Σημαντικές μειώσεις σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές τροχοφόρων κατέγραψε η ΕΛ.ΑΣ., το 1ο τετράμηνο (Ιανουάριος-Απρίλιος) του 2014.

Πιο συγκεκριμένα, οι ανθρωποκτονίες έχουν σημειώσει μείωση που ξεπερνά το 35% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2013, ενώ οι ανθρωποκτονίες που είχαν ως κίνητρο τη ληστεία ελαττώθηκαν κατά 64,3%.

Επίσης, διαπράχθηκαν σε όλη την επικράτεια 358 λιγότερες ληστείες, 2.984 λιγότερες κλοπές–διαρρήξεις και 3.084 λιγότερες κλοπές τροχοφόρων σε σχέση με το α’ τετράμηνο του 2013.

Σε επίπεδο επικράτειας, οι ληστείες καταγράφουν συνολική μείωση που αγγίζει το 20,4%, ενώ στην Αττική η μείωση ξεπερνά το 21,3%.

Ανάλογες είναι οι μειώσεις και στα ποσοστά των κλοπών–διαρρήξεων, οι οποίες στην επικράτεια καταγράφουν ποσοστό μείωσης άνω του 11%.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αξιοσημείωτες μειώσεις καταγράφονται και στις κλοπές οχημάτων τόσο σε επίπεδο επικράτειας όσο και σε στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με τα ποσοστά μείωσης να κυμαίνονται από 25% έως 32% περίπου.

Στις επιμέρους κατηγορίες ληστειών παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις ενδεικτικά οι ληστείες σε ταχυδρομικούς διανομείς ελαττώθηκαν κατά 20%, στις τράπεζες-ταχυδρομικά ταμιευτήρια και ΕΛ.ΤΑ. 22% περίπου, σε μίνι μάρκετ 49%, σε περίπτερα 34,4%, ενώ εντός οικιών κατά 18,4%

Σημαντικές μειώσεις παρατηρούνται, επίσης, σε επιμέρους κατηγορίες ληστειών, καθώς και σε άλλα αδικήματα, όπως οι απάτες, οι υποθέσεις βιασμών, η επαιτεία και τα αδικήματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης αστυνομική επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Σε αντίστοιχη επιχείρηση που διενεργήθηκε την Τρίτη στο Ζεφύρι έγιναν έρευνες σε οικίες στον καταυλισμό των Ρομά όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα, τμήμα κυνηγετικής καραμπίνας, 14 φυσίγγια, φακός λέιζερ και πολλά κοσμήματα που προέρχονταν από κλοπή. Ακόμη εντοπίστηκε ένα πολυτελές αυτοκίνητο «Πόρσε Καρέρα» το οποίο είχε κλαπεί τον Ιούνιο του 2009 από τον Πειραιά.

Επιπλέον συνελήφθη 16χρονος Ρομά, ο οποίος όπως προέκυψε συμμετείχε σε ομάδα ατόμων, τα οποία το βράδυ της Δευτέρας εκσφενδόνισαν αντικείμενα (πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα κ.λπ) σε πληρώματα περιπολικών, που
επιχείρησαν να ελέγξουν ύποπτο όχημα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στα οχήματα και να τραυματιστούν δυο αστυνομικοί. Παράλληλα πυροβόλησαν προς τους αστυνομικούς, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αυτή έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλοι επτά δράστες, Ρομά.