Με σειρά τριών γραμματοσήμων τιμούν τα Φινλανδικά Ταχυδρομεία τον Tom of Finland, έναν από τους γνωστότερους φινλανδούς καλλιτέχνες που έγινε διάσημος για τα ομοφυλοφιλικού χαρακτήρα έργα του που φτάνουν στα όρια της πορνογραφίας.

Τα τρία γραμματόσημα κατέχουν πιθανότατα τη θέση των τολμηρότερων στην ιστορία του φιλοτελισμού και επιλέχθηκαν με σχετικά περιορισμένες αντιδράσεις.

Ο Τόουκο Λάκσονεν, που είχε γεννηθεί το 1920 και πέθανε το 1991, έγινε διάσημος με το ψευδώνυμο Tom of Finland και τα έργα του κοσμούν μουσεία σύγχρονης τέχνης ανά την υφήλιο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Λόγω της τολμηρής φύσης των έργων του, ωστόσο, η χρήση τους είναι γεμάτη παγίδες.

Αυτό δεν πτόησε όμως τα Φιλανδικά Ταχυδρομεία. Έτσι, η αρμόδια επιτροπή έδωσε τον περασμένο μήνα την έγκρισή της στην κυκλοφορία τριών νέων γραμματοσήμων: Τα δύο απεικονίζουν τμήματα ενός έργου του Λάκσονεν, το τρίτο -και τολμηρότερο- είναι λεπτομέρεια από άλλο έργο, στο οποίο απεικονίζονται γυμνοί ανδρικοί γλουτοί.

Το θέμα προκάλεσε συζητήσεις στη φινλανδική δημόσια σφαίρα, φτάνοντας και στο Κοινοβούλιο με επερώτηση του κόμματος των Αληθινών Φιλανδών, αλλά τελικά οι αντιδράσεις ήταν περιορισμένες.

Εξηγώντας το πώς ελήφθη η απόφαση, ο υπεύθυνος σχεδιασμού των Φινλανδικών Ταχυδρομείων Μάρκου Πέντινεν είπε στην Helsingin Sanomat: «Φυσικά και έγινε αντικείμενο συζήτησης η επιλογή, αλλά τελικά θελήσαμε να ζούμε στο 2014».