του κοινωνικού συμβολαίου».

    Η έκθεση του ILO για την Κοινωνική Προστασία ανά την υφήλιο (αγγλικά)

      Στην Ευρώπη, οι μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα, δαπάνες για την υγεία και τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες από μόνες τους απειλούν τα πιο ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα: «Σε συνδυασμό με την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς και τους υψηλότερους φόρους, τα μέτρα αυτά έχουν ενισχύσει τη φτώχεια και την κοινωνική περιθωριοποίηση» τονίζει η έκθεση του ILO.

      Η κατάσταση είναι εμφανέστερη στις χώρες που έχουν υπαχθεί σε προγράμματα διάσωσης. Στην Ελλάδα, την οποία η έκθεση χρησιμοποιεί ως παράδειγμα για τις χώρες με μνημόνια, οι μεταστροφές του μοντέλου στην ασφάλιση συνοδεύονται από μείωση μισθών που μεσοσταθμικά φτάνουν σχεδόν το 35% και ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ.

      «Αναπόφευκτα, η φτώχεια στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας το 35% του πληθυσμού το 2013 και κάνοντας οικογένειες να υποφέρουν επειδή δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα βασικά για μία αξιοπρεπή ζωή» τονίζει η έκθεση του ILO.

      Διάβρωση του ευρωπαϊκού μοντέλου

      Χαρακτηριστικά, ο οργανισμός αναφέρει ότι μέχρι το 2012, ο αριθμός όσων απειλούνταν με φτώχεια είχε φτάσει στην ΕΕ τα 123 εκατομμύρια -σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Ένωσης.

      «Αυτοί οι αριθμοί σήμαναν συναγερμό στην Ευρώπη» τονίζει η έκθεση, η οποία σημειώνει ότι «η υψηλή φτώχεια και ανισότητα δεν είναι αποτελέσματα μόνο της κρίσης αλλά και συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων που περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες και περιορίζουν την πρόσβαση σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες».

      «Τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου έχουν διαβρωθεί […] και έχουν αλλάξει οι όροι του κοινωνικού συμβολαίου που βρίσκονταν στη βάση του ευρωπαϊκού μοντέλου» υπογραμμίζει η έκθεση.

      Η αποδυνάμωση του θεσμού της συλλογικής διαπραγμάτευσης μαζί με την απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και την επέκταση των πιο «ευέλικτων» μορφών εργασίας έχουν «εντείνει περαιτέρω αυτή τη διάβρωση», τονίζει ο ILO.

      Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός