Ο «τρίτος δρόμος» του κ. Γιώργου Παπανδρέου

Στην ταινία «Θεός για μια εβδομάδα» o Τζιμ Κάρεϊ χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποδεχθεί ότι οι κανόνες συμβίωσης δεν υπαγορεύονται από ατομικά καπρίτσια.

Στην ταινία «Θεός για μια εβδομάδα» o Τζιμ Κάρεϊ χρειάστηκε μία εβδομάδα για να αποδεχθεί ότι οι κανόνες συμβίωσης δεν υπαγορεύονται από ατομικά καπρίτσια. O κ. Γ. Παπανδρέου, στα 33 χρόνια του πολιτικού βίου του, επιμένει να είναι ο κτίστης του κόσμου που τον περιβάλλει. Το λάιφσταϊλ του δεν μοιάζει με κανενός άλλου έλληνα πολιτικού, οι απόψεις του, π.χ. για την αποποινικοποίηση των λεγόμενων «μαλακών» ναρκωτικών ή για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος (ιδιωτικά πανεπιστήμια), έχουν ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων.
Οταν ο ηλιοκαμένος κ. Παπανδρέου, καθισμένος δίπλα στην κυρία Μ. Κοππά και στον κ. Φ. Κουβέλη, στο πατάρι του Ιανού, δήλωσε ότι συνηθίζει να σκέφτεται και να δρα αντισυμβατικά, περιέγραψε το πιστεύω του. Αυτό που απέφυγε να περιγράψει, παρότι κατέθεσε το πρόπλασμα μιας πολιτικής πλατφόρμας, είναι τι ρόλο επιφυλάσσει για τον εαυτό του στο μετεκλογικό σκηνικό.
Στην Ελλάδα της κρίσης δεν αρκεί να σηκώσει κάποιος τη σημαία της αντισυμβατικότητας. Εχει σημασία και ποιος την κρατάει. Και ο κ. Παπανδρέου την κρατά με την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που θέτει ο ίδιος τους κανόνες του παιχνιδιού χωρίς να δίνει λογαριασμό. Δεν προκαλεί απορία που το κόμμα συνταράσσεται από τη διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει τον πολιτικό αναχωρητισμό που είχε επιλέξει ως το περασμένο φθινόπωρο και να διεκδικήσει με θολό τρόπο, χωρίς ομολογημένο στόχο, τη θέση του στην πολιτική.
Στην ομιλία του στον «Ιανό» περιέγραψε την κρίση σαν μια αδυναμία της συντηρητικής Ευρώπης να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτιά της και να την αντιμετωπίσει έξω από τα στερεότυπα. Για την Ελλάδα επισήμανε ότι όλοι αναφέρονται στην απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα προσαρμογής και κανένας στους λόγους που μας οδήγησαν ως εκεί, στα κακώς κείμενα του πελατειακού κράτους, στις χαριστικές ρυθμίσεις που ευνόησαν κάποιους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ή μιντιάρχες. Επέκρινε τη στάση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αν στήριζαν τα Μνημόνια θα γλίτωνε ο λαός από κόπους και θυσίες. Είπε ότι πιστεύει στο υπερήφανο ΠαΣοΚ που ξέρει να υπερασπίζεται τις επιλογές του. Το ΠαΣοΚ που υπερασπίστηκε, όμως, ήταν αυτό που «έκανε το καθήκον του, για μία διετία, μέσα σε εφιαλτικές συνθήκες» και προώθησε «σε περιβάλλον αυστηρής λιτότητας μεταρρυθμίσεις, κάποιες εκ των οποίων αργότερα αποδομήθηκαν». «Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης» είπε επιλέγοντας τον τρίτο δρόμο που προτείνει και ο κ. Κουβέλης.
Ο συμβολισμός της εκδήλωσης στον «Ιανό» πυροδότησε πλήθος σεναρίων για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ορισμένα εκ των οποίων περιγράφουν ανακτορικού τύπου κινήσεις για ανάκτηση της κυβέρνησης, με αλλαγή Πρωθυπουργού, χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές. Η βάση του ΠαΣοΚ και κυρίως το «παπανδρεϊκό» στοιχείο πάγωσε και κράτησε αποστάσεις. Υπό συνθήκες πίεσης, ο κ. Παπανδρέου εξέδωσε βεβιασμένα μια ανακοίνωση που διαβεβαίωσε ότι «εγώ ΠαΣοΚ ήμουν, είμαι και θα είμαι» και ότι οι σχέσεις του με το ΠαΣοΚ είναι από την ίδρυσή του «διαρκείς και αδιατάρακτες ως σήμερα». Κατήγγειλε τις «στημένες προβοκάτσιες» και τα «πάσης φύσεως συμφέροντα». Ωστόσο, για τις δικές του προθέσεις δεν ανέφερε λέξη.
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠαΣοΚ που στηρίζει την κυβέρνηση και ο Ελληνας που θα ήθελε περισσότερο από κάθε άλλον να πετύχει το πρόγραμμα. Επιπλέον, μιλώντας στο ΤheTOC χαρακτήρισε τα σενάρια μετεκλογικής αμφισβήτησής του «συνδυασμό ανοησίας, κυνισμού και αμετροέπειας». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επείγεται να κλείσει το θέμα Παπανδρέου προτού ενταχθεί στην προεκλογική ατζέντα. Ο καβγάς που ξεκίνησε στο ΠαΣοΚ, πάντως, πρόλαβε να εξαχθεί και στη ΔΗΜΑΡ. Η συμπαράταξη του κ. Κουβέλη με τον κ. Παπανδρέου προκαλεί δυσφορία στη μειοψηφία όπως και η υπερπροβολή της κυρίας Κοππά σε άλλους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ανεβάζοντας την πίεση στο ηφαιστειογενές πεδίο της Αγίου Κωνσταντίνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk