Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκονται οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών μετά την οριστική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μην τους πληρώσει τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2013.
Οι πάροχοι έχουν πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 για τις υπηρεσίες που είχαν προσφέρει μέχρι εκείνο το διάστημα. Μέχρι και την Τρίτη εκκρεμούσαν οι τέσσερις τελευταίοι μήνες του έτους, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανέμεναν να δουν αν υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού.
Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη για τους στόχους -και κατά πόσον τους έχει πιάσει η ελληνική πλευρά- που έθετε ως όρο το μνημόνιο για τον χώρο της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αναφορά και στο clawback (ποσό αυτόματης επιστροφής). Διαπιστώθηκε η υπέρβαση του προϋπολογισμού πλέον των 800 εκατ. ευρώ μόνο από τις ιδιωτικές κλινικές (ποσό πάνω από 50 εκατ. ευρώ) και τα διαγνωστικά κέντρα (άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ) και αποφασίστηκε η μη καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ουσιαστικά, δηλαδή, τίθεται γι’ αυτούς τους δύο κλάδους και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς σε εφαρμογή το clawback και το rebate (ποσό επιστροφής).
Αντιδράσεις παρόχων: «Μας διαλύουν…»
Το τελευταίο διήμερο αποστέλλονται από τον ΕΟΠΥΥ σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας επιστολές με τις οποίες τους ενημερώνουν -κάθε έναν ξεχωριστά- για τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν στον Οργανισμό λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού.
«Μας ζητούν να επιστρέψουμε χρήματα για υπηρεσίες που έχουμε παράσχει το προηγούμενο έτος στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, και για τις οποίες έχουμε καταβάλει ΦΠΑ. Μας διαλύουν…» λέει προς «Το Βήμα» εκπρόσωπος μεγάλης ιδιωτικής κλινικής της Αθήνας.
Σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αναφέρεται ότι κατόπιν συναντήσεως του προέδρου του ΠΙΣ κ. Μιχάλη Βλασταράκου και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με τον υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα δόθηκε εντολή στον ΕΟΠΥΥ για άμεση αποστολή σημειωμάτων για το clawback και το rebate οικονομικού έτους 2013 των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Φυσικά Πρόσωπα και Ιδιωτικές Εταιρείες ), προκειμένου να αφαιρεθούν ως εισοδήματα από τη φορολογική δήλωση του έτους 2013. Θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα τακτοποιεί αυτό το ζήτημα.
Ως εκ τούτου, όπως σημειώνεται, πιστωτικά τιμολόγια τα οποία θα εκδοθούν το 2014 για clawback και rebate, θα συνυπολογισθούν στις φορολογικές δηλώσεις 2013.
Τις προσεχείς ημέρες θα δρομολογηθούν τα ζητήματα που αφορούν τους εργαστηριακούς ιατρούς, καθώς και οι διαδικασίες για την εξόφληση των οφειλόμενων παρελθόντων ετών.
Εκκλήσεις
Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ ζητούν από την πολιτεία να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να τακτοποιηθούν άμεσα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τους εργαστηριακούς, κλινικοεργαστηριακούς, αλλά και τους υπόλοιπους παρόχους υγείας, ώστε «να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα χιλιάδων επαγγελματιών».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων καλούν τον υπουργό Υγείας «να ξεκινήσει άμεσα από την προσεχή Δευτέρα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά την ημέρα που αποφασίσαμε να άρουμε την επίσχεση παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αρχής γενομένης από την τακτοποίηση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που αφορούν ποσά για τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί τιμολόγια το έτος 2013, αλλά λόγω του μέτρου της αυτόματης επιστροφής δαπανών (rebate/claw back) δεν θα εισπραχθούν».
Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων υπενθυμίζουν στον υπουργό ότι «οι ιδιώτες πάροχοι συνεχίζουν να εξυπηρετούν σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στον εργαστηριακό κλάδο της» και ζητούν αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού για το διάστημα που το ΠΕΔΥ δεν θα έχει σε πανελλαδική λειτουργία τις εργαστηριακές του δομές για να μπορεί να εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.
Επίσης, καλούν τον υπουργό Υγείας να εφαρμόσει άμεσα τις κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης που θα παραδώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καθώς και τους πίνακες με το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα, «ούτως ώστε να περιοριστούν οι διαγνωστικές εξετάσεις στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων».