Συνεδριάζει σε βαρύ κλίμα η Κ.Ο. και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ

Με πολιτική εκδήλωση, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Γκάζι, και ομιλία – παρέμβαση του κ. Σπ. Λυκούδη θα τοποθετηθεί η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ το ερώτημα τι θέση έχει η ΔΗΜΑΡ στον ευρύτερο Κεντροαριστερό χώρο. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ή όχι την παραίτηση του κ. Φ. Κουβέλη.

Mε φόντο την πρόθεση Κουβέλη να παραιτηθεί, αλλά και τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών συνεδριάζουν από το μεσημέρι της Παρσκευής η Εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ.

Στο μεταξύ, με πολιτική εκδήλωση, την ερχόμενη Τετάρτη, στο Γκάζι, και ομιλία – παρέμβαση του κ. Σπ. Λυκούδη θα τοποθετηθεί η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ το ερώτημα τι θέση έχει η ΔΗΜΑΡ στον ευρύτερο Κεντροαριστερό χώρο.

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν ή όχι την παραίτηση του κ. Φ. Κουβέλη.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, δεν ξεδιάλυνε τις προθέσεις του. «Είπα βέβαια το βράδυ της Κυριακής ότι με τις συντεταγμένες διαδικασίες και όπως αυτές προβλέπονται από το καταστατικό της Δημοκρατικής Αριστεράς θα απευθυνθώ στα όργανα και αυτό έκανα και από κει και πέρα τα όργανα του κόμματος, πάντα, με συντεταγμένες διαδικασίες θα αποφασίσουν για την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς», δήλωσε. Η τοποθέτηση του αυτή πυροδότησε νέο κύκλο συζητήσεων για την ειλικρίνεια της παραίτησης του.
Μάλιστα, ο κ. Λυκούδης σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega επισήμανε ότι ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι έλεγε και πριν από τις εκλογές, με τις ίδιες φράσεις. «Το θέμα», είπε, «δεν είναι ότι δεν μας κατάλαβε ο κόσμος ότι δεν αποσαφηνίσαμε το στίγμα μας και έμεινε θολό. Ήταν ότι δεν είχαμε κανένα στίγμα. Αυτά που λέγαμε δεν άρεσαν». Ο κ. Κουβέλης παραδέχτηκε ότι «δεν έγινε με την αναγκαία πολιτική σαφήνεια, πολλοί και ορθά μιλάνε για έναν δίβουλο λόγο ο οποίος κατεγράφη σε κάποιες στιγμές και αυτό αναμφισβήτητα δεν επέτρεψε στο να καταστεί εξαιρετικά και αναγκαία διακριτό το πολιτικό στίγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς».
Ο κ. Κουβέλης, χωρίς να κατονομάσει τα στελέχη που του άσκησαν δημοσίως κριτική (Γρ. Ψαριανός, Β. Οικονόμου, Ανδρ. Παπαδόπουλος, Ι. Πανούσης) μίλησε για «φίλια πυρά είναι πολύ πιο έντονα από εκείνα τα οποία έρχονται έξω από το κόμμα». Ο κ. Λυκούδης πάντως ξεκαθάρισε από την πρώτη ώρα ότι ο ίδιος ζητεί ριζική αλλαγή πολιτικής και όχι αλλαγή ηγεσίας, και επιπλέον ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον κ. Κουβέλη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε ότι οι κινήσεις του έχουν στο φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η τοποθέτηση του για τον ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε νέα ερωτήματα καθώς πρόκειται για μια σαφώς νέα τοποθέτηση διαφορετική από την στρατηγική του «ούτε (με τη συγκυβέρνηση) ούτε (με τον ΣΥΡΙΖΑ» που είχε πριν από τις εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «προσδιορίστηκε με ένα εκκρεμές πολιτικής: πότε σκίζω το Μνημόνιο, πότε το τροποποιώ, δεν δίνω μάχη και για το ευρώ, πότε καλώ σε δημοψήφισμα, που κοιτάξτε ο παπανδρεϊκός λόγος παρόν στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δημοψήφισμα για το ευρώ, αλλά το ξεπερνάω… Γι’ αυτό το είπα και τότε το λέω και σήμερα: ας σταματήσει κάπου το εκκρεμές, ας οριοθετηθεί η πολιτική του και βεβαίως με οριοθετημένη την πολιτική μπορείς άλλες αξιολογήσεις, άλλες εκτιμήσεις, άλλες προσεγγίσεις να κάνεις».

Και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο -χωρίς να θέλω να προκαταλάβω την οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών οργάνων της Δημοκρατικής Αριστεράς- σήμερα λέω ως άποψη είναι ότι χρειάζεται ένα καινούργιο μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας στον τόπο. Ένα μπλοκ κυβερνητικής εξουσίας, με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Και ένα μπλοκ εξουσίας με πολιτικό περιεχόμενο που αναμφισβήτητα θα μετακινεί την βαθιά συντηρητική θέση της πολιτικής προς αριστερή κατεύθυνση».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk