Φώτης Κουβέλης: Ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και με το ΠαΣοΚ

Πρωτοβουλία για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς στη βάση συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος μετά τις ευρωεκλογές προαναγγέλλει ο κ. Φώτης Κουβέλης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Πρωτοβουλία για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς στη βάση συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος μετά τις ευρωεκλογές προαναγγέλλει ο κ. Φώτης Κουβέλης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σκοπεύει να απευθύνει πρόσκληση για συνεννόηση σε όλους όσοι κατανοούν ότι η χώρα θα πρέπει να κινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση και πως η Κεντροαριστερά θα πρέπει να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι συμπεριλαμβάνει και το ΠαΣοΚ εφόσον διαφοροποιηθεί από την, κατά την άποψή του, στρατηγική συμμαχία με τη ΝΔ. Η πρόθεση που εκφράζει ο κ. Κουβέλης θέτει σε νέο πλαίσιο τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά και για την ενοποίηση ολόκληρου του χώρου. Ο κ. Κουβέλης εξηγεί ότι δεν συναίνεσε για συμπόρευση με την Ελιά πριν από τις ευρωεκλογές επειδή εκτιμά ότι η προσπάθεια ετεροκαθορίστηκε και πως χρειάζεται να εκφραστεί αυθεντικά και ο πολιτικός κορμός της Κεντροαριστεράς αλλά και η κοινωνική της βάση.
Ο προοδευτικός πόλος, έτσι όπως τον έχετε περιγράψει, δεν έχει, δημοσκοπικά τουλάχιστον, την απήχηση που αναμένατε. Πού το αποδίδετε;
«Τα δημοσκοπικά στοιχεία, έχετε δίκιο, δεν αποτυπώνουν την προσπάθεια που γίνεται για την ανασυγκρότηση του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της Κεντροαριστεράς. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιον καιρό, έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά όχι το εύρος που θέλουμε, το εύρος της κεντροαριστερής συμπαράταξης που επιδιώκουμε. Πιστεύω ότι μετά τις ευρωεκλογές όλοι οι πολιτικοί χώροι από τη Δεξιά ως την Αριστερά θα μπουν σε συνθήκη ανασυνθέσεων. Μην ξεχνάμε ότι από τις εθνικές εκλογές του 2012 έχει αρχίσει χωρίς να ολοκληρωθεί μια διαδικασία μετάβασης και ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος. Σε αυτό το περιβάλλον δεν αποτελεί εξαίρεση η Κεντροαριστερά. Προσωπικά είμαι αποφασισμένος να αναλάβω πρωτοβουλία για την ανασύνθεση του χώρου σε προοδευτική βάση που θα αποτυπώνεται σε συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα».
Σε ποιους θα απευθύνεται η πρόταση συνεργασίας; Περιλαμβάνετε και το ΠαΣοΚ στους συνομιλητές σας;
«Περιλαμβάνονται όλοι όσοι κατανοούν ότι η χώρα θα πρέπει να κινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση. Και αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μια μεγάλη Κεντροαριστερά. Γι’ αυτό είπα ότι η προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν τελειώνει την ημέρα των ευρωεκλογών. Εκτείνεται και πέραν αυτής».
Αρα δεν αποκλείετε το ΠαΣοΚ. Και πώς οραματίζεστε αυτή την προσπάθεια; Υπό τη ΔΗΜΑΡ; Με ποιον επικεφαλής;
«Αποκλείω τις συντηρητικές πολιτικές και όσους τις υπηρετούν. Μιλώ για μια συμπαράταξη. Για μια ανασύνταξη όλου του χώρου, στη βάση βέβαια συγκεκριμένου προγράμματος. Και επαναλαμβάνω, συγκεκριμένου κυβερνητικού προγράμματος, διότι η εναλλακτική πρόταση εξουσίας είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το θέμα της ηγεσίας είναι δευτερεύον».
Και γιατί δεν συναινέσατε να υπάρξει αυτή η συμπαράταξη τώρα, πριν από τις ευρωεκλογές;
«Να σας πω γιατί. Η προσπάθεια που καταβλήθηκε για την ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, με όποια αποτελέσματα είχε, επιχειρήθηκε να ετεροκαθοριστεί. Δείτε την Πρωτοβουλία των 58, δείτε και άλλες κινήσεις. Δεν απέκτησε η προσπάθεια αυτή την αυτονομία της αναφορικά με την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Θεωρώ ότι χρειάζεται μια προσπάθεια αυθεντική και με συμμετοχή της κοινωνίας».
Η προοπτική αυτής της ενιαίας παράταξης ποια θα είναι; Να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;
«Αν η Κεντροαριστερά ενωθεί όπως περιγράφω, θα αποτελεί η ίδια εναλλακτική πρόταση εξουσίας για την Ελλάδα, γιατί είναι η κοινωνική πλειοψηφία. Ο στόχος είναι να μετακινηθεί ο άξονας της πολιτικής – και αυτό μπορεί να το κάνει μια τέτοια ευρεία συμπαράταξη – από τη συντηρητική θέση που σήμερα βρίσκεται σε μια ουσιαστικά προοδευτική κατεύθυνση. Και βέβαια προϋποθέτει οπωσδήποτε εκλογές για να υπάρξει λαϊκή νομιμοποίηση».
Πιστεύετε, δηλαδή, ότι το ΠαΣοΚ θα πρέπει να αλλάξει ηγεσία για να προχωρήσει το εγχείρημα που περιγράφετε ή θα συνομιλούσατε ξανά με τον κ. Βενιζέλο;
«Εμείς είπαμε ότι δεν συνεργαζόμαστε με το ΠαΣοΚ από τη στιγμή που, κατά τη δική μας εκτίμηση, είναι ενταγμένο στρατηγικά στη συνεργασία με τη ΝΔ και μάλιστα με μια συμφωνία ως το 2018. Το ποιος βρίσκεται στην ηγεσία του ΠαΣοΚ δεν αφορά την προσπάθεια, εκείνο που μας αφορά είναι το περιεχόμενο της πολιτικής πρότασης, του προγράμματος, που πρέπει να είναι προοδευτικό».

Υπάρχει όμως ένταση με το ΠαΣοΚ. Προσφάτως ο πρόεδρός του μίλησε για παρασιτική λειτουργία της ΔΗΜΑΡ σε σχέση με το κόμμα του.
«Εγώ δεν παρακολουθώ ούτε τους χαρακτηρισμούς ούτε και την έλλειψη ψυχραιμίας και τον αφήνω να χαίρεται τον δικό του πολιτικό πολιτισμό. Αλλά θεωρώ ότι αυτό που προτείνω υπερβαίνει τις όποιες δηλώσεις του κ. Βενιζέλου. Μιλώ για μια πολύ πιο ουσιαστική διαδικασία και νομίζω ότι υπάρχει πολύς κόσμος στο ΠαΣοΚ που κατανοεί απόλυτα αυτό που λέω. Αν η παρουσία του κ. Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Κοππά έχει έναν συμβολισμό, αυτός μπορεί να επελέγη από τον κ. Παπανδρέου, όχι από εμάς. Αλλά ας κοιτάξουμε τα πράγματα χωρίς δαιμονοποιήσεις στις πραγματικές τους διαστάσεις».
Θα μπορούσε όμως ένας κακοπροαίρετος να σας ρωτήσει ότι, εφόσον δεν ψηφίσατε κανένα Μνημόνιο, πώς συμβάλατε στη σωτηρία της χώρας όσο συμμετείχατε στην κυβέρνηση; Χωρίς να βάλετε πλάτη σε δύσκολες αποφάσεις;
«Μα βάλαμε πλάτη! Χωρίς την παρουσία της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν θα υπήρχε κυβέρνηση τότε, θα είχαμε πολιτική αστάθεια, αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, πολιτική ρευστότητα που θα είχε αντανάκλαση στην οικονομία και στην κοινωνία. Στηρίξαμε την κυβέρνηση στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, από θέση ευθύνης, και δεν μεταφερθήκαμε στον βολικό και ευρύχωρο χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Δεν κρυβόμασταν πίσω από το ΠαΣοΚ. Είχαμε τις θέσεις μας. Θυμηθείτε δηλώσεις στελεχών του ΠαΣοΚ για την προγραμματική συμφωνία, έλεγαν ότι έγινε κουρελόχαρτο, κομφετί. Μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν χρειάζεται μόνο προγραμματική συμφωνία. Χρειάζεται και τα μέλη της να εξασφαλίζουν τις εγγυητικές συμπεριφορές για την τήρησή της. Και το λέω στη βάση της παραδοχής ότι η χώρα μπαίνει στον αστερισμό των κυβερνήσεων συνεργασίας και δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν αν δεν εξασφαλίζονται αυτά τα δύο στοιχεία».
Πιστεύετε ότι πρέπει να απαγορευθεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές;
«Η νομοθεσία επιτάσσει την κατάθεση μιας δήλωσης από όλα τα πολιτικά σχήματα που θέλουν να μετέχουν στην πολιτική ζωή ότι σέβονται το Σύνταγμα, το δημοκρατικό πολίτευμα. Στον βαθμό που αυτά δεν τηρούνται υπάρχει ζήτημα και θα πρέπει αυτή η δήλωση να ερευνάται επί της ουσίας. Βουλευτές όμως και στελέχη της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με όσα κατέγραψε η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις και συμπεριφορές. Και αυτές θα πρέπει να ελέγχονται. Ωστόσο, το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής είναι πολυπαραγοντικό και πρέπει, ανεξάρτητα από την εφαρμογή του νόμου, να αντιμετωπιστεί στη βάση των αιτίων που το τροφοδότησαν».
«Η εκλογή Προέδρου δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα»

Εχετε εκτιμήσει ότι μπορεί να προκηρυχθούν εκλογές τον Οκτώβριο. Υπάρχει επαρκής χρόνος για να ενωθεί η Κεντροαριστερά και να τεθεί σε εκλογική ετοιμότητα;

«Είπα ότι αν μέσα στο 2014 υπάρξουν νέα μέτρα και δεν αλλάξουν οι κυβερνητικές πολιτικές, τότε οι εκλογές θα έρθουν ως αυτονόητη συνέπεια υπαρκτών αδιεξόδων. Αυτό αναμφισβήτητα διαμορφώνει συνθήκες επιτάχυνσης, γι’ αυτό και είπα για πρωτοβουλίες αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι γίνονται περίπου σε έναν μήνα».
Μια άλλη ευκαιρία για προσφυγή στις κάλπες είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επειδή ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πιστεύετε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να αποδεσμευθεί από τις βουλευτικές εκλογές;
«Αυτή η Βουλή δεν έχει τους συσχετισμούς για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι πλέον διαδικαστικό ζήτημα, συναρτάται εκ των πραγμάτων και με το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών. Αυτές θα προσδιορίσουν με πολύ αποφασιστικό τρόπο τι θα γίνει με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν βλέπω να έχει πρόθεση αλλαγής πολιτικής η κυβέρνηση. Θεωρώ όμως ότι είναι λάθος να ανοίξει τώρα, παραμονές των ευρωεκλογών, η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία απαιτεί μια ευρύτερη συνεννόηση των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου. Το Σύνταγμα είναι το consensus μιας κοινωνίας. Εγώ υποστηρίζω ότι τώρα – μα τώρα! – μπορεί η Βουλή να αντιμετωπίσει ορισμένα ζητήματα και συγκεκριμένα τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών, με παράλληλη διασφάλιση στο Σύνταγμα και στοιχείων κυβερνώσας Βουλής, να αναβαθμιστεί δηλαδή ουσιαστικά ο ρόλος του Κοινοβουλίου, την αναδιάταξη των εκλογικών περιφερειών, τη διάκριση του νομοθετικού σώματος από τη νομοθετική εξουσία, ο βουλευτής να μην μπορεί να είναι υπουργός ή μέλος της κυβέρνησης. Και αφού όλοι μιλάνε για κυβερνήσεις συνεργασίας, καθιέρωση της απλής αναλογικής. Εμείς έχουμε καταθέσει δύο προτάσεις νόμου (η δεύτερη αφορά το πολιτικό χρήμα) και δεν είναι απορίας άξιον γιατί καθυστερεί να γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια. Από τη στιγμή που θα καταργηθεί το μπόνους στο πρώτο κόμμα – που, όπως φαίνεται, θα έχει μικρό ποσοστό -, αυτομάτως έχουμε στον μέγιστο βαθμό την απλή αναλογική. Επίσης, η ατιμωρησία που υπάρχει για τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να σταματήσει. Η ποινική ευθύνη πρέπει να αναζητείται και να υπάρχουν οι συνέπειες για τους πολιτικούς με βάση όσα ισχύουν για τον κάθε πολίτη, χωρίς παρέμβαση της Βουλής και μάλιστα με τις ασφυκτικές προθεσμίες για την απόσβεση των ευθυνών».
Ασκείτε σκληρή κριτική στο Ποτάμι. Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί;
«Εκείνο που καταγράφω είναι ένα συνολικότερο ζήτημα απολιτικής συμπεριφοράς, η επιλογή ενός πολιτικού νεφελώματος, μια πολιτικής τού «δεν ξέρω…», «θα δω…», «ακούω…». Η ελληνική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα θέλει ευθύ λόγο, θέλει πρόγραμμα, άποψη. Θεωρώ ότι είναι μια οφειλόμενη κριτική από τη μεριά μου. Ενα κόμμα δεν είναι μόνο άθροισμα προσώπων αλλά πρέπει να διαμορφώνει και συνθήκες συνοχής στη βάση μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Το καινούργιο πώς ορίζεται; Από τον χρόνο εμφάνισής του; Κι αν αύριο εμφανιστεί κάτι πιο καινούργιο; Αυτό συνιστά ουσιαστική παρέμβαση και έκφραση της κοινωνίας; Τα κόμματα δεν είναι αυτοσκοπός, δικαιολογούν την παρουσία τους στον βαθμό που ανταποκρίνονται σε κοινωνικές ανάγκες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk