Βενιζέλος: Ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο

Την διερεύνηση της πιθανότητας να διευρυνθεί η κυβερνητική βάση ώστε να σταθεροποιηθεί πραγματικά η κυβέρνηση, η οποία έλαβε μήνυμα αλλαγής πολιτικής από τις κάλπες, αναμένεται να ζητήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και θα χρειαστεί αξιόπιστη δύναμη πυρός για τη φέρει εις πέρας.

Την διερεύνηση της πιθανότητας να διευρυνθεί η κυβερνητική βάση ώστε να σταθεροποιηθεί πραγματικά η κυβέρνηση, η οποία έλαβε μήνυμα αλλαγής πολιτικής από τις κάλπες, αναμένεται να ζητήσει ο κ. Ευ. Βενιζέλος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και θα χρειαστεί αξιόπιστη δύναμη πυρός για τη φέρει εις πέρας.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ εκτίμησε ότι η πολιτική της τεχνητής επέλασης δεν απέδωσε και δεν δημιούργησε καμία δυναμική, καθώς όπως είπε η οροφή του ΣΥΡΙΖΑ του 2012 είναι δεδομένη. Αναγνώρισε όμως ότι «η κοινωνία προφανώς μας έστειλε ισχυρά μηνύματα που τα καταλαβαίνουμε, τα νιώθουμε, τα σεβόμαστε. Ξέρουμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής και της αξιοπρέπειάς τους», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι επιβεβλημένη η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας υπό το φως όλων των νέων δεδομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και σε κάθε περίπτωση της κοινωνικής βάσης στήριξης της εθνικής προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση, την οποία χαρακτήρισε «συνεργασίας και εθνικής ανάγκης».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δήλωσε ότι θα είναι παρών και στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς -«είναι προσωπική μου υποχρέωση να διασφαλίσω τη συνέχεια και την ολοκλήρωση της προσπάθειας», τόνισε. Και προανήγγειλε άμεσες πρωτοβουλίες που θα κορυφωθούν με ένα πραγματικά ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο.
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ και η Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής προκειμένου να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά είναι προφανές ότι για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες το κλίμα δεν θα είναι μουντό. Όπως σχολίαζε πρώην υπουργός, απηχώντας την άποψη των περισσότερων στελεχών του κόμματος, «πέσαμε από την Ακρόπολη και σταθήκαμε όρθιοι!».

Η εκλογική μάχη ξεκίνησε με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το ΠαΣοΚ στο όριο της επιβίωσης με πολύ χαμηλά ποσοστά ακόμα και 4%. Η κάλπη όμως ανέδειξε το ΠαΣοΚ και την Ελιά σε πυλώνα σταθερότητας για τη χώρα και τον κ. Ευ. Βενιζέλο σε κεντρικό παίκτη στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το ποσοστό της Ελιάς (πάνω από 8%) αποτρέπει τα σενάρια για αλλαγή ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, τα οποία είχαν φουντώσει το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο αυξάνει την πίεση προς τον κ. Βενιζέλο να οργανώσει ένα λειτουργικό και σύγχρονο κόμμα.
Επιπλέον, οι εκλογές έδειξαν ότι το ΠαΣοΚ ανεξαρτητοποιείται από τον κ. Γ. Παπανδρέου. Η στάση του πρώην πρωθυπουργού, με τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας του με την Ελιά την παραμονή της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της Ελιάς, και το φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, δεν εκτιμήθηκαν από τους ψηφοφόρους του κόμματος. Ακόμα και η δήλωση του την Κυριακή δεν είχε τη στήριξη της παράταξης που θα ήθελαν τα στελέχη και τα μέλη του ΠαΣοΚ και προκάλεσε αρνητικά σχόλια.

Οι ψηφοφόροι του κόμματος αναγνώρισαν τον αγώνα που έδωσε το ΠαΣοΚ από την αρχή της κρίσης ως τώρα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία, και να μην διακρίνει την προσπάθεια σε περίοδο Παπανδρέου και περίοδο Βενιζέλου, όπως εμμέσως τους καλούσε ο πρώην πρωθυπουργός. Το «παπανδρεϊκό» στοιχείο είτε είναι ελάχιστο για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα είτε οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ έχουν πάψει να είναι οπαδοί ενός ονόματος αλλά υποστηρικτές μιας ιστορικής προοδευτικής παράταξης.

Το σχόλιο του κ. Ι. Πανάρετου, στενού συνεργάτη του κ. Παπανδρέου, στο twitter, ίσως να είναι κάτι παραπάνω από μια προσωπική άποψη. «Όταν η ηγεσία του κόμματος απεμπολεί τον τίτλο του για να διευρύνει την απήχηση του και χάνει το 1/3 των ψηφοφόρων του έχει αποτύχει παταγωδώς», έγραψε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας.
Πάντως, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δικαίωσε το δίλημμα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος για ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας αλλά κυρίως του προοδευτικού πόλου στο εσωτερικό της κυβέρνησης και συσπείρωσε δυνάμεις. Αρκετά στελέχη έλεγαν ότι η αλλαγή στάσης τις τελευταίες ημέρες και η προβολή της θέσης ότι το ΠαΣοΚ δεν κρύβεται αλλά αγωνίζεται μέσα από την Ελιά, ενεργοποίησε τις δυνάμεις του κόμματος σε συνδυασμό με την κινητοποίηση που έγινε σε τοπικό επίπεδο για τις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές.
Ωστόσο, στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, που θεωρείτο το δυνατό του χαρτί, το ΠαΣοΚ είδε τις δυνάμεις του να υποχωρούν. Από τις έξι Περιφέρειες που περίμενε να κερδίσει τελικώς έμεινε με δύο (Κρήτη και Δυτ. Ελλάδα) που όμως οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες Στ. Αρναουτάκης και Απ. Κατσιφάρας κατέβηκαν ως ανεξάρτητοι καθώς η Χαρ. Τρικούπη δεν έδωσε χρίσματα. Επίσης εξελέγη στην Πελοπόννησο ο κ. Π. Τατούλης ο οποίος στηρίχτηκε από τη ΝΔ και από το ΠαΣοΚ. Στην Περιφέρεια Αττικής το ντέρμπι Ι. Σγουρού και Ρένας Δούρου κράτησε «μουδιασμένη» μέχρι αργά τη Χαρ. Τρικούπη. Δυνάμεις έχει χάσει το ΠαΣοΚ και σε αρκετούς δήμους.
Την ικανοποίηση της για το εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε η Δυναμική Ελλάδα, η οποία πάντως στην ανακοίνωση της επισημαίνει ότι οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, να επιταχύνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων, εγκαταλείποντας παλαιοκομματικές και συντηρητικές πρακτικές, και προς τον ΣΥΡΙΖΑ να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του, διχάζοντας τον λαό.
«Η Ελιά αναδείχτηκε ως ο κύριος πυλώνας της κεντροαριστεράς, παρά την έλλειψη στήριξης επιφανών στελεχών του ΠαΣοΚ. Οι επιδόσεις που κατέγραψε η ΔΗΜΑΡ δείχνουν ότι η επιλογή της ανθενωτικής πορείας αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες. Η Δυναμική Ελλάδα αισθάνεται δικαιωμένη για τη στήριξη του ενωτικού εγχειρήματος της Ελιάς. Η επόμενη ημέρα πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα τις διεργασίες για την οργανωτική εμβάθυνση και τη μετεξέλιξη της Ελιάς μέσα από του σύνθεση του δημιουργικού παλιού και του νέου που καταγράφηκε ως καινούργια πολιτική δύναμη με το Ποτάμι. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Η Δυναμική Ελλάδα θα εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει στην ανακοίνωση της.
Έκτακτο συνέδριο οργανώνει η ΔΗΜΑΡ
Οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αρνητικό για το κόμμα του και πρόσθεσε ότι «η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα. Μέσα από το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών, θα συζητήσουμε το μήνυμα των εκλογών και τις αιτίες του αποτελέσματος». Στη ΔΗΜΑΡ αυτή την ώρα διαχειρίζονται τα συντρίμμια ενός εκλογικού σεισμού.
Σύμφωνα με συνεργάτες του ο κ. Κουβέλης θα προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο αλλά απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο παραίτησης του από την προεδρία της ΔΗΜΑΡ. Ομως αυτή τη φορά θα δεχθεί πιο ισχυρή πίεση από κάθε άλλη φορά για ριζική ανατροπή της πολιτικής απομονωτισμού του κόμματος που είχε ακολουθήσει καθώς στελέχη όπως οι κ.κ Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Ανδρ. Παπαδόπουλος, Β. Οικονόμου πιστεύουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του χώρου. Πόσο εφικτό όμως είναι να κάνει στροφή 180 μοιρών ο κ. Κουβέλης, ακυρώνοντας μια στρατηγική στην οποία είχε βάλει την προσωπική του σφραγίδα; Και πόσο έτοιμη είναι η μειοψηφία να αμφισβητήσει τον πρόεδρο του κόμματος θέτοντας θέμα ηγεσίας;
Το Ποτάμι γίνεται κόμμα


Αντιστάσεις για συμμετοχή στις διεργασίες της Κεντροαριστεράς προβάλλει και το Ποτάμι. Ο κ. Στ. Θεοδωράκης χαρακτήρισε πολιτικό άθλο το ποσοστό που έλαβε το κόμμα του. «Το Ποτάμι χωρίς προστασίες και χωρίς λαϊκισμούς μέσα σε 88 ημέρες συγκέντρωσε το 6,6% των ψηφοφόρων. Σε κάθε περίπτωση καταφέραμε τα αδύνατα», δήλωσε. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, δεν βιάζεται να μπει σε συζητήσεις με άλλα κόμματα, το αντίθετο μάλιστα καθώς προετοιμάζει το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος προς τα τέλη Ιουνίου. Επιπλέον έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την αυτόνομη κάθοδο του Ποταμιού σε βουλευτικές εκλογές και δεν κρύβει ότι θα προτιμούσε να συνομιλεί με πρόσωπα άλλης νοοτροπίας στην ηγεσία του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk