Δύο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, από τα οποία το ένα εν ενεργεία, ενέπλεξε στην υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας στην πολύωρη νέα απολογία του την Τετάρτη.
Όπως αποκάλυψε «Το Βήμα», τα δύο αυτά πρόσωπα «φωτογραφήθηκαν» και δεν κατονομάστηκαν από τον Α. Κάντα. Είναι και τα δύο σημαντικά πρόσωπα –το ένα μάλιστα μπορεί να προκαλέσει πολιτικό σεισμό αν επιβεβαιωθεί ο κατηγορούμενος.
Περιέγραψε πάντως στους ανακριτές κκ. Σπύρο Γεωργουλέα και Χριστόφορο Μάρκου πώς, κατά την εκτίμησή του, τα πρόσωπα αυτά «δεν θα μπορούσαν να αγνοηθούν από τις γερμανικές εταιρείες για να ευοδωθεί η υπογραφή της συγκεκριμένης προμήθειας των 1,9 εκατ. ευρώ που αφορούσε τα πυροβόλα όπλα από τη γερμανική εταιρεία Krauss Maffei»! Συγχρόνως κατονόμασε και άλλα μέλη επιτροπών του υπουργείου Άμυνας που είχαν κρίσιμο ρόλο στις προμήθειες
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην απολογία του ο κ. Κάντας ξεδίπλωσε όλο το κουβάρι του «ξεπλύματος της μίζας» από δύο κρίσιμα πρόσωπα, τον ελβετό τραπεζίτη Φάνη Λυγινό και τον Σπύρο Μεταξά.
Όπως είπε, με δική τους πρωτοβουλία δημιουργήθηκε το πλέγμα των offshore που διακινούσαν τις μίζες των εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα διαβεβαίωσε τους ανακριτές ότι και οι δύο γνώριζαν ότι τα εκατομμύρια που διακινούνταν στην Ελβετία μέσω των τραπεζών Dresdner και UΒΡ αποτελούσαν μίζες και προϊόντα εγκλήματος. Για τον Σπ. Μεταξά αποκάλυψε ότι δεν ήταν πρόθυμος να επιστραφούν τα χρήματα στη χώρα μας
Στο μεταξύ μάχη δίνουν οι συνήγοροι του κατηγορούμενου, κκ. Ι. Μαντζουράνης και Ηλ. Μπίσιας, να επιστρέψουν στη χώρα μας και τα άλλα 2 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί από τις ελβετικές αρχές.
Μετά την απολογία του ο Α. Κάντας επέστρεψε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται. Οι ανακριτές πάντως αυτή τη φορά έκριναν ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.
Όπως είπε ο συνήγορός του κ. Μαντζουράνης, θα απολογηθεί και για τα 9 προγράμματα που αποκάλυψε ότι δωροδοκήθηκε και θα πει όλα όσα γνωρίζει. Κάποιες από τις υποθέσεις όμως βρίσκονται στους εισαγγελείς Διαφθοράς και αναμένονται απαντήσεις από τράπεζες στο εξωτερικό.