«Η ανάκαμψη είναι εδώ» αναφέρει σε εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο η Alpha Bank, εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει αύξηση στο β΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της Alpha Bank

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, η ταχεία επιβράδυνση της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ συνεχίστηκε – με επιταχυνόμενο πράγματι ρυθμό – και στο 1ο3μηνο.2014, αφού η πτώση του περιορίστηκε στο -1,1% σε ετήσια βάση σε αυτό το 3μηνο, έναντι της πτώσης κατά -2,3% σε ετήσια βάση στο 4ο3μηνο.2013 και -6,0% στο 1ο3μηνο.2013.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένουν θετική αύξηση του ΑΕΠ από το 2ο3μηνο 2014, η οποία προβλέπουν ότι θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στο 3οκαι στο 4ο3μηνο 2014, όπως αναλύεται στη συνέχεια.
«Η επιτάχυνση της ανάκαμψης από το 2ο3μηνο.2014 θα στηριχθεί στην αναμενόμενη επιτάχυνση της αυξητικής πορείας των επενδύσεων και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και, επίσης, στη σταθεροποίηση και στη συνέχεια αύξηση και της ιδιωτικής κατανάλωσης» αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank.
Όπως εξηγούν, οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να προκύψουν κυρίως ως αποτέλεσμα:
α) της σημαντικής αύξησης της απασχόλησης που ήδη καταγράφεται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας από την αρχή του 2014, και
β) της περαιτέρω βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα που με τη σειρά του αναμένεται να προκύψει από τον περιοριζόμενο κίνδυνο ανατροπής του προγράμματος προσαρμογής και ανάπτυξης που εφαρμόζεται επιτυχώς έως σήμερα. Ειδικότερα:
Όσον αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ στο 1ο3μηνο.2014, η ΕΛΣΤΑΤ δεν ανακοίνωσε ακόμη την εξέλιξη των βασικών συνιστωσών του ΑΕΠ στο 3μηνο αυτό και επομένως δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια από πού προήλθε η πτώση. Τα τελικά αναλυτικά στοιχεία θα ανακοινωθούν την 6ηΙουνίου 2014.
Ωστόσο, τονίζει η τράπεζα στην ίδια ανάλυση, από τα στοιχεία της συγκυρίας προκύπτει η αύξηση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο 1ο3μηνο 2014, η οποία, σε συνδυασμό με την πτώση των εξαγωγών αγαθών μπορεί να μετέτρεψαν την συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ σε ελαφρά αρνητική (της τάξης των -0,2 π.μ.) από θετική (της τάξης των 0,8 π.μ.) που αναμενόταν.
Όσον αφορά την εξέλιξη του ΑΕΠ στα επόμενα 3μηνα του 2014, η Alpha Bank αναμένει θετική αύξησή του κατά 0,6% σε ετήσια βάση στο 2ο3μηνο.2014 με μικρή θετική επίπτωση από τις καθαρές εξαγωγές και με σημαντικότερη θετική επίπτωση από τη μεταβολή των αποθεμάτων.
Αναμένεται επίσης αύξηση των επενδύσεων, από το πολύ χαμηλό επίπεδό τους στο 2ο3μηνο.2013 και περαιτέρω επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της ιδιωτικής κατανάλωσης.
«Στη συνέχεια, η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα επιταχυνθεί στο 3οκαι στο 4ο3μηνο.2014, λόγω της αναμενόμενης σημαντικής αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, όπως προαναφέρθηκε, ενώ και η ιδιωτική κατανάλωση μπορεί να σημειώσει θετικό πρόσημο από το 4 3μηνο 2014, λαμβάνοντας υπόψη και την πιο εμφανή αύξηση της απασχόλησης, με μείωση και της ανεργίας, μετά από θετικές εξελίξεις στον τομέα αυτό σε μια περίοδο πολλών μηνών» σημειώνει η Alpha Bank.
Και καταλήγει τονίζοντας ότι «όλα αυτά μπορεί να ενισχυθούν και από την αποκατάσταση σε πιο μόνιμη βάση ενός πιο αναβαθμισμένου οικονομικού κλίματος και καταναλωτικών και επιχειρηματικών προσδοκιών στην οικονομία, μετά τη σημαντική ήδη βελτίωσή τους στο 1ο3μηνο 2014».
Ειδικότερα η τράπεζα υποστηρίζει πως «καταλυτικό ρόλο σε αυτή την καταλυτικά ευνοϊκή εξέλιξη αναμένεται να παίξει και η διαφαινόμενη σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού, ιδιαίτερα στο βαθμό που ενδυναμώνει την υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης, αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης που εφαρμόζεται με αξιοσημείωτη συνέπεια από τον Μάιο του 2010».​