Η ώρα του χρέους των Ευρωπαίων

Η τελευταία πράξη του Μνημονίου που θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας και μπορεί να δώσει μεγάλη ανάσα κατευθύνοντας πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη θα παιχθεί αύριο στις Βρυξέλλες.

Η τελευταία πράξη του Μνημονίου που θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας και μπορεί να δώσει μεγάλη ανάσα κατευθύνοντας πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη θα παιχθεί αύριο στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και ψήφιση των προαπαιτούμενων νόμων) και έχοντας κλειδώσει τις δαπάνες με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ως το 2018, θα θέσει στο Συμβούλιο Υπουργών της ευρωζώνης επισήμως το αίτημα για ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, όπως ακριβώς προέβλεπε η απόφαση του Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2012.
Ο ίδιος βέβαια είναι συγκρατημένος ως προς την τελική λύση. Εξηγεί ότι προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις (το πιθανότερο το φθινόπωρο) το Συμβούλιο θα ζητήσει να προηγηθούν η «άσκηση» για τη βιωσιμότητα του χρέους και η παρουσίαση όλων των εναλλακτικών τεχνικών λύσεων ώστε το χρέος της Ελλάδας να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ το 2020 (από 124% που υπολογίζεται σήμερα).
Στην «άσκηση», το τεστ βιωσιμότητας, από τη μια πλευρά θα μπουν τα συν, που είναι: το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η ταχύτερη από την προβλεπόμενη το 2012 ανάπτυξη και τα χαμηλότερα από τα τότε προβλεπόμενα επιτόκια.
Στα πλην η καθυστέρηση στην είσπραξη των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
Εκ των προτέρων έχει αποκλειστεί το ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους, αλλά στο τραπέζι του Eurogroup θα υπάρχει ένα «μενού επιλογών» που οδηγούν στην ελάφρυνσή του.
Οι επιλογές αυτές είναι η μετακύλιση λήξεων ομολόγων, η μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως η επιλογή σταθερού επιτοκίου στα δάνεια που έχουν δοθεί προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας.
Η Ελλάδα καλώντας τους Ευρωπαίους να «κάνουν το χρέος τους» θα επιμείνει στην επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων σε ορίζοντα 50ετίας και μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά κυρίως θα ζητήσει τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ για τις τράπεζες (περίπου 11 δισ. ευρώ) να επιτραπεί να διατεθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του μέλλοντος (2015-2016).
Υπό αυτή την προϋπόθεση η χώρα δεν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση από την τρόικα. «Δεν θα πάμε για νέο δάνειο αλλά για να διαπραγματευθούμε την ελάφρυνση του χρέους» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.
Πέραν της όποιας λύσης διεκδικήσει η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να αντιπροτείνουν χρηματοδότηση με ένα νέο πακέτο βοήθειας (μέσω του ESM) για να καλυφθούν οι ανάγκες της διετίας 2015-2016, που εκτιμώνται σε 14 δισ. ευρώ.
Η διευκόλυνση αυτή μπορεί να λειτουργεί παράλληλα με νέο δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές. Αλλωστε η εκ νέου έξοδος στις αγορές με ομόλογα για ποσό 3-6 δισ. ευρώ ήδη εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

«Η Ελλάδα θα εκτιμήσει τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν μετά τις ευρωεκλογές και ανάλογα με τις προτάσεις που θα μπουν στο τραπέζι θα δει αν θα δεχθεί νέα βοήθεια. Το βέβαιον είναι ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται σε καμία περίπτωση όρους και προαπαιτούμενα για τις δημοσιονομικές εξελίξεις αλλά θα εξετάσει μια πρόταση βοήθειας με πολύ χαμηλό επιτόκιο αν υπάρχει μόνο έλεγχος στις διαρθρωτικές αλλαγές. Θα δούμε…».
Με αυτόν τον τρόπο διατυπώνεται η μία τάση που υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο, αν και δεν φαίνεται ότι μπορεί να επικρατήσει αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στις προσομοιώσεις που έχουν γίνει έχει προσδιορισθεί ότι η κάλυψη των μελλοντικών αναγκών εξ ολοκλήρου από τις αγορές θα επιβαρύνει τους τόκους εξυπηρέτησης του χρέους κατά 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως την προσεχή πενταετία.
Πάντως στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την πληρωμή τόκων προβλέπεται ότι θα καταβληθούν 6,1 δισ. ευρώ το 2015, 6,6 δισ. ευρώ το 2016, 6,9 δισ. ευρώ το 2017 και 7,3 δισ. ευρώ το 2018.
Ο πολιτικός κίνδυνος


Για τις τελικές αποφάσεις ισχυρή παράμετρο θα αποτελέσουν οι πολιτικές εξελίξεις. Ο πολιτικός κίνδυνος που μπορεί να ανακόψει την πορεία των μεταρρυθμίσεων είναι αυτό που ανησυχεί περισσότερο απ’ όλα την τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ, που εξακολουθεί να πιέζει για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα. Το θετικό για την οικονομία είναι η «ανάκτηση εμπιστοσύνης» από την πλευρά των ξένων επενδυτών.
Επειδή ακριβώς υπάρχει ο πολιτικός κίνδυνος και προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, η κυβέρνηση κλείδωσε τους δημοσιονομικούς στόχους ως το 2018 επί τη βάσει των θετικών εξελίξεων του 2013.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατατέθηκε στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα προβλέπεται ότι η οικονομία θα επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% τα επόμενα χρόνια και σε δημοσιονομικό επίπεδο θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ (4,1 δισ. ευρώ) το 2014 και 2,5% του ΑΕΠ (4,7 δισ. ευρώ) το 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk