Αντιμέτωπη με τις τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού νερού που συσσωρεύονται στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι, η εταιρεία που διαχειρίζεται την εγκατάσταση άρχισε να απελευθερώνει στον Ειρηνικό νερό με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες μετά τη βλάβη στο κεντρικό σύστημα επεξεργασίας του ραδιενεργού, αλλά και εν μέσω αποκαλύψεων για τους εργάτες που αγνόησαν τις εντολές και εγκατέλειψαν το εργοστάσιο μετά το σαρωτικό τσουνάμι το Μάριο του 2011.

Όπως αναφέρει το Reuters, η απόρριψη μολυσμένων υδάτων στον Ειρηνικό πραγματοποιείται έπειτα από συμφωνία με τους ντόπιους αλιείς, πολλοί από τους οποίους έμειναν χωρίς δουλειά έπειτα από εθελοντικό μορατόριουμ στο ψάρεμα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, καθώς και η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ανεξάρτητες οργανώσεις, ανακοίνωσαν ότι η ραδιενέργεια στο νερό που απελευθερώνεται είναι λιγότερο από 1 becquerel ανά λίτρο Καισίου-134 και Καισίου-137. Όλα τα άλλα ραδιοϊσότοπα που ελέγχθηκαν είναι επίσης αρκετά κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για ρίψη ραδιενεργών υδάτων στη θάλασσα. Το νόμιμο όριο για την απελευθέρωση Καισίου-134 στον ωκεανό είναι πολύ υψηλότερο, στα 60 Bq ανά λίτρο.

Ένα βασικό πρόβλημα για την Tepco είναι το νερό που εισρέει στο εργοστάσιο από τους γύρω λόφους και το υπέδαφος και αναμειγνύεται με το άκρος ραδιενεργό νερό που ψύχει τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες.

Το νερό αντλείται, καθαρίζεται και διοχετεύεται σε εκατοντάδες δεξαμενές που έχουν στηθεί στο χώρο και έχουν παρουσιάσει πολλαπλές διαρροές.

Οι 560 τόνοι νερού που επρόκειτο να απορριφθούν την Τετάρτη συλλέχθηκαν πριν εισρεύσουν στο υπόγειο του εργοστασίου. Η Tepco ελπίζει να διοχετεύει στον ωκεανό περίπου 100 τόνους από αυτό το νερό την ημέρα.

Στο μεταξύ, το σύστημα που απομακρύνει τα πιο επικίνδυνα ραδιοϊσότοπα από το μολυσμένο νερό χάλασε και πάλι αυτή την εβδομάδα. Στα δύο χρόνια που έχουν περάσει από την εγκατάστασή του, το σύστημα ουδέποτε λειτούργησε πλήρως.

Η Tepco έχει παραδεχτεί ότι οι επανειλημμένες βλάβες και διαρροές προκαλούν «ντροπιάζουν» την εταιρεία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun αποκάλυψε την Τρίτη ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στη Φουκουσίμα αγνόησε τις εντολές και εγκατέλειψε το εργοστάσιο τις πιο κρίσιμες ώρες μετά τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος ψύξης, η οποία οδήγησε σε μερική τήξη του πυρήνα τριών αντιδραστήρων.