Ποτάμι: Καμία συμπόρευση με τα παλαιά κόμματα

Στην τελική ευθεία για τη μετατροπή του σε κόμμα έχει μπει Το Ποτάμι. Το ιδρυτικό συνέδριό του θα γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη.

Στην τελική ευθεία για τη μετατροπή του σε κόμμα έχει μπει Το Ποτάμι. Το ιδρυτικό συνέδριό του θα γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη. O Στ. Ψημένος, συγγραφέας ταξιδιωτικών οδηγών, βρίσκεται στην περιοχή για να επιλέξει το «σωστό» κάμπινγκ ώστε ο συνεδριακός χώρος και οι υποδομές να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μελών αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Ο Στ. Θεοδωράκης σε δύο θέματα έμεινε αμετακίνητος: στην οργάνωση ενός φθηνού συνεδρίου και στη Θράκη ως χώρο διεξαγωγής του, όχι μόνο επειδή είναι μακριά από την Αθήνα αλλά και επειδή διαπίστωσε ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής είχαν θιγεί από τα σχόλια και την αντιμετώπιση της υπόθεσης Σαμπιχά Σουλεϊμάν από κάποια μέσα ενημέρωσης.
Το συνέδριο θα εκλέξει τον αρχηγό του κόμματος και την Εκτελεστική Επιτροπή, αλλά Το Ποτάμι δεν θα αποκτήσει τοπικές επιτροπές, όπως τα υπόλοιπα κόμματα. Θα διατηρηθούν όμως οι συντονιστικές επιτροπές που έχουν ήδη σχηματιστεί. Επίσης θα υπάρχει η Κοινωνική Γραμματεία, ένα σώμα από προσωπικότητες που συμμετέχουν στις εργασίες με πρόσκληση του προέδρου χωρίς να είναι μέλη. Στο συνέδριο θα επισημοποιηθούν οι θέσεις του κόμματος, καθώς και οι 20 προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για την οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας με άλλα κόμματα ή σχηματισμούς.
Οι 13.000 φίλοι του Ποταμιού σε όλη την Ελλάδα έχουν λάβει ένα e-mail με οδηγίες συμμετοχής στο συνέδριο και στον διάλογο για τις θέσεις του. Τα μέλη είναι αυτή τη στιγμή 6.800, ενώ δικαίωμα συμμετοχής στις διαδικασίες του συνεδρίου θα έχουν όσοι «μπήκαν» στο Ποτάμι ως και τις 31 Μαΐου. Πάντως το 30% των συνέδρων πρέπει να είναι γυναίκες. Η προθεσμία για τον προσυνεδριακό διάλογο λήγει στις 10 Ιουνίου.
Στην οδό Σεβαστουπόλεως στα γραφεία του Ποταμιού έχουν φτιαχτεί 19 ομάδες που έχουν στελεχωθεί με τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές αλλά και περίπου 150 «εμπειρογνώμονες» οι οποίοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη συγκρότηση των θέσεων.
Ο κ. Θεοδωράκης προς το παρόν δεν εντάσσει Το Ποτάμι στις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Οι δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, οι Γ. Γραμματικάκης και Μ. Κύρκος, θα συμμετάσχουν στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά ως «ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι». Ωστόσο το 6,6% των ευρωεκλογών δεν του δίνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο, στον οποίο το προσεχές διάστημα θα εκδηλωθούν δύο παράλληλες προσπάθειες, η μία από την Ελιά και η άλλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοδωράκης πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις, παραδέχεται ότι υπάρχουν θέσεις και στους δύο κομματικούς σχηματισμούς με τις οποίες συμφωνεί, ωστόσο κατά την άποψή του είναι θέσεις που εξυπηρετούν τα κόμματα και όχι την Ελλάδα.
Στο θέμα των συνεργασιών υπάρχει ευθυγράμμιση απόψεων. Ο κ. Κύρκος, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, επισημαίνει στο «Βήμα» ότι, αν και Το Ποτάμι δεν αυτοκαθορίζεται ως μέτοχος του κεντροαριστερού χώρου, ωστόσο δεν παύει να ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις σε αυτόν γιατί αποτελεί έναν συνομιλητή για την επόμενη ημέρα. «Αλλά» προσθέτει «ο διάλογος θα πρέπει να αγγίξει θεμελιώδη ζητήματα, όπως είναι η αδυναμία της Κεντροαριστεράς να προωθήσει ώριμες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη φορολόγηση, στη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, στην αποδοχή της αξιολόγησης ως σημαντικού εργαλείου σε όλον τον δημόσιο τομέα. Διαφορετικά ο διάλογος θα ανταποκριθεί απλώς στους στόχους επιβίωσης των εταίρων. Και αυτός ο διάλογος δεν μας αφορά».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk