Μπλόκο από το το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) στις εργασίες οικοδομής η οποία βρίσκεται δίπλα στη «Φάμπρικα Εμπειρίκου» στις Στενιές Άνδρου, ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο, κηρυγμένο ως διατηρητέου, με ζώνη προστασίας 50 μέτρων. Οι οικοδομικές εργασίες είχαν αρχίσει το 2011 χωρίς άδεια από τους αρμόδιους φορείς προστασίας.
Με νέα γνωμοδότηση, που έλαβε την περασμένη Πέμπτη ύστερα από μία αναβληθείσα συνεδρίαση τον περασμένο Απρίλιο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων απέρριψε για άλλη μια φορά τις οικοδομικές εργασίες που έγιναν εντός της ζώνης προστασίας του νερόμυλου του Εμπειρίκου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε εκπρόσωπος της οργάνωσης Monumenta που τάχθηκε κατά των οικοδομικών εργασιών, ενώ διαβάστηκε το ψήφισμα της ημερίδας που οργάνωσαν το TICCIH-Ελληνικό Τμήμα, το Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, η Monumenta και η Εταιρεία Ανδρίων Επιστημόνων, υπό την αιγίδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, τον περασμένο Μάρτιο.
Ο νερόμυλος, γνωστός και ως Φάμπρικα του Εμπειρίκου, αποτελεί ένα σπάνιο κατάλοιπο της πρώτης φάσης εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα, κτίστηκε το 1876 από τον Κωνσταντίνο Εμπειρίκο δίπλα στην κοίτη του ποταμού. Πρόκειται για μεγάλο πενταώροφο κτίριο με δίρριχτη στέγη και μεγάλη όρθια σιδερένια φτερωτή που κινούνταν με υδατόπτωση και ο αλεστικός μηχανισμός με τέσσερα ζεύγη μυλολίθων.
Στη Φάμπρικα γινόταν επεξεργασία σιταριού που έφερνε ο ιδιοκτήτης με δικά του καράβια από τη Ρουμανία. Το 1880 ο μύλος έγινε και ατμοκίνητος, ενώ το 1912 προστέθηκαν κυλινδρομυλικές εγκαταστάσεις και ηλεκτροφωτίστηκε. Λειτούργησε ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.