Μια θρυλική μορφή του κινηματογράφου, αλλά και μια γυναίκα που εδώ και δεκαετίες έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο φεστιβάλ των Καννών όπου το 1961 βραβεύθηκε για την ταινία «Οι δυο γυναίκες», η Σοφία Λόρεν, βρίσκεται στο φεστιβάλ των Καννών όπου την Τετάρτη 21 Μαϊου πρόκειται να δώσει ένα master class κινηματογράφου.

Συγχρόνως είναι εδώ για να στηρίξει την μικρού μήκους ταινία του γιου της, Εντουάρντο Πόντι. Η «Ανθρώπινη φωνή» (The human voice) όπως είναι ο τίτλος της ταινίας, είναι βασισμένη σε ένα θεατρικό έργο του Ζαν Κοκτό και έχει δεχθεί θετικές κριτικές στο φεστιβάλ της Tribeka όπου τον περασμένο Απρίλιο έκανε πρεμιέρα.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η ίδια η Σοφία Λόρεν δίνοντας έναν μονόλογο διαρκείας ενώ υποδύεται την ηλικιωμένη γυναίκα που έρχεται σε συμβιβασμό με την αναχώρηση του συντρόφου της. «Είναι ένα ρόλος που ανέκαθεν ήθελα να παίξω» δήλωσε η Ιταλίδα ντίβα που έχει να εμφανιστεί σε ταινία από το 2009 με το «Εννέα». Η Λόρεν είπε ότι διάβασε το θεατρικό έργο του Κοκτό όταν ήταν πολύ μικρή αλλά δεν το ξέχασε ποτέ. Κάποια στιγμή ήξερε ότι θα το βρει μπροστά της, όπως και έγινε.

Σύμφωνα με τον Εντουάρντο Πόντι, η Σ. Λόρεν προσέγγισε τον ρόλο μέσα από μεγάλες συζητήσεις μαζί του. «Κάθε κίνηση, κάθε λέξη, κάθε παύση είναι αυστηρά μελετημένες και έχουν αποδοθεί μέσα από σκληρές πρόβες» είπε ο Πόντι για την δουλειά της μητέρας του, η οποία απέφυγε την «ενστικτώδη μέθοδο» που ήταν πάντα το σήμα κατατεθέν της. Πέρα από κάθε τι όμως, το γεγονός ότι η «Ανθρώπινη φωνή» ήταν μια «οικογενειακή υπόθεση» σήμανε για την 80χρονη τον Σεπτέμβριο που έρχεται ηθοποιό, «απόλαυση ζωής!»

Επιστροφή στον πόλεμο της Τσετσενίας

Λίγα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνισή του στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα των Καννών με το «The artist», μια ταινία ασπρόμαυρη και βωβή που εν τέλει θα θριάμβευε στα Οσκαρ, ο Γάλλος σκηνοθέτης Μισέλ Χαζαναβίσιους επιστρέφει στην Κρουαζέτ με ένα φιλμ εντελώς διαφορετικό σε αισθητική και περιεχόμενο.

Η «Αναζήτηση» («The search») στην οποία πρωταγωνιστεί η σύζυγος του σκηνοθέτη, Μπερενίς Μπεζό, τοποθετείται στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας και περιγράφει την ιστορία τεσσάρων ανθρώπων που διασταυρώνονται κάτω από τραγικές καταστάσεις. Ενας εννιάχρονος Τσετσένος που βλέπει τους γονείς του να εκτελούνται εν ψυχρώ από Ρώσους στρατιώτες, η αδελφή του που τον αναζητεί με ένα βρέφος στην αγκαλιά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που τον παίρνει υπό την προστασία της και τέλος, ένας 20χρονος μουσικός ο οποίος αναγκάστηκε να επιστρατευτεί για να μην μπει στην φυλακή είναι τα πρόσωπα αυτής της άγριας αλλά τελικά και λαϊκίστικης ταινίας που στην προσπάθειά της να μεταφέρει ενάρετα μηνύματα συχνά πέφτει στην παγίδα της ηθικολογίας και του λαϊκισμού.