Τα παιδιά και τα βραβεία

Τον Ιανουάριο του 2001ο Δημήτρης Ημελλος παραλάμβανε το πρώτο θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν», εγκαινιάζοντας μαζί και έναν θεσμό που από το 2007 απέκτησε και θηλυκή παρέα με τα αντίστοιχα «Μελίνα Μερκούρη».

Τον Ιανουάριο του 2001ο Δημήτρης Ημελλος παραλάμβανε το πρώτο θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν», εγκαινιάζοντας μαζί και έναν θεσμό που από το 2007 απέκτησε και θηλυκή παρέα με τα αντίστοιχα «Μελίνα Μερκούρη».

«Ηταν μια μαγική στιγμή που ήθελα να απολαύσω, να τη ζήσω ως το τέλος»
είχε πει μιλώντας στο «Βήμα» ο 33χρονος τότε ηθοποιός. «Βέβαια ξέρω ότι τα βραβεία δεν κρατούν πολύ και κάπου αισθάνομαι ότι πρέπει να το ξεχάσω σύντομα. Γιατί, όπως έλεγε και ο Χορν, είναι τόσο θνησιγενές το θέατρο και η δουλειά που κάνουμε εκεί. Επιπλέον, είναι σημαντικό που πήρα το βραβείο για τον Ματαμόρ, τον πρώτο ουσιαστικό ρόλο στη θεατρική μου πορεία».
Δεκατρία χρόνια μετά, παραμονή της 14ης απονομής των βραβείων Χορν και ενώ την περασμένη Τρίτη η Γιούλικα Σκαφιδά έγινε η 8η ηθοποιός που φόρεσε την καρφίτσα της Μελίνας, ο θεσμός καλά κρατεί. Ξεκινώντας από τα Χορν, μια ιδέα του Σταμάτη Φασουλή που όπως εξηγεί ο ίδιος στο «Βήμα» δεν γεννήθηκε μόνον «από την αγάπη μου για τον τεράστιο αυτόν καλλιτέχνη». Αλλά ήρθε ως αποτέλεσμα μιας επιθυμίας του: «Η ιστορία και η παράδοση του ελληνικού θεάτρου να μην κείτεται στο παρελθόν αλλά να ανήκει στο μέλλον». Στη συνέχεια ήρθαν τα Μερκούρη, με πρωτοβουλία της Μανουέλας Παυλίδου και μαζί αποδεικνύουν τη σημασία τους. Ισως γιατί βραβεύοντας τους νέους «βραβεύεις το μέλλον», όπως πολύ εύστοχα σχολιάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης, μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Μερκούρη.
Οι είκοσι δύο συνολικά ηθοποιοί – 14 αγόρια και 8 κορίτσια – που θα αποτελούν από αύριο τη μακρά λίστα των βραβευμένων με τα Χορν (από το 2001) και τα Μερκούρη (από το 2007), είναι η καλύτερη επιβεβαίωση για τη σημασία του θεσμού.
  • Δημήτρης Ημελλος (2001), Αργύρης Ξάφης (2002), Χρήστος Λούλης (2003), Κώστας Βασαρδάνης (2004), Νίκος Καρδώνης (2005), Κώστας Γάκης (2006), Γιάννος Περλέγκας (2007), Θανάσης Αλευράς (2008), Μάκης Παπαδημητρίου (2009), Μιχάλης Οικονόμου (2010), Θάνος Τοκάκης (2011), Δημήτρης Λάλος (2012), Χάρης Φραγκούλης (2013) και το 2014 εις εκ των Γιάννη Καπελέρη («Supernova») – Δημήτρη Μοθωναίο («Βάκχες») – Κωνσταντίνο Μπιμπή («Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο») – Γιώργο Χρυσοστόμου («Mistero Buffo»). Ελενα Μαυρίδου (2007), Στεφανία Γουλιώτη (2008), Εύη Σαουλίδου (2009), Μαρίνα Ασλάνογλου (2010), Λουκία Μιχαλοπούλου (2011), Μαρία Κίτσου (2012), Λένα Παπαληγούρα (2013), Γιούλικα Σκαφιδά (2014).
«Δεν κάναμε λάθος στις επιλογές μας. Οχι γιατί δεν υπάρχουν κι άλλοι που είναι εξίσου καλοί, αλλά γιατί αυτοί που βραβεύθηκαν μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους…» συνηθίζει να λέει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Χορν.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δημήτρης Ημελλος και Στεφανία Γουλιώτη ξεχώρισαν στην τελευταία σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή με τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου, με τον πρώτο να παίζει φέτος στην «Ιλιάδα» – μαζί με τον Καρδώνη – αλλά και στο «Πικ Νικ» του Λιβαθινού και τη δεύτερη να μετρά τα τελευταία χρόνια ξεχωριστές ερμηνείες: Μπρεχτ και «Καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» στη Στέγη, «Αστερισμοί» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, μαζί με τον έξοχο Μάκη Παπαδημητρίου. Ο Ξάφης σκηνοθετεί τις «Απόψεις ενός κλόουν» στο Εθνικό, ο Λούλης ήταν εκ των βασικών υποκριτικών μοχλών στις «Παραλλαγές θανάτου» που ανέβασε ο Χουβαρδάς – εκεί έπαιζε και ο Περλέγκας.
Ο Τοκάκης εντυπωσίασε στο «Mistero Buffo», η Ασλάνογλου ξεχωρίζει με τον μονόλογο του «Τζόρνταν», η Παπαληγούρα μετά την «Οδύσσεια» του Μπομπ Ουίλσον ετοιμάζεται για Σάρα Κέιν στο «Blasted» του Τάρλοου και η Κίτσου μετά τα «Ορφανά» έκανε την έκπληξη στα «Κόκκινα φανάρια».

«Στους νέους επιβραβεύεις το μέλλον – είναι το λάκτισμα, η ενθάρρυνση, η παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Στο πρόσωπο κάθε νικητή ή νικήτριας επιβραβεύονται και όλοι οι υπόλοιποι»
λέει, αναφερόμενος στον συμβολικό τους χαρακτήρα ο Δημήτρης Λιγνάδης. «Οταν βραβεύεις έναν ηθοποιό στα 65 του, βραβεύεις το παρελθόν του. Οταν τον βραβεύεις στα 30, βραβεύεις το μέλλον του. Είναι περισσότερο εκπαιδευτικά παρά τιμητικά τα βραβεία στους νεότερους, καθώς ενεργοποιούν το μέλλον». Ωστόσο υπογραμμίζει ένα κοινό μυστικό στο θέατρο, και όχι μόνον: «Αποδοχή από το κοινό και διάρκεια: Αυτά είναι τα μεγάλα βραβεία για τον ηθοποιό. Διάρκεια στον χώρο και στον χρόνο».
Για τη Γιούλικα Σκαφιδά το πρόσφατο βραβείο Μερκούρη ήρθε «ως επιβράβευση από το θέατρο. Ως τώρα το κοινό με γνώριζε ίσως περισσότερο από την τηλεόραση. Είναι μια επιβράβευση από τους ανθρώπους του χώρου του και η επιβεβαίωση ότι η παράσταση πέρασε στο κοινό. Το ένα φέρνει το άλλο… Προσωπικά» συνεχίζει μιλώντας στο «Βήμα» «το ένιωσα σαν ένα χτύπημα στην πλάτη, ένα «συνέχισε», που στις μέρες μας είναι ακόμη πιο σημαντικό γιατί όλα συμβαίνουν πιο δύσκολα». Στις πρόβες για το «Μεφίστο» που σκηνοθετεί ο Νίκος Μαστοράκης για το Εθνικό, η ηθοποιός που πράγματι έγινε γνωστή από τη μικρή οθόνη και «Το Νησί», επαναλαμβάνει ότι «επιλέγω κυρίως με το ένστικτο, αλλά ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να λες «όχι» σε μια δουλειά». Για να καταλήξει ότι «θα ήθελα να μην προδώσω τις προσδοκίες όσων με βράβευσαν και εκείνων που με πιστεύουν».
Και είναι πράγματι πολύ δύσκολο σε εποχές όπως τώρα, όπου οι παραστάσεις ξεπερνούν τις τριακόσιες, να μπορείς να εντοπίσεις το καλό ή ακόμα περισσότερο το καλύτερο. Γι’ αυτό και καθοριστικής σημασίας είναι η λειτουργία των επιτροπών των δύο βραβείων (Κώστας Γεωργουσόπουλος, Σταμάτης Φασουλής, Ξένια Καλογεροπούλου, Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη για τα Χορν και Μάγια Λυμπεροπούλου, Ρένη Πιττακή, Δηώ Καγγελάρη, Δημήτρης Λιγνάδης και η δημοσιογράφος Ματίνα Καλτάκη για τα Μερκούρη).
Επειτα από κάθε απονομή, όλοι και όλες φεύγουν με τον σταυρό του Χορν ή την καρφίτσα της Μελίνας, συνεχίζοντας αυτή την άτυπη και σιωπηλή σκυταλοδρομία που συνοδεύεται και από την τιμητική περγαμηνή. Εξαιρετικά σημαντική και η αμοιβή των 3.000 ευρώ που δίνεται κάθε χρόνο σε κάθε έναν από τους δύο νικητές – με χορηγούς τη Στέφανι Χορν, χήρα του Γιάννη Χορν, και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, αντιστοίχως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk