Η ατζέντα της επιστήμης

Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε συνεργασία με το Collège de France και το Γαλλικό Ινστιτούτο,

10 Μαρτίου
Απ’ τον Μεγαλέξανδρο στον Διαφωτισμό
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Β. ΣΟΦΙΑΣ & Π. ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΗΝΑ
Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε συνεργασία με το Collège de France και το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Μέγαρο φιλοξενεί τον ομότιμο καθηγητή Ιστορίας και Πολιτισμού του Αχαιμενιδικού Κόσμου και του Βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Collège de France, Pierre Briant. Θα μας εξηγήσει το πώς, μέσα από τις πολυάριθμες μελέτες που έχουν εκδοθεί σε όλες τις χώρες σχετικά με την αρχαία και τη σύγχρονη ιστορία, τη γεωγραφία, το εμπόριο και την αποικιοποίηση, η εποχή του Διαφωτισμού ανέδειξε τον Αλέξανδρο σημείο αναφοράς και πρότυπο (ή αντιπρότυπο) της ευρωπαϊκής εξάπλωσης στη σύγχρονη εποχή. Ωρα έναρξης 19.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 17.30.
10 Μαρτίου


Εγκέφαλος και γλώσσα

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, ΛΕΩΦ. ΣΥΓΓΡΟΥ 387, Π. ΦΑΛΗΡΟ

Τι είναι η γλώσσα και πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν; Πώς εξελίχθηκε η γλώσσα στον άνθρωπο; Ποιες περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία της γλώσσας και ποιες βλάβες σχετίζονται με αυτές τις περιοχές; Τι είναι η γλωσσική αφασία; Τι είναι η νοηματική γλώσσα; Τι είναι ο γλωσσικός στιγματισμός; Διακεκριμένοι επιστήμονες αναλαμβάνουν να απαντήσουν αύριο σε αυτά και σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα ερωτήματα που απασχολούν όλους μας στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση του Ευγενιδείου με τίτλο: «Εγκέφαλος και γλώσσα». Η είσοδος στην ενημερωτική εκδήλωση είναι ελεύθερη – στις 18.00 -, απαραίτητη είναι όμως η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 9469.688.
11 Μαρτίου


Ο μηχανισμός της μνήμης


ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Β. ΣΟΦΙΑΣ & Π. ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΗΝΑ
Αν ο λόγος είναι η προφανής διαφορά του ανθρώπου από τα άλογα ζώα, η μνήμη είναι ο μηχανισμός που οικοδομεί την ιδιαίτερη ταυτότητά του. Περί αυτής και της πολυπλοκότητάς της θα συζητήσουν την Τρίτη στις 19.00 πανεπιστημιακοί από διαφορετικά πεδία, προσφέροντάς μας τις ξεχωριστές οπτικές τους: η καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Χριστίνα Κουλούρη, ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Νίκος Κουρέτας, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ Ανδρέας Κούρκουλας και ο λέκτορας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Δημήτρης Παπανικολάου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Φωτεινή Στυλιανοπούλου, καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη – με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 17.30. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και ζωντανά, από το webcast.grnet.gr/.
14-15 Μαρτίου


Ιατρική ευθύνη και βιοηθική


ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΕΓΛΕΡΗ 2 & ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ, ΑΘΗΝΑ
Διεπιστημονικό συνέδριο διοργανώνεται στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, με θέμα «Ιατρική Ευθύνη και Βιοηθική – Σύγχρονες προσεγγίσεις και προοπτικές του μέλλοντος». Οι μέχρι στιγμής ομιλητές ανέρχονται σε 54 – κυρίως γιατροί και νομικοί. Για το πλήρες πρόγραμμα και λεπτομέρειες επισκεφθείτε τον ιστότοπο conferences.ionio.gr/mrbe2014/.
14-15 Μαρτίου


Επιστημονική δημοσιογραφία


ΝΕΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου, σε συνεργασία με το CERN και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, διοργανώνει διήμερο επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Μέσα και έξω από το εργαστήριο: Επιστήμη και τεχνολογία στη δημόσια σφαίρα». Στόχος του είναι να εξετάσει τις προκλήσεις, αρχές και προοπτικές της επιστημονικής δημοσιογραφίας και της επιστημονικής εξωστρέφειας. Στο συνέδριο θα μετάσχουν κορυφαίοι επιστήμονες βασικής έρευνας από το CERN, επικοινωνιολόγοι και δημοσιογράφοι επιστήμης. Περισσότερα στο http://inoutlab.web.auth.gr/.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk