Το καθαρτήριο των δημοσκοπήσεων

Τραγική η αποτυχία των δημοσκοπήσεων. Πλήρης η αποτυχία τους τόσο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και με τα exit polls.

Το καθαρτήριο των δημοσκοπήσεων | tovima.gr

Τραγική η αποτυχία των δημοσκοπήσεων. Πλήρης η αποτυχία τους τόσο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και με τα exit polls.

Οι δημοσκόποι προσπάθησαν το βράδυ της Κυριακής να δικαιολογηθούν, συνεπικουρούμενοι από τους βασικούς πελάτες τους, τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών πολιτικών σώου. Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι δεν κάνουν τίποτε άλλο από τα να προσφέρουν ένα εργαλείο, αμφίβολης αποτελεσματικότητας όμως λόγω των συνθηκών που αυτοί επικαλέστηκαν (κρίση, αναποφάσιστοι, καχύποπτοι και ανειλικρινείς πολίτες).

Αυτά θα έπρεπε να τα επικαλεστούν πριν την Κυριακή και αν ήταν συνεπείς να ομολογούσαν ότι τα ευρήματά τους είναι διακινδυνευμένα ή ακόμη καλύτερα ότι αδυνατούν να κάνουν δημοσκόπηση.

Το σημαντικό είναι όμως ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι εργαλείο, όπως μας τις παρουσιάζουν οι δημοσκόποι και οι δημοσιογράφοι πελάτες τους. Έχουν υποκαταστήσει τον πολιτικό λόγο, δίνοντας υλικό για δημιουργία πολιτικών αφηγηματικών κατασκευών. Κι επιπλέον είναι κομμάτι του μεγάλου προβλήματος της λειτουργίας της ελλειμματικής δημοκρατίας. Δημιουργούν κλίμα και ενισχύουν ή αμβλύνουν τον φόβο.

Ας μην κάνουν οι δημοσκόποι τις αθώες περιστερές. Ας το ομολογήσουν ευθαρσώς: δυστυχώς αποτύχαμε

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk