Συστήνω

Είχα καιρό να διαβάσω ένα τόσο καθηλωτικό μυθιστόρημα ιδεών όσο η Ρετροσπεκτίβα του ισραηλινού συγγραφέα Αβραάμ Β. Γεοσούα,

Συστήνω | tovima.gr
Είχα καιρό να διαβάσω ένα τόσο καθηλωτικό μυθιστόρημα ιδεών όσο η Ρετροσπεκτίβα του ισραηλινού συγγραφέα Αβραάμ Β. Γεοσούα, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις σε θαυμάσια μετάφραση από τη Μάγκυ Κοέν. Ο ηλικιωμένος ήρωας του μυθιστορήματος, ένας ισραηλινός σκηνοθέτης, έχει πάει με την επίσης ηλικιωμένη ηθοποιό-μούσα του στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, το κέντρο του προσκυνηματικού καθολικισμού στην ισπανική Γαλικία, για μια ρετροσπεκτίβα των έργων του. Εκεί, στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ανακαλύπτει τη ρεπροντιξιόν του έργου «Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία», τη συνταρακτική σκηνή ενός ηλικιωμένου φυλακισμένου που θηλάζει το στήθος μιας νεαρής τροφού. Το έργο μοιάζει με τη θρυαλλίδα που απελευθερώνει τη δράση για μια άλλη ρετροσπεκτίβα, μια αναδρομή στην ίδια τη ζωή του σκηνοθέτη. Ολα περνούν από εδώ. Η τέχνη, οι ιδέες, οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους συνεργάτες, όταν μάλιστα είναι επίσης δημιουργοί εικόνων και ιδεών, η πάλη με τον χρόνο αλλά και με τη μετριότητα, η αναμέτρηση με τη φιλοδοξία αλλά και τη μισαλλοδοξία, η ανάγκη του κάθε άντρα να είναι πυγμαλίων, η πίστη πέρα από θρησκείες. Και στο φόντο η σύγχρονη κοινωνία του Ισραήλ, ένας δυναμικός κόσμος που ζει με τις αντιφάσεις του, με τους σεφαραδίτες και τους ασκεναζί, με την παράδοση και με το μοντέρνο, με τον Κάφκα και τον Δον Κιχώτη, με την έρημο και τη θάλασσα. Η Ρετροσπεκτίβα κυκλοφόρησε το 2011 στο Ισραήλ. Ο συγγραφέας ήταν τότε 75 ετών. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι η αυτοβιογραφία βαραίνει ιδιαίτερα σε αυτό το μεγάλο μυθιστόρημα των 555 σελίδων. Είπα στην αρχή «μυθιστόρημα ιδεών». Είναι όμως και μυθιστόρημα χαρακτήρων και φυσικά μυθιστόρημα απολαυστικής πλοκής.
Στους αντίποδες του μυθιστορήματος του Γεοσούα, συστήνω ένα επίσης εξαιρετικό μυθιστόρημα, το 14 του Γάλλου Ζαν Εσνόζ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ικαρος σε μετάφραση του μάστορα Αχιλλέα Κυριακίδη. Λέω στον αντίποδα, γιατί το μυθιστόρημα του Εζνόζ είναι μόνο 100 σελίδες, αλλά έχει τη συμπύκνωση ενός μεγάλου έπους, ενός μεγάλου επικού ποιήματος. Από τον τίτλο καταλαβαίνουμε ότι αναφέρεται στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια απόλυτη φρίκη, που ο Εσνόζ μετατρέπει αφηγηματικά σε «ιδεώδες όνειρο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk