Μόλις τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής στους καταλόγους των ετεροδημοτών για τις ευρωεκλογές, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει διευκρινίσεις για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι 18χρονοι νέοι εκλογείς (χρονολογία γέννησης 1996) οι οποίοι θέλουν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους.
Η υπόθεση αποτέλεσε αφορμή για να εξαπολύσει πυρά κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για «θεσμικό και αντιδημοκρατικό φιάσκο» του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την υπόθεση των γεννιόνταν το 1996 εκλογέων.
Προϋπόθεση για την ένταξη του εκλογέα στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών αποτελεί η εγγραφή του μέχρι την 14η Μαρτίου 2014 στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος. Όμως οι βασικοί εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα. Έτσι, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει οδηγίες για τη συμπλήρωση αίτησης ετεροδημοτών γεννιόνταν το 1996 μέσω της ιστοσελίδας του. Η προθεσμία λήγει στις 14 Μαρτίου 2014.
ΣΥΡΙΖΑ: «Θεσμικό χάος» και «εκλογομαγειρέματα»
Για αιφνιδιασμό και τακτική «θεσμικού χάους» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να σταματήσει και «τα εκλογομαγειρέματα με τις επάλληλες τροπολογίες» και να εκδώσει τις απαιτούμενες για τη διπλή εκλογική διαδικασία εγκυκλίους.
Με αφορμή τη ρύθμιση που εξέδωσε μόλις σήμερα, Τρίτη, τρεις μέρες πριν από την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, το ΥΠΕΣ σε σχέση με τους νέους εκλογείς (γνέθοντας το 1996) που επιθυμούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις προσεχείς ευρωεκλογές, ο κ. Κώστας Πολάκας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών συνεχίζουν την τακτική του θεσμικού χάους εν όψει των επερχόμενων διπλών εκλογών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις -όπως αυτή των νέων εκλογέων που επιθυμούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, στους οποίους δόθηκε μόλις 3 (!) μέρες προθεσμία για να ασκήσουν το σχετικό δικαίωμά τους- να υπονομεύεται επί της ουσίας η αρχή της ισότητας και η αποτελεσματική και ανεμπόδιστη άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν.

»Επιτέλους, ο κ. Μυελικής ας συνειδητοποιήσει ότι απέχουμε λιγότερο από 70 μέρες από τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου. Επομένως, καλό θα ήταν να σταματήσει τα εκλογομαγειρέματα με τις επάλληλες τροπολογίες και να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την έγκαιρη και ορθή προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας για την οποία είναι αρμόδιος ο ίδιος και το υπουργείο του, όπως ας πούμε να εκδώσει -επιτέλους- τις απαιτούμενες για τη διπλή εκλογική διαδικασία εγκυκλίους. Διαφορετικά, είναι δυστυχώς πολύ πιθανό το σημερινό θεσμικό και αντιδημοκρατικό φιάσκο, με τους γνέθοντας το 1996 εκλογείς να μην είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο αυτής της διπλής εκλογικής αναμέτρησης».