Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο πρίγκιπας Κάρολος κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή την επίσκεψή στο Μουσείο Μετανάστευσης στον Καναδά.

Κατά τα λεγόμενα της 78χρονης Μαριέν Φέργκιουσον, που εργάζεται εθελοντικά στο μουσείο, ο Κάρολος υποστήριξε σε ιδιωτική συνομιλία που είχαν ότι ο Βλ.Πούτιν λειτουργεί όπως ο Αδόλφος Χίτλερ και ενέργειες της Ρωσίας θυμίζουν τους Ναζί.

«Και τώρα ο Πούτιν κάνει ό,τι ακριβώς έκανε ο Χίτλερ» φέρεται να τής είπε ο Κάρολος, στη διάρκεια της δεξίωσης που έγινε στο μουσείο προς τιμήν των βετεράνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πολωνικής καταγωγής Φέργκιουσον μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά της στον Καναδά, σε ηλικία 13 ετών, για να γλιτώσει από τη ναζιστική θηριωδία.

Εκπρόσωπος του πρίγκιπα αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την «ιδιωτική συνομιλία».

Η εφημερίδα Daily Mail έγραψε ότι η Φέργκιουσον είπε: «Είχα ολοκληρώσει την παρουσίαση της έκθεσης και μιλήσαμε για την οικογένειά μου και για το πώς βρέθηκα στον Καναδά. Ο πρίγκιπας τότε είπε ‘Και τώρα ο Πούτιν συμπεριφέρεται ακριβώς σαν τον Χίτλερ’.


«Πρέπει να πω» συνέχισε «ότι συμφωνώ μαζί του και είμαι σίγουρη ότι πολύς κόσμος συμφωνεί. Εξεπλάγην που προέβη σε αυτά τα σχόλια καθώς γνωρίζω ότι (τα μέλη της βασιλικής οικογένειας) δεν πρέπει να λένε τέτοια πράγματα αλλά ήταν από καρδιάς και ειλικρινές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βλ.Πούτιν βρίσκεται αντιμέτωπος με τέτοιου είδους σχόλια. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον Μάρτιο, και μόλις η Μόσχα άρχισε να εκδίδει διαβατήρια σε ουκρανούς πολίτες, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει: «Τώρα, αν αυτό θυμίζει κάτι, είναι ό,τι έκανε ο Χίτλερ τη δεκαετία του 30».