Αύξηση λειτουργικών και καθαρών κερδών εμφάνισε ο όμιλος Μυτιληναίου το πρώτο τρίμηνο του 2014 στηριζόμενος στις σταθερά θετικές επιδόσεις της ΜΕΤΚΑ, στον αυστηρό έλεγχο του κόστους στο Αλουμίνιο της Ελλάδος και στη συνεισφορά του τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του καθαρού δανεισμού που διαμορφώνεται πλέον σε 436,9 εκατ. από 724,8 εκατ. στο τέλος του 2012. «Η συνεχής μείωση του καθαρού δανεισμού, σε συνάρτηση με την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, βελτιώνει ακόμα περισσότερο το πιστωτικό προφίλ του ομίλου, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει σημαντική μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους το επόμενο διάστημα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου.

Ειδικότερα, αύξηση της τάξης του 28% σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε 67,7 εκατ. από 52,9 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2013, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 15,2 εκατ., έναντι 11,1 εκατ. το προηγούμενο έτος παρουσιάζοντας αύξηση 36,5%.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου, παρέμεινε σε συγκρίσιμα επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και διαμορφώθηκε στα 343,3 εκατ., έναντι των 358 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Ο τομέας έργων EPC (μελέτη, προμήθεια, κατασκευή) της METKA διατήρησε τη θετική του πορεία, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην οικονομική επίδοση του oμίλου λόγω της επιτάχυνσης της εκτέλεσης των έργων στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η ΜΕΤΚΑ κατέγραψε κύκλο εργασιών 189,1 εκατ. στο Α’ τρίμηνο του 2014, έναντι 134,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 41%. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 32,7 εκατ. από 22,9 εκατ. το Α’ τρίμηνο του 2013. Η ΜΕΤΚΑ, το Α’ τρίμηνο του 2014, κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα Από τη διοίκηση αναφέρουν πως το επόμενο διάστημα, η εταιρεία θα επιδιώξει την ανάληψη νέων έργων στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό πεδίο, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει τα προηγούμενα έτη σε διεθνές επίπεδο.

Ο τομέας μεταλλουργίας & μεταλλείων (Αλουμίνιο της Ελλάδος) του ομίλου απορρόφησε τις πιέσεις που προκλήθηκαν από τις αδύναμες τιμές του αλουμινίου στο LME, που κατέγραψαν πτώση 14% σε σχέση με το Ά τρίμηνο του 2013, όσο και από το επιβαρυμένο κοστολογικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε θέματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ο κύκλος εργασιών του τομέα εμφανίζεται μειωμένος στα 96,3 εκατ., από 112 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρέμειναν σταθερά στα 8,8 εκατ., έναντι 8,7 εκατ. στο Α’ τρίμηνο του 2013, μετά από την ολοκλήρωση του προγράμματος «ΜΕΛΛΟΝ», «μέσω του οποίου επετεύχθη μια άνευ προηγουμένου μείωση κόστους για τα διεθνή δεδομένα».

Ο τομέας της ενέργειας συνέβαλε στον κύκλο εργασιών με 59,2 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2014, έναντι 113,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σημειώνοντας μείωση ως συνέπεια της μειωμένης ζήτησης και των αλλαγών στη λειτουργία της αγοράς. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 27,3 εκατ. έναντι 22,2 εκατ., σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ο όμιλος έχοντας πλέον ολοκληρώσει το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα του ιδιωτικού τομέα στο χώρο της ενέργειας, ύψους 1δισ., έχει εξασφαλίσει σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα η είσοδος της PROTERGIA στη λιανική αγορά θέτει τις βάσεις, ώστε ο όμιλος να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο προσβλέποντας στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού.

Στόχος της διοίκησης, το επόμενο διάστημα, είναι όμιλος να παραμείνει προσηλωμένος στη δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών και στον αυστηρό έλεγχο του κόστους, ενισχύοντας στρατηγικά την παρουσία του στις διεθνείς αγορές.