Σπείρα που ενέχεται σε ένοπλες ληστείες και απόπειρες δολοφονιών εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. Ειδικότερα οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη ενός 25χρονου Ρομά ο οποίος μαζί με τρεις ακόμη συνεργούς του επίσης Ρομά, ηλικίας 19, 20 και 28 ετών κατηγορούνται για πολλές ένοπλες ληστείες, απόπειρες ανθρωποκτονίας και άλλα αδικήματα.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είναι χαρακτηριστικό ότι οι δράστες σε μια μόνο ημέρα (3/5/2014) και σε διάστημα δυο μόλις ωρών διέπραξαν διαδοχικά εννέα ένοπλες ληστείες και απόπειρες ληστειών, στα Μέγαρα και το Αλεποχώρι Αττικής, ενώ επιπλέον πυροβόλησαν επανειλημμένα προκειμένου να αφαιρέσουν οχήματα ή να διαφύγουν.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Χρήστος Παρθένης το απόγευμα του Σαββάτου 3 Μαΐου οι δράστες στον παράδρομο της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών –Κορίνθου στα Μέγαρα έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και ενώ βρίσκονταν σε όχημα, επιχείρησαν με ελιγμούς να κόψουν την πορεία αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε νεαρό ζευγάρι με τα δύο ανήλικα παιδιά του, ηλικίας δύο ετών και πέντε μηνών αντίστοιχα.
Όπως διαπιστώθηκε πρόθεση των δραστών ήταν να αφαιρέσουν το όχημα, ενώ προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους, ένας από τους δράστες δε δίστασε να πυροβολήσει με κυνηγετική καραμπίνα προς το αυτοκίνητο του ζευγαριού.
Τελικά αφού δεν κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα, πλησίασαν άλλο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε 56χρονος με τον 13χρονο γιο του και με την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας, τους εξανάγκασαν να αποβιβαστούν. Στη συνέχεια κτύπησαν τον 56χρονο με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν και διέφυγαν με τα δύο αυτοκίνητα.
Ακολούθως, πήγαν στην περιοχή του Αλεποχωρίου Αττικής και εισήλθαν σε κατάστημα –μίνι μάρκετ, όπου με την απειλή κυνηγετικών όπλων, αφαίρεσαν από τον ιδιοκτήτη 2.000 ευρώ, είδη καπνού αξίας περίπου 3.000 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ από πελάτισσα, που βρισκόταν μέσα στο κατάστημα, αφαίρεσαν το πορτοφόλι της με διάφορα προσωπικά έγγραφα και 60 ευρώ.
Στη συνέχεια δύο από τους δράστες μπήκαν σε παράπλευρη αποθήκη, όπου βρισκόταν ο συνιδιοκτήτης του καταστήματος, από τον οποίο αφαίρεσαν ένα κινητό τηλέφωνο και το αυτοκίνητό του.
Παράλληλα, οι άλλοι δύο δράστες σταμάτησαν διερχόμενο αυτοκίνητο, στο όποιο επέβαιναν δύο γυναίκες και ένα παιδί και με τη βοήθεια των δύο συνεργών τους, τους αποβίβασαν, τους απέσπασαν 70 ευρώ και επιχείρησαν να διαφύγουν με το όχημα.
Ωστόσο από αδέξιο χειρισμό το όχημα έπεσε σε τζαμαρία παρακειμένου καταστήματος και ακινητοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να διαφύγουν όλοι μαζί με το όχημα που είχαν αφαιρέσει από το συνιδιοκτήτη του μίνι-μάρκετ, ενώ πυροβόλησαν δύο φορές προς το κατάστημα για να διευκολύνουν τη διαφυγή τους.
Ακολούθως πήγαν διαδοχικά σε αλλά δυο καταστήματα – μίνι μάρκετ και ζαχαροπλαστείο – στην ίδια περιοχή, όπου με την απειλή κυνηγετικών όπλων, αφαίρεσαν 550 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα, ενώ εξερχόμενοι από το ζαχαροπλαστείο, πυροβόλησαν προς διερχόμενο αυτοκίνητο.
Λίγη ώρα αργότερα, οι δράστες προσέγγισαν άλλο διερχόμενο όχημα και πυροβολώντας δύο φορές εξανάγκασαν τον 32χρονο οδηγό του να αποβιβαστεί και αφαίρεσαν το όχημα, με το οποίο και διέφυγαν. Το συγκεκριμένο όχημα, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στη θέση «Βιολέττα» Αλεποχωρίου.
Επιπλέον και ενώ βρίσκονταν στα δυο κλεμμένα οχήματα επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν και άλλο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι με την απειλή κυνηγετικών όπλων ωστόσο δεν τα κατάφεραν καθώς όταν τους αντιλήφθηκε ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και κατάφερε να διαφύγει. Ωστόσο και σε αυτή τη περίπτωση πυροβόλησαν κατά του αυτοκινήτου.
Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι το απόγευμα της 10 Απριλίου 2014, οι δράστες εισήλθαν σε οικία 44χρονου στο Καματερό, από την οποία αφαίρεσαν κοσμήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απόπειρες ανθρωποκτονίας από κοινού και κατά συρροή με ληστείες και απόπειρες ληστειών, κλοπή κατά συναυτουργία, καθ’ έξη και κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και των υπολοίπων δραστών.
«Χτυπούσαν» πολυκαταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ
Επίσης η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε σπείρα που ενέχεται σε ένοπλες ληστείες σε πολυκαταστήματα και πρακτορεία ΟΠΑΠ, έκρηξη σε καταστήματα και κλοπές οχημάτων. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν ένας 26χρονος και ένας 33χρονος και μια 27χρονη υπήκοος Αλβανίας.
Σύμφωνα με τον κ. Παρθένη το βράδυ της 25 Απριλίου 2014 οι δύο συλληφθέντες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν σε κατάστημα εμπορίας παιχνιδιών στη Λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου και αφού ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους του καταστήματος, με την απειλή όπλων, αφαίρεσαν 8.000 ευρώ περίπου και διέφυγαν με μοτοσικλέτα.
Κατά τη διαφυγή τους, εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Αττικής και ακολούθησε καταδίωξη. Οι δράστες εγκατέλειψαν τη μοτοσικλέτα σε χώρο στάθμευσης καταστήματος στην ευρύτερη περιοχή και διέφυγαν με Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στη Βούλα Αττικής.
Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, ένα πιστόλι με γεμιστήρα και επτά φυσίγγια, ένα μαχαίρι, γάντια και δύο σκούφους, ενώ όπως προέκυψε από την εργαστηριακή εξέταση, είχε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και ο αριθμός πλαισίου του ήταν παραποιημένος.
Σε έρευνες στα σπίτια των δραστών βρέθηκαν ένα αεροβόλο πιστόλι, μία μεταλλική πτυσσόμενη ράβδο, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, καθώς και το χρηματικό ποσό των 11.750 ευρώ.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση οι δράστες από το 2011 έκαναν ληστείες ενώ στο «βιογραφικό» τους περιλαμβάνεται και έκρηξη σε κατάστημα, με τη χρήση αυτοσχεδίου μηχανισμού.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Λήστευαν και και έδεναν ηλικιωμένους
Επιπλέον συνελήφθησαν στον Κολωνό τρεις υπήκοοι Γεωργίας, ηλικίας 34, 32 και 30 ετών, ενώ αναζητούνται τρεις ακόμη συνεργοί τους οι οποίοι από τις αρχές του έτους έκαναν ένοπλες ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, εντός των σπιτιών τους.
Ως προς τη μεθοδολογία τους οι δράστες αρχικά αναζητούσαν και επέλεγαν διαμερίσματα προς ενοικίαση. Προτιμούσαν διαμερίσματα με ηλικιωμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι διέμεναν στην ίδια πολυκατοικία. Κάποια από τα μέλη της ομάδας, με συνοδεία γυναικών, μετέβαιναν στα διαμερίσματα για να κατοπτεύσουν το χώρο και αφού συνομιλούσαν με τους ιδιοκτήτες, με πρόσχημα την ενοικίαση, αποχωρούσαν, δηλώνοντας ότι θα επιστρέψουν .
Μετά από λίγες ημέρες επισκεπτόταν εκ νέου τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι τους αναγνώριζαν και τους επέτρεπαν την είσοδό στο διαμέρισμα. Στην συνέχεια εμφανίζονταν και οι συνεργοί τους και από κοινού ακινητοποιούσαν τους ηλικιωμένους, τους χτυπούσαν, τους έδεναν και τους φίμωναν με πλαστική ταινία, για να προχωρήσουν μετά σε έρευνα των χώρων και σε αφαίρεση χρημάτων, κοσμημάτων και άλλων ειδών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «οι δράστες ήταν ιδιαιτέρα βάναυσοι, χρησιμοποιούσαν «σκληρή» σωματική βία και μετέρχονταν κάθε μέσο σωματικής ή/και ψυχολογικής πίεσης, για να αποσπάσουν από τους ηλικιωμένους πληροφορίες σχετικά με τον χώρο απόκρυψης των χρημάτων κλπ ειδών, ενώ τους εγκατέλειπαν δεμένους και αβοήθητους, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τους τη ζωή».
Στη κατοχή των συλληφθέντων αλλά και σε σπίτι που διέμεναν βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός κλοπιμαίων, όπλα, όχημα και άλλα έγγραφα.
Παράλληλα στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε και συνελήφθη μια 27χρονη υπήκοος Γεωργίας, που διέμενε στο σπίτι των συλληφθέντων, καθότι διέμενε παράνομα στη χώρα μας.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.