Εντονες διεργασίες στην Κεντροαριστερά

Περίοδος έντονων διεργασιών ξεκινά πάλι στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δημιούργησε ταυτόχρονα προβλήματα και ευκαιρίες για την ανασυγκρότηση του χώρου. Το ΠαΣοΚ και η Ελιά μπορεί να έχουν αναδειχθεί στον πόλο που θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες αλλά οι ζυμώσεις αυτή την ώρα αφορούν κυρίως τη ΔΗΜΑΡ.

Περίοδος έντονων διεργασιών ξεκινά πάλι στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δημιούργησε ταυτόχρονα προβλήματα και ευκαιρίες για την ανασυγκρότηση του χώρου. Το ΠαΣοΚ και η Ελιά μπορεί να έχουν αναδειχθεί στον πόλο που θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες αλλά οι ζυμώσεις αυτή την ώρα αφορούν κυρίως τη ΔΗΜΑΡ.
Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη αποτίμηση του συντριπτικού εκλογικού αποτελέσματος. Η ηγεσία ανακοίνωσε την πρόθεση της να οργανώσει έκτακτο συνέδριο ωστόσο μέσα από τις συνομιλίες που βρίσκονται ατύπως σε εξέλιξη διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι η διαδικασία εκλογής συνέδρων σε αυτή τη φάση θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα. Αντιθέτως προτείνεται η μετατροπή του προηγούμενου συνεδρίου σε διαρκές ώστε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για τα αίτια της ήττας, για τη φυσιογνωμία της ΔΗΜΑΡ και για τη στρατηγική συμμαχιών που θα ακολουθήσει στο μέλλον.
Ο κ. Φ. Κουβέλης υφίσταται ήδη ισχυρή πίεση από την μειοψηφία -που όμως εκτός από τον κ. Γρ. Ψαριανό που έθεσε θέμα ηγεσίας δεν αναμένεται να υπάρξει οργανωμένα κατάθεση τέτοιας πρότασης- για ριζική αλλαγή πολιτικής. Ειδικά σε ότι αφορά την ανασυγκρότηση του χώρου, ακόμα και στελέχη που είχαν στηρίξει το προηγούμενο διάστημα τη στρατηγική «ούτε – ούτε» (ούτε με τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ) εκτιμούν πλέον ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να συμμετάσχει όχι απλώς σε μια διαδικασία σχηματισμού ενός ενιαίου σχήματος αλλά μιας προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης.
Αυτό θεωρούν ότι είναι το κλειδί για να μεταβάλλει την άποψη του και ο κ. Κουβέλης, ο οποίος υπερασπίστηκε προσωπικά σε όλη την προεκλογική περίοδο τη δημιουργία του προοδευτικού τρίτου πόλου, χωρίς να συνομιλεί με τους όμορους χώρους. Τα στελέχη αυτά θεωρούν αδιανόητο η κεντροαριστερά να μην συνομιλεί με την Αριστερά και πιστεύουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί από τον διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δυναμική που αναπτύσσει. Αναμένουν όμως και την τοποθέτηση του ΠαΣοΚ, το οποίο συγκυβερνά με τη ΝΔ και εφαρμόζει συντηρητικές πολιτικές με τις οποίες διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ. «Αν συμμετάσχουμε ξανά σε κυβέρνηση συνεργασίας θα γίνει στη βάση συγκεκριμένης πρότασης. Δεν θα συρθούμε βιαστικά όπως έγινε τον Ιούνιο του 2012, που μπήκαμε απροετοίμαστοι στην κυβέρνηση και δεν αντέξαμε στην πίεση», σημειώνουν.
Αλλά και στο ΠαΣοΚ υπάρχει εδώ και μήνες συζήτηση για τον ορίζοντα της συνεργασίας με τη ΝΔ. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος έχει τονίσει σε πολλές κομματικές συνεδριάσεις ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και ότι δεν θα διαρκέσει για πάντα η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και πολλά στελέχη τον πιέζουν να θέσει όριο τις βουλευτικές εκλογές. Στην προεκλογική περίοδο κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον προοδευτικό πόλο στην κυβέρνηση και μίλησε για προοδευτική σταθερότητα. Την αλλαγή πολιτικής που ζητούν πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ την επέβαλλε ως έναν βαθμό η κάλπη. Τα χαρτιά βρίσκονται στα χέρια του κ. Βενιζέλου και πολλά θα κριθούν από το πώς θα τα παίξει τόσο στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας όσο και στον ανασχηματισμό.
Παρότι το 8% που πήρε η Ελιά έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον πολλών προσώπων και Κινήσεων για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς – ήδη η πρωτοβουλία των 58 αρχίζει να κινείται ξανά οργανωμένα- το μεγάλο αγκάθι παραμένει το τι θα γίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου συνεχίζει να επιτίθεται σε προσωπικό επίπεδο στον κ. Βενιζέλο -για μεγάλο διάστημα τον θεωρούσε τον αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης – και αυτό δεν βοηθά την προσέγγιση των χώρων, έστω και αν μεσολαβούν πέντε μήνες μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Επίσης, ερώτημα παραμένει τι θα κάνει το Ποτάμι. Ο κ. Στ. Θεοδωράκης έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να εντάξει το κόμμα στην ευρύτερη Κεντροαριστερά χαρακτηρίζοντας το προοδευτικό κίνημα . Το 6,6% όμως δεν επιτρέπει στο Ποτάμι να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον χώρο και πολύ περισσότερο επειδή θα χρειαστεί σχεδόν όλο το καλοκαίρι για να αποκτήσει στοιχειώδη κομματική οργάνωση. Η ένταξη των ευρωβουλευτών του όμως στην Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο τοποθετεί εκ των πραγμάτων το Ποτάμι στην Κεντροαριστερά και καθιστά δύσκολη τη διατήρηση αποστάσεων από τις διεργασίες που θα συντελούνται στον χώρο αυτόν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk