Εκτάκτως συγκαλείται το απόγευμα της Δευτέρας το συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, μετά και το θρίλερ με την ομάδα των παρατηρητών που εξακολουθούν να κρατούνται στο Σλαβιάνσκ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του οργανισμού, Νατάσα Ρατζάκοβιτς, το συμβούλιο θα συγκληθεί στη Βιέννη στις 18:00 (ώρα Ελλάδος).

Επτά παρατηρητές του ΟΑΣΕ που συνελήφθησαν την Παρασκευή εξακολουθούν να κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Το μεσημέρι της Κυριακής, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ είχε «παρουσιάσει» σε συνέντευξη Τύπου τους οκτώ παρατηρητές. Το απόγευμα, απελευθερώθηκε ένας από αυτούς που πάσχει από διαβήτη.

Οι φιλορώσοι ένοπλοι έχουν δείξει ότι προτίθενται να επιδιώξουν «ανταλλαγή» των αξιωματούχων με φιλορώσους που έχουν συλληφθεί από τις ουκρανικές αρχές.

Μιλώντας τη Δευτέρα στη ρωσική τηλεόραση, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Β.Πονομάριοφ είπε πως ακόμη χρειάζονται «περαιτέρω συνομιλίες».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο γερμανός ομόλογός του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ συζήτησαν για το θέμα. Το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τη συνδιάλεξη, αναφέροντας απλώς ότι έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας κάλεσε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η ενισχυμένη παρουσία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη νοτιοανατολική Ουκρανία θα πρέπει να προκαλέσει «βαθιά ανησυχία» στα μέλη του ΟΑΣΕ.

Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι στη νοτιοανατολική Ουκρανία έχουν αναπτυχθεί περισσότερα από 11.000 ουκρανοί στρατιώτες, 160 άρματα μάχης, 230 τεθωρακισμένα οχήματα και 150 στοιχεία του πυροβολικού στο πλαίσιο μιας επιχείρησης για την αντιμετώπιση των φιλορώσων αυτονομιστών.