Το εφετινό Πάσχα συμπίπτει με δύο χρονικά ορόσημα που σημάδεψαν τη ζωή μας. Την απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2010 να προσφύγει στη διεθνή βοήθεια και το Mνημόνιο, αλλά και την αφετηρία της πτώσης του ιδίου στις εκλογές του 2012. Δηλαδή στις κάλπες, οι οποίες έπειτα από δύο γύρους έφεραν στο Μέγαρο Μαξίμου τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ να συγκατοικεί με το ΠαΣοΚ. Ισως όμως και εφέτος να βρισκόμαστε στην αφετηρία πολιτικών αλλαγών, τις οποίες αναπόφευκτα θα πυροδοτήσουν οι εξελίξεις στην οικονομία.
Ολοι έχουν αντιληφθεί ότι μπορεί ο Πρωθυπουργός να μην κράτησε τις υποσχέσεις του από το «Ζάππειο 1, 2 και 3», δηλαδή τα εργαλεία με τα οποία διεκδικούσε την εξουσία, πέτυχε όμως στο «Ζάππειο 4», δηλαδή στην πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup, αυτό που φάνταζε πριν από δύο χρόνια ακατόρθωτο: να μιλούν, από το ίδιο βήμα, ο Μάριο Ντράγκι, ο Ολι Ρεν, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ και να αναγνωρίσουν ότι «η Ελλάδα σχεδόν τα κατάφερε». Εκεί ερρίφθη ο κύβος και άνοιξε ο δρόμος για τις αγορές.
Αν και όλοι ήταν λίγο συγκρατημένοι, όπως λίγες ημέρες αργότερα και η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ, επειδή γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών μπορεί και να… χαλαρώσει, η ουσία δύσκολα αλλάζει. Η οικονομία, με βαθιές τις πληγές της λιτότητας, έμεινε στο ευρώ και καλείται να αντιμετωπίσει με σχέδιο την επόμενη ημέρα.
Εχει όμως σημασία να θυμηθεί κανείς τη ρητορική με την οποία η ΝΔ κατέβαινε στις εκλογές του 2012 και να σημειώσει την ευκολία με την οποία επιτίθεται σήμερα στην αντιπολίτευση. Στις 21 Απριλίου ο κ. Σαμαράς παρουσίαζε στο Ζάππειο το οικονομικό του σχέδιο. Η ατζέντα έγινε γνωστή ως «Ζάππειο 3» και περιελάμβανε μεταξύ των άλλων δεσμεύσεις του τύπου: «Οχι περικοπή στον 13ο και στον 14ο μισθό, όχι άλλη αύξηση φόρων, όχι ξανά οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις». Ολα για την ανάπτυξη. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Η μοναδική υπόσχεση που κράτησε είναι τα 550 εκατ. ευρώ που θα δοθούν σε αδύναμους ως «κοινωνικό μέρισμα» από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.
Βέβαια από τότε πέρασαν δύο χρόνια, για ελπίζουμε ότι η οικονομία θα ορθοποδήσει, θα επιστρέψει στην ανάπτυξη, που είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το δράμα 1 εκατομμυρίου συνανθρώπων μας που προστέθηκαν στη στρατιά των ανέργων. Με αυτόν τον απολογισμό προχωρούμε προς τις κάλπες.
ztsolis@tovima.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ