Αν Μπρασέρ: Δημοκρατικό μέτωπο κατά λαϊκισμού και φασισμού

Ολα τα δημοκρατικά κόμματα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαχωριστικές τους γραμμές και να ενώσουν τη φωνή τους εναντίον των δυνάμεων του λαϊκισμού,

Ολα τα δημοκρατικά κόμματα σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαχωριστικές τους γραμμές και να ενώσουν τη φωνή τους εναντίον των δυνάμεων του λαϊκισμού, του ευρωσκεπτικισμού και του φασισμού, λέει στο «Βήμα της Κυριακής» η Αν Μπρασέρ. Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, εκφράζει τον προβληματισμό της για την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα από το 2012 και μετά. Ωστόσο, εκτιμά ότι η απαγόρευση λειτουργίας του κόμματος δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Και όσον αφορά στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, μιλάει για δίκαιη κατανομή των ευθυνών και εποικοδομητικές προτάσεις για να βοηθηθεί η Ελλάδα, όχι στείρα κριτική.
Τα πρόσφατα αποτελέσματα των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και ο φόβος να καταγραφούν ανάλογα υψηλά ποσοστά σε πανελλαδικό επίπεδο στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου έχουν θορυβήσει πολλούς στο εξωτερικό. Η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, πάντως, δεν συστήνει την απαγόρευση του κόμματος αυτού.

«Είναι πάντοτε πολύ δύσκολο να χαράξει κανείς μία καθαρή γραμμή μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι και της τέλεσης αντιδημοκρατικών πράξεων. Για εμένα προσωπικά»
, σημειώνει η κυρία Μπρασέρ, «η απαγόρευση μίας οργάνωσης, επειδή ένας αριθμός μελών της έχουν διαπράξει εγκλήματα, δεν συνιστά επιχείρημα για να κλείσει η οργάνωση αυτή. Αυτό θα έπρεπε να γίνει μόνο αν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η ίδια η οργάνωση ανέλαβε την πρωτοβουλία ή βοήθησε στη διάπραξη εγκλημάτων ή στην παραβίαση του νόμου».
Ρωτάμε την κυρία Μπρασέρ, η οποία προέρχεται από το Λουξεμβούργο, με ποιον τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους πολιτικά σχήματα, από τη στιγμή μάλιστα που μία ηχηρή νίκη των αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών, ακόμη και ρατσιστικών κομμάτων σε αρκετές χώρες θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά την ισορροπία ισχύος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μήπως τελικά ζούμε μία αναβίωση του εθνικισμού στην Ευρώπη;

«Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε δυνάμεις του ρατσισμού και του φασισμού είναι, ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών σε κάθε χώρα και των διχασμών για εσωτερικά ζητήματα, όλα τα δημοκρατικά κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν εναντίον τέτοιων επικίνδυνων τάσεων»
εξηγεί. «Η μόνη απάντηση», προσθέτει, «δεν μπορεί παρά να είναι μία και αποφασιστική, από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, υπεράνω διαχωριστικών πολιτικών γραμμών. Η παιδεία και η ενημέρωση περί του τι διακυβεύεται διαδραματίζουν επίσης ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο».
Ενα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την κυρία Μπρασέρ κατά την παραμονή της στην Αθήνα ήταν η παράνομη μετανάστευση και η διαδικασία ασύλου. Πώς κρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα; «Πρέπει να εντοπίσουμε κοινές πολιτικές και να μοιραστούμε τις ευθύνες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και οι οποίες αντιμετωπίζουν ροές παράνομων μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ελλάδα ή η Τουρκία, να βρουν μόνες τους τις λύσεις. Μία βελτίωση στην αναπτυξιακή πολιτική στις χώρες προέλευσης είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να μειωθεί ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών και να μοιραστούν οι ευθύνες στην υποδοχή όσων ανθρώπων έχουν ανάγκη. Στην Ελλάδα, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν». Οσο για την κριτική που ασκείται στην Ελλάδα, «είναι μεν απαραίτητη, αλλά θα έπρεπε να συνοδεύεται από εποικοδομητικές προτάσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk