«Μην ξεχνάμε ότι είμαστε οι δις πρωταθλητές Ευρώπης!», είχε υπενθυμίσει ο κ. Γιώργος Μπαρτζώκας κατά την αναχώρηση της αποστολής του Ολυμπιακού με προορισμό τη Βιτόρια και οι παίκτες του _ με πρώτο και καλύτερο τον αρχηγό Βασίλη Σπανούλη _ μετουσιώνοντας τα λόγια του σε πράξη, ξέσπασαν (70-89) στην Λαμποράλ Κούτσα σημειώνοντας τη δεύτερη νίκη τους έπειτα από τέσσερις αγωνιστικές στο Top16 της Ευρωλίγκας.
Απέναντι σε μια… αφελή ομάδα, που συν τους άλλοις αγωνίστηκε χωρίς τον ηγέτη της Ισπανό Φερνάντο Σαν Εμετέριο και τον Ούγγρο Ανταμ Χάνγκα, οι «back-to-back» πρωταθλητές Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο, δεν άφησαν τους αντιπάλους τους… να πάρουν ανάσα! Με «εγκέφαλο» τον ηγέτη και μόνιμο MVP τους Σπανούλη (13 π., 7 ασ.), ο οποίος φάνηκε από το πρώτο λεπτό ότι μπήκε στο παρκέ της ξακουστής «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα» με το… μαχαίρι στα δόντια, ο Ολυμπιακός απάντησε με σερί 11-0 μετά το αναγνωριστικό πρώτο πεντάλεπτο (14-13 υπέρ των Βάσκων), πάτησε τέρμα το γκάζι και δεν το άφησε ποτέ δίνοντας τέλος στις ελπίδες των γηπεδούχων από το πρώτο ημίχρονο!
Δεν είναι τυχαίο ότι οι 59 πόντοι που σκόραρε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο (38-59) συνιστούν την ισοφάριση του ρεκόρ επιθετικής συγκομιδής στο πρώτο 20λεπτο στην ιστορία της Ευρωλίγκας, ενώ η ελληνική ομάδα κόντεψε να ξεπεράσει το απόλυτο ρεκόρ (δευτέρου ημιχρόνου) που είχε πετύχει (63) στον περυσινό τελικό του Φάιναλ Φορ με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία, ως γνωστόν, υπέστη την πρώτη ήττα της (85-71) για φέτος από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα.
Ο Σπανούλης έβαλε το νερό στο αυλάκι και τον ακολούθησαν σχεδόν όλοι οι συμπαίκτες του, με κορυφαίους τους Αμερικανούς Ματ Λοτζέσκι (17 π.) και Μπράιαντ Ντάνστον (14 π.), ωστόσο το γεγονός που χαροποίησε ιδιαίτερα τον κ. Μπαρτζώκα ήταν η επανεμφάνιση _ έπειτα από έναν μήνα _ του Μπρεντ Πέτγουεϊ, ο οποίος «έκανε το ροτέισόν μας πιο φυσιολογικό και είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός», σύμφωνα με το σχόλιο του προπονητή του, ο οποίος είδε την ομάδα του να αντιδρά, να «ξεμπουκώνει» και να εκτοξεύει τη διαφορά ακόμη και στους… 30 πόντους (40-70 στο 24′).
ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΟΥΤΣΑ: Μαϊνόλντι (7 ρ.), Νοτσιόνι 11, Ποέτα 4, Χάμιλτον 1, Ντιόπ 10 (7 ρ.), Χοντζ 7, Μαρτίνεθ, Πλάις 4, Ερτέλ 12 (6 ασ.), Γέλινεκ 12, Κοσέρ 2.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέτγουεϊ 3, Ντάνστον 14 (7/8 δ., 0/3 β., 3 ρ.), Σπανούλης 13 (2/4 δ., 2/5 τρ., 3/4 β., 3 ρ., 7 ασ.), Περπέρογλου 11 (5 ρ.), Σλούκας 9, Κόλινς 5, Σίμονς, Μπέγκιτς 4, Πρίντεζης 9 (7 ρ.), Μάντζαρης 1 (5 ρ., 3 ασ.), Κατσίβελης 3, Λοτζέσκι 17 (2/2 δ., 3/5 τρ., 4/6 β., 6 ρ.).
Δηλώσεις Μπαρτζώκα
«Κάναμε μια μοναδική εμφάνιση για 30 λεπτά αγώνα. Ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα που έβλεπα τους παίκτες μου να παίζουν τόσο καλό και ομαδικό μπάσκετ. Αμυντικά και επιθετικά είχαμε σωστό διάβασμα για 30 λεπτά και ήταν σημαντικό ότι αυτή η εμφάνιση έγινε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα όπως η Λαμποράλ Κούτσα. Η αλήθεια είναι πως ήμασταν βιαστικοί στο τελευταίο δεκάλεπτο, αλλά αυτό έως ένα σημείο ήταν λογικό», δήλωσε ο προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης για να συμπληρώσει:
«Το γκρουπ μας είναι πάρα πολύ δύσκολο και η συνέχεια θα είναι φοβερά δύσκολη, το γνωρίζουμε. Πρέπει λοιπόν να έχουμε πνευματική ηρεμία. Ανεξάρτητα εάν προερχόμαστε από ήττες ή νίκες. Πρέπει να προσεγγίζουμε κάθε αναμέτρηση ξεχωριστά έως το τέλος του TOP 16. Το TOP 16 είναι ένα μίνι πρωτάθλημα τεσσάρων μηνών και μπορείτε να τα δείτε όλα. Πρέπει να τα περιμένετε όλα. Είδατε τι έγινε στην Πόλη στο ματς της Αναντολού Εφές με την Αρμάνι και τι καλάθι μπήκε στο τέλος (σσ.: ο Ζόραν Πλάνινιτς χάρισε τη νίκη στην Εφές με καλάθι από τη μια ρακέτα στην άλλη!), είδατε πόσο πάλεψε η Μάλαγα στη Βαρκελώνη απέναντι στη Μπαρτσελόνα, είδατε πως πέρασε η Γαλατάσαραϊ από το Μόναχο, αλλά και την ήττα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από την Παρτιζάν την προηγούμενη αγωνιστική. Στο TOP 16 όλα μπορεί να συμβούν. Η Λαμποράλ Κούτσα δεν έπαιξε καλά, αλλά το ΤΟP-16 είναι πολύ μεγάλο. Μπορείτε να δείτε τραυματισμούς που θα αλλάξουν ισορροπίες, να υπάρχει κακός τρόπος σκέψης και προσέγγισης ενός ματς, μπορεί να γίνουν πολλά πράγματα σε ένα μίνι πρωτάθλημα τεσσάρων μηνών».
Τα αποτελέσματα της 4ης αγωνιστικής του Top16
Λαμποράλ Κούτσα – Ολυμπιακός 70-89
Αναντολού Εφές – Αρμάνι Μιλάνο 61-60
Λοκομοτίβ Κουμπάν – Ζαλγκίρις Κάουνας 80-75
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ – Παναθηναϊκός 77-72
Μπαρτσελόνα – Ουνικάχα Μάλαγα 83-79
Μπάγερν Μονάχου – Γαλατάσαραϊ 66-72
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Ρεάλ Μαδρίτης 85-71
Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παρτιζάν Βελιγραδίου 88-67



