Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το σχέδιο κανονισμού σχετικά με τα εποπτικά τέλη.

Η ΕΚΤ θα αναλάβει καθήκοντα εποπτείας των τραπεζών της ζώνης του ευρώ τον Νοέμβριο του 2014 στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και θα εποπτεύει άμεσα έως 130 ιδρύματα , συνεργαζόμενη με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για την επίβλεψη των μικρότερων τραπεζών.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός θεσπίστηκε προκειμένου να συμβάλλει στη διαφύλαξη της ασφάλειας και της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος στη ζώνη του ευρώ και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα, μέσω ανεξάρτητης ενοποιημένης ευρωπαϊκής εποπτείας για όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και τα άλλα συμμετέχοντα κράτη μέλη. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της σταθερότητας και της ενοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη και η εναρμόνιση των εποπτικών πρακτικών, προς όφελος των τραπεζών που βρίσκονται υπό την εποπτεία του.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ που διέπει τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό η ΕΚΤ θα επιβάλλει ετήσιο εποπτικό τέλος στις άμεσα και τις έμμεσα εποπτευόμενες τράπεζες προκειμένου να ανακτά τις εποπτικές δαπάνες τις οποίες πραγματοποιεί. Οι δαπάνες αυτές υπολογίζονται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ για το 2015.

Μολονότι το ακριβές ποσό θα μπορέσει να επιβεβαιωθεί μόνο εντός του 2015, σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση, το ετήσιο τέλος για μια άμεσα εποπτευόμενη τράπεζα θα διαμορφωθεί το 2015 μεταξύ 150.000 ευρώ και 15 εκατ. ευρώ και η πλειονότητα των τραπεζών αυτής της κατηγορίας θα καταβάλει ποσό μεταξύ 0,7 εκατ. ευρώ και 2 εκατ. ευρώ.

Το 75% των μικρότερων, έμμεσα εποπτευόμενων τραπεζών ενδέχεται να καταβάλουν ποσό μεταξύ 2.000 και 7.000 ευρώ ετησίως, ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες της κατηγορίας αυτής ενδέχεται να καταβάλουν τέλος ύψους 200.000 ευρώ περίπου.

Ο κανονισμός της ΕΚΤ σχετικά με τα εποπτικά τέλη θα τεθεί σε ισχύ πριν από τις 4 Νοεμβρίου 2014, ημερομηνία κατά την οποία η ΕΚΤ θα αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα.