• Αναζήτηση

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκήρυξε η πΓΔΜ

Σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, για τις 27 Απριλίου, βαδίζει πλέον η ΠΓΔΜ, μετά τη διάλυση της Βουλής της χώρας, την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 27 Απριλίου, οι οποίες θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές, για τις 27 Απριλίου, προκήρυξε ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι, οι οποίες θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Την Τετάρτη διαλύθηκε η Βουλή της χώρας. Υπέρ της διάλυσης ψήφισαν και οι 117 βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση.

Την πρόταση για τη διάλυση της Βουλής κατέθεσε το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, μετά την απόρριψη της πρότασής του από το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ευρείας αποδοχής και συναίνεσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του DUI Νετζάτι Γιακούπι, αιτιολογώντας την πρόταση του κόμματος για τη διάλυση της Βουλής, ανέφερε ότι η απόρριψη της πρότασης του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, είναι χαρακτηριστική της έλλειψης πολιτικής ωριμότητας στη χώρα και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να σχηματιστεί, μετά τις εκλογές, μία κυβέρνηση η οποία θα επαναφέρει την πΓΔΜ στο δρόμο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και θα ενδυναμώσει την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «σηκώνει το γάντι» στο DUI και αποδέχεται την πρόταση για διάλυση της Βουλής και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του κόμματος του Αλί Αχμέτι για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ έκανε λόγω για «πλασματική» και «στημένη» διαφωνία μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων VMRO-DPMNE και DUI σχετικά με τον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ώστε να αιτιολογηθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Το VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι ανέδειξε, το Σάββατο, για υποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές στην πΓΔΜ, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί στις 13 Απριλίου, τον νυν πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, επιλογή με την οποία διαφώνησε έντονα το DUI.

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι υποστήριξε ότι ο κ. Ιβάνοφ, στη διάρκεια της θητείας του, που λήγει τον Μάιο, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των Αλβανών της πΓΔΜ.

Το DUI,το οποίο είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην πΓΔΜ, μετά την απόρριψη της πρότασής του από το VMRO-DPMNE για κοινό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε αυτές με δικό του υποψήφιο και κάλεσε τους αλβανούς ψηφοφόρους στην πΓΔΜ (αποτελούν περίπου το 25% του εκλογικού σώματος) να μποϋκοτάρουν τη διαδικασία.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το VMRO-DPMNE και το DUI θα υπερισχύσουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, στο σλαβικό και το αλβανικό πολιτικό μπλοκ.

Τα δύο αυτά κόμματα βρίσκονται στη συγκυβέρνηση της χώρας από το 2008, ωστόσο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι διαφωνίες μεταξύ τους είναι όλο και περισσότερες.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk