Συλβάνα Ράπτη: Με χαλαρή ψήφο δεν πάμε πουθενά

Η πραγματική πρόκληση για τους έλληνες ψηφοφόρους είναι να αφήσουν τη Χρυσή Αυγή εκτός Κοινοβουλίου, επισημαίνει η Συλβάνα Ράπτη στη συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής».

Η πραγματική πρόκληση για τους έλληνες ψηφοφόρους είναι να αφήσουν τη Χρυσή Αυγή εκτός Κοινοβουλίου, επισημαίνει η Συλβάνα Ράπτη στη συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής». Η πρώην επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠαΣοΚ και υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά αναγνωρίζει ότι οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης επέβαλαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας και την «πλήρωσαν» άνθρωποι που δεν έφταιγαν σε τίποτε. Εκτιμά, όμως, ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο συμμετέχει η Ελιά, προτείνει μια ανθρώπινη λύση για την έξοδο από την κρίση.
Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τις ευρωεκλογές; Εχει η Ελλάδα την πολυτέλεια να στείλει στην Ευρωβουλή πρόσωπα που απλώς θα απορροφήσουν την τιμωρητική ψήφο;
«Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να ξαναεμπιστευθούν η μία την άλλη. Μόνον έτσι θα εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή για όλους, δίχως κρίση και Μνημόνια. Αυτό είναι το στοίχημα των εκλογών. Περάσαμε και περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Λοιδορηθήκαμε από κάποιους. Κατηγορηθήκαμε πως δεν κάναμε αρκετά για να αλλάξουμε τα πράγματα. Οταν επί δύο χρόνια το ΠαΣοΚ προσπαθούσε να σώσει την Ελλάδα μόνο του, είχε απέναντί του μια σκληρή αντιπολίτευση που δε συνεργαζόταν σε τίποτα. Η εικόνα αυτή έχει αρχίσει να αλλάζει γιατί δείξαμε, και πάλι χάρη στο ΠαΣοΚ, πως είμαστε ικανοί να συνεργαζόμαστε και να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά μένει να παγιοποιηθεί και στη νέα Ευρωβουλή.
Από την άλλη, πρέπει και η Ευρώπη να κάνει αυτό που της αναλογεί. Οι συντηρητικές δυνάμεις που είχαν την πλειοψηφία στην Ευρώπη μάς επέβαλαν σκληρή πολιτική λιτότητας. Πρέπει να καταλάβουν ότι έκαναν λάθος και πως την πλήρωσαν άνθρωποι που δεν έφταιγαν. Πρέπει η Ευρώπη να τους δείξει πως έχει αναγνωρίσει τις θυσίες τους και να σταθεί στο πλευρό τους. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η Ελιά συμμετέχει στις εκλογές κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του κόμματος που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο την προηγούμενη περίοδο στην προσπάθεια για διατήρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην προώθηση ζητημάτων υπέρ των ευρωπαίων πολιτών και εργαζομένων, και τάχθηκε υπέρ μιας άλλης, πιο ανθρώπινης λύσης για έξοδο από την κρίση».
Ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός και η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες σάς προβληματίζει;
«Η ΕΕ γεννήθηκε από τις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και βασικές αρχές της είναι η ανοχή στη διαφορετικότητα και ο διάλογος. Η είσοδος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανθρώπων που πιστεύουν σε μια ιδεολογία του μίσους, η οποία αιματοκύλησε την Ευρώπη, δεν μπορεί παρά να προκαλεί προβληματισμό και ανησυχία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, είναι μια εγκληματική οργάνωση. Τα μέλη της κατηγορούνται για συμμετοχή σε δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και άλλες αξιόποινες πράξεις. Ολα αυτά είναι αντίθετα με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να, λοιπόν, ποια είναι η πραγματική πρόκληση για κάθε Ευρωπαίο και, άρα, για κάθε έλληνα πολίτη: θα αφήσουμε την Ακροδεξιά να παίξει εσωτερικά ψηλά, καταδικάζοντας τη χώρα μας σε ευρωπαϊκά επίπεδα εκτίμησης δραματικά χαμηλά;».
Σας ικανοποιεί το εγχείρημα της Ελιάς όπως εξελίχθηκε;
«Η Ελιά είναι μια συλλογική προσπάθεια να ανασυνταχθεί και να σταθεί πάλι στα πόδια της ισχυρή η δημοκρατική παράταξη. Η κοινή επιθυμία για το ξαναζωντάνεμα του κεντροαριστερού χώρου εκφράζεται με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου και μετατρέπεται σημειολογικά σε μια πρόβα δέσμευσης για κοινή πορεία. Το ΠαΣοΚ είναι ο βασικός κορμός της Ελιάς όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ως συνεισφορά στην ταυτότητα που συνοδεύει αυτή την προσπάθεια, η οποία γράφει με κεφαλαία γράμματα «υπευθυνότητα και υψηλό αίσθημα αποστολής για τη χώρα και τον λαό μας». Γιατί το ΠαΣοΚ έκανε μια επιλογή ευθύνης να σώσει τη χώρα συμμετέχοντας στον κυβερνητικό συνασπισμό, πληρώνοντας τεράστιο πολιτικό κόστος. Είναι εξαιρετικά σημαντική η αποδοχή αυτής της δράσης του ΠαΣοΚ, από τις κινήσεις πολιτών, τις προσωπικότητες, τα κόμματα που συμπράττουν με το ΠαΣοΚ στην Ελιά».
Το δίλημμα που έθεσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος εκτιμάτε ότι βρίσκει απήχηση;
«Το δίλημμα το θέτει η ζωή και δεν αφορά μόνο τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ. Αφορά τους πάντες, με τον ίδιο τρόπο που έχει επηρεάσει τους πάντες το θετικό για τη χώρα αποτέλεσμα της προσπάθειας του ΠαΣοΚ – παρά το δυσανάλογο κόστος που πληρώνει. Παραμείναμε στο ευρώ. Η χώρα λειτουργεί. Θα κάνουμε το βήμα μπροστά να προχωρήσουμε στην ευθεία ή θα μείνουμε πίσω αποκαμωμένοι, παραδομένοι στην αδιέξοδη μιζέρια; Τα διλήμματα αφυπνίζουν, κινητοποιούν και βοηθούν να λυθούν τα προβλήματα. Νομίζουμε ότι, ελαφρά τη καρδία, μπορούμε να ψηφίσουμε χαλαρά στις ευρωεκλογές! Να «παρκάρουμε» οπουδήποτε την ψήφο μας μέχρι τις εθνικές εκλογές και μετά, βλέπουμε… Εχει ο Θεός! Ο Θεός θα έχει. Εμείς δεν θα έχουμε, ούτε καν τα ελάχιστα που έχουμε τώρα.
Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, όχι μόνο για να την «καταναλώσει» εσωτερικά, αλλά, κυρίως, για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της στο ευρωπαϊκό πεδίο και να τελειώνουμε με την κρίση. Αν ο κόσμος θεωρεί ότι κακώς προσπάθησε το ΠαΣοΚ, αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Πρέπει να συνεκτιμηθεί με το αποτέλεσμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και, χωρίς αστερίσκους και προφάσεις, να ληφθούν αποφάσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk