Διακρατική συμφωνία με την Αυστραλία για χορήγηση βίζας σε 500 άτομα, ηλικίας 18 έως 30 ετών, με δικαίωμα εργασίας έως ένα χρόνο, υπέγραψαν την Τετάρτη στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στην Καμπέρα, η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας κ. Σκοτ Μόρισον.
Σκοπός της συμφωνίας είναι η ενδυνάμωση των δεσμών και η προώθηση της κινητικότητας των νέων μεταξύ των δύο χωρών και θα τεθεί σε ισχύ, μόλις επικυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Εάν μάλιστα το πρόγραμμα αυτό έχει επιτυχία, τότε θα μπορούσε να επεκταθεί, όπως σημείωσε ο κ. Μόρισον, πρόταση στην οποία είχε συμφωνήσει και η κυρία Κεφαλογιάννη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την κατάρτιση του προγράμματος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι Αυστραλοί που επισκέπτονται την Ελλάδα δαπανούν ανά ταξίδι κατά μέσο όρο 1.369 ευρώ και βρίσκονται στη δεύτερη σειρά κατάταξης των ταξιδιωτικών δαπανών.
«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εμβάθυνσης των τουριστικών σχέσεων», τόνισε η υπουργός, υπογραμμίζοντας την τουριστική συνεργασία των δυο χωρών. Η πρωτοβουλία για τη συμφωνία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και ήταν αίτημα της ομογένειας, καθώς θα συμβάλλει στην ενίσχυση των σχέσεων και στην ανάπτυξη πολλαπλών συνεργασιών.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στις δυο χώρες την καλύτερη κατανόηση των δεξιοτήτων των ενδιαφερομένων και των σχετικών τάσεων που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα αφορά τόσο στους Ελληνες όσο και στους Αυστραλούς φοιτητές, οι οποίοι θα θελήσουν να έλθουν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τη σχετική συμφωνία.